Cannabis microdoseren voor optimale medicinale werking
Voor een optimaal medicinale werking van cannabis is het wellicht beter en effectiever om gedurende de dag kleine 'porties' te consumeren, ofwel te microdoseren.
Veel mensen mengen hun (medicinale) wiet graag met tabak. Zonde, want tabaksrook is erg schadelijk voor de gezondheid. Geen verstandige keuze dus als je cannabis gebruikt om je gezondheid te verbeteren. Gelukkig zijn er ook een aantal gezonde alternatieven voor tabak. En die gaan ook nog eens heel goed samen met mediwiet.
Laten we eerst eens kijken waar het gebruik vandaan komt om cannabis met tabak te mengen. Want dat gebeurt lang niet overal. In Europa is het gangbaar, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada absoluut niet.
Dat cannabis met tabak populair is in Europa, is niet zo gek. Vooral in Nederland zijn cannabis en een joint onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vraag in het buitenland waar men aan denkt bij Nederland (en Amsterdam), en velen zullen refereren aan het roken van een grote cannabissigaret.
De gewoonte stamt uit de jaren zestig toen consumenten in Europa voornamelijk hasj rookten uit Noord-Afrika. Om dit te kunnen roken werd de hasj verbrokkeld en gemengd met tabak.Overigens was niemand in die tijd bezig met de schadelijke effecten van tabak. Er werd nog volop gerookt in de trein, de bioscoop en zelfs voor de klas. Hoewel we nu beter weten, is de gewoonte met wiet blijven bestaan.
In de Verenigde Staten en Canada verliep dat anders. Deze landen kregen vooral gedroogde wiet uit Mexico en Zuid-Amerika aangeleverd in de jaren zestig. En omdat het voor de verbranding niet perse nodig is om cannabis te mengen met tabak, rookt men het daar puur.
Inmiddels weet iedereen dat sigaretten slecht zijn voor je gezondheid. Tabak bevat, naast verslavende nicotine, ten minstens 250 giftige en kankerverwekkende stoffen die je gezondheid schaden. Bovendien kwam uit recent onderzoek dat tabak nog veel schadelijker is dan gedacht. Uit tests bleek namelijk dat sommige sigaretten tot wel 20 keer meer teer en nicotine bevatten dan de fabrikanten hadden opgegeven.
Tientallen jaren verkondigden de sigarettenindustrie dat tabak de enige rookwaar was voor rokers. Het is waar dat tabak al eeuwen in veel culturen wordt gebruikt. Maar er zijn absoluut alternatieven die veel minder slecht zijn.
Er zijn namelijk nog veel meer planten die je kan roken. En veel van deze planten worden ook al eeuwen gebruikt. Niet alleen als genotsmiddel, maar ook tijdens bijvoorbeeld traditionele helende ceremonies.
De afgelopen jaren is de interesse in natuurlijke tabaksmengsels die geen chemische toevoegingen bevatten enorm toegenomen. En er zijn ook veel mengsels op de markt die helemaal geen tabak bevatten.
Een goede ontwikkeling. Want als je medicinale cannabis gebruikt voor je gezondheid, is tabak natuurlijk geen logische keuze.
Tijd om een paar van die alternatieven voor tabak te bekijken. We noemen er hier zes, maar in feite kan je bijna alle gedroogde kruiden roken. Echter zijn sommige beter geschikt dan andere wat betreft geur, smaak en in combinatie met cannabis.
We benadrukken overigens dat roken nooit de beste keuze is. Bij verbranding komen altijd ongezonde stoffen vrij. Verdampen is een beter alternatief. Geef je toch de voorkeur aan roken? Dan zijn deze zes natuurlijke en nicotinevrije alternatieven het proberen waard:
Iedereen heeft wel eens van kamillethee gehoord. Het is een populair middeltje tegen verkoudheid. Bovendien is kamille ontspannend en werkt het goed tegen maagproblemen. De plant bevat allerlei etherische oliën en in de bloemen zitten flavonoïden.
Kamille groeit welig in Europa en daarom is het eenvoudig verkrijgbaar. Maar koop wel gedroogde bloemen die geschikt zijn om te roken. Knip dus geen theezakje open.
Damiana is een plant die vooral voorkomt in Mexico en Zuid-Amerika. De Maya’s gebruikten de plant al vanwege haar medicinale eigenschappen. Ook vandaag de dag melden gebruikers effecten als stemmingsverbetering en ontspanning. Bovendien staat het bekend als een milde lustopwekker.
Let wel op. Damiana kan het effect van cannabis versterken.
Aangenaam kruidig en een beetje bitter; zo omschrijven de meeste mensen salie. Anderen vinden de smaak zo verfijnd dat ze het vergelijken met wijn. Salie zit vol met etherische oliën als thujon, kamfer, cineool en borneol. Deze werken antibacteriologisch en deels antiviraal. Daarom wordt salie al van oudsher gebruikt in de kruidengeneeskunde.
Lavendel is heel veelzijdig. Het is verkrijgbaar als specerij, als middel tegen bladluis, het kan nervositeit tegengaan en brandwonden verzachten. Het ontspannende effect komt vooral omdat lavendel het terpeen linalool bevat, dat angstremmend en kalmerend werkt.
De smaak lijkt een beetje op rozemarijn (dat je ook als tabaksvervanger kan gebruiken), maar dan wat zoeter. Bovendien verzacht het de keel en dat komt de rooksensatie ten goede.
Nog zo’n veelzijdig kruid. Munt wordt veel gebruikt om eten en drinken een bepaalde frisse smaak te geven. Er zijn wel 600 verschillende soorten munt die vol zitten met vitamine C, ijzer, calcium, magnesium en kalium.
In combinatie met cannabis ontstaat een heerlijke frisse rooksensatie.
Mate of yerba mate is een populair kruid uit Zuid-Amerika waar het al eeuwenlang wordt gebruikt om thee van te zetten. Mate heeft een hoog cafeïnegehalte en daarom is matethee in sommige landen populairder dan koffie. Deze eigenschap kan er overigens ook voor zorgen dat het high-effect van een sativa versterkt.
De smaak is een combinatie van zoet en zuur, aards en rokerig.
Zoals we al even aanstipten: ga geen theezakjes openknippen om aan kruiden te komen. Je kan deze kruiden het beste kopen in zogenaamde smartshops of headshops. Deze winkels verkopen meestal ook mengels met diverse kruiden die je perfect kan combineren met wiet.
Maar wat uiteindelijk nog beter is, is roken helemaal vermijden. Zoals we al aanstipten vindt bij roken een chemische verbrandingsreactie plaats. Ee komen altijd schadelijke stoffen vrij, zoals teer.
Wil je medicinale cannabis op de meest gezonde manier gebruiken? Bekijk dan eens deze alternatieven.