(advertenties)
(advertenties)

Veel mensen mengen hun (medicinale) cannabis graag met tabak. Zonde, want tabaksrook is erg schadelijk voor de gezondheid. Geen verstandige keuze dus als je cannabis gebruikt om je gezondheid te verbeteren. Gelukkig zijn er ook een aantal gezonde alternatieven voor tabak. En die gaan ook nog eens heel goed samen met mediwiet.

Geschiedenis van de Europese joint

Laten we eerst eens kijken waar het gebruik vandaan komt om cannabis met tabak te mengen. Want dat gebeurt lang niet overal. In Europa is het gangbaar, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada absoluut niet.

Dat cannabis met tabak populair is in Europa, is niet zo gek. Vooral in Nederland zijn cannabis en een joint onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vraag in het buitenland waar men aan denkt bij Nederland (en Amsterdam), en velen zullen refereren aan het roken van een grote cannabissigaret.

In de VS en Canada worden joints vooral puur geroookt. [Foto: shutterstock/Jan Havlicek]

De gewoonte stamt af uit de jaren zestig toen consumenten in Europa voornamelijk hasj rookten uit Noord-Afrika. Om dit te kunnen roken werd de hasj verbrokkeld en gemengd met tabak.

Overigens was niemand in die tijd bezig met de schadelijke effecten van tabak. Er werd nog volop gerookt in de trein, de bioscoop en zelfs voor de klas. Hoewel we nu beter weten, is de gewoonte blijven bestaan.

In de Verenigde Staten en Canada verliep dat anders. Deze landen kregen vooral gedroogde cannabis uit Mexico en Zuid-Amerika aangeleverd in de jaren zestig. En omdat het voor de verbranding niet perse nodig is om cannabis te mengen met tabak, ging men het puur roken.

Tabak is niet de enige rookwaar

Inmiddels weet iedereen dat sigaretten slecht zijn voor je gezondheid. Tabak bevat, naast het verslavende nicotine, ten minstens 250 giftige en kankerverwekkende stoffen die je gezondheid schaden. Bovendien kwam uit recent onderzoek dat tabak nog veel schadelijker is dan gedacht. Uit tests bleek namelijk dat sommige sigaretten tot wel 20 keer meer teer en nicotine bevatten dan de fabrikanten hadden opgegeven.

Tientallen jaren verkondigden de sigarettenindustrie dat tabak de enige rookwaar was voor rokers. Het is waar dat tabak al eeuwen in veel culturen wordt gebruikt. Maar er zijn absoluut alternatieven die veel minder slecht zijn.

Er zijn namelijk nog veel meer planten die je kan roken. En veel van deze planten worden ook al eeuwen gebruikt. Niet alleen als genotsmiddel, maar ook tijdens bijvoorbeeld traditionele helende ceremonies.

De afgelopen paar jaar is de interesse in natuurlijke tabaksmengsels die geen chemische toevoegingen bevatten enorm toegenomen. En er zijn ook veel mengsels op de markt die helemaal geen tabak bevatten.

Een goede ontwikkeling. Want als je medicinale cannabis gebruikt voor je gezondheid, is tabak natuurlijk geen logische keuze.

De 6 gezonde alternatieven voor tabak

Tijd om een paar van die alternatieven voor tabak te bekijken. We noemen er hier zes, maar in feite kan je bijna alle gedroogde kruiden roken. Echter zijn sommige beter geschikt dan andere wat betreft geur, smaak en in combinatie met cannabis.

Met deze zes natuurlijke en nicotinevrije alternatieven kan je sowieso eens gaan experimenteren:

De gedroogde bloemen van de kamilleplant kan je gebruiken als tabaksvervanger.

1. Kamille

Iedereen heeft wel eens van kamillethee gehoord. Het is een populair middeltje tegen verkoudheid. Bovendien is kamille ontspannend en werkt het goed tegen maagproblemen. De plant bevat allerlei etherische oliën en in de bloemen zitten flavonoïden.

Kamille groeit welig in Europa en daarom is het eenvoudig verkrijgbaar. Maar koop wel gedroogde bloemen die geschikt zijn om te roken. Knip dus geen theezakje open.

2. Damiana

Damiana is een plant die vooral voorkomt in Mexico en Zuid-Amerika. De Maya’s gebruikten de plant al vanwege haar medicinale eigenschappen. Ook vandaag de dag melden gebruikers effecten als stemmingsverbetering en ontspanning. Bovendien staat het bekend als een milde lustopwekker.

Let wel op. Damiana kan het effect van cannabis versterken.

Gedoogde salie [Foto: Shutterstock/YamabikaY]

3. Salie

Aangenaam kruidig en een beetje bitter; zo omschrijven de meeste mensen salie. Anderen vinden de smaak zo verfijnd dat ze het vergelijken met wijn. Salie zit vol met etherische oliën als thujon, kamfer, cineool en borneol. Deze werken antibacteriologisch en deels antiviraal. Daarom wordt salie al van oudsher gebruikt in de kruidengeneeskunde.

4. Lavendel

Lavendel is heel veelzijdig. Het is verkrijgbaar als specerij, als middel tegen bladluis, het kan nervositeit tegengaan en brandwonden verzachten. Het ontspannende effect komt vooral omdat lavendel het terpeen linalool bevat, dat angstremmend en kalmerend werkt.

De smaak lijkt een beetje op rozemarijn (dat je ook als tabaksvervanger kan gebruiken), maar dan wat zoeter. Bovendien verzacht het de keel en dat komt de rooksensatie ten goede.

Munt is heel veelzijdig. Je kan het zelfs als tabaksvervanger gebruiken. [Beeld: Shutterstock/domnitsky]

5. Munt

Nog zo’n veelzijdig kruid. Munt wordt veel gebruikt om eten en drinken een bepaalde frisse smaak te geven. Er zijn wel 600 verschillende soorten munt die vol zitten met vitamine C, ijzer, calcium, magnesium en kalium.

In combinatie met cannabis ontstaat een heerlijke frisse rooksensatie.

6. Mate

Mate of yerba mate is een populair kruid uit Zuid-Amerika waar het al eeuwenlang wordt gebruikt om thee van te zetten. Mate heeft een hoog cafeïnegehalte en daarom is matethee in sommige landen populairder dan koffie. Deze eigenschap kan er overigens ook voor zorgen dat het high-effect van een sativa versterkt.

De smaak is een combinatie van zoet en zuur, aards en rokerig.

Ten slotte

Zoals we al even aanstipten: ga geen theezakjes openknippen om aan kruiden te komen. Je kan deze kruiden het beste kopen in zogenaamde smartshops of headshops. Deze winkels verkopen meeestal ook mengels met diverse kruiden, die je perfect kan combineren met cannabis.

Maar wat uiteindelijk nog beter is, is roken helemaal vermijden. Omdat er bij roken een chemische verbrandingsreactie plaatsvindt, komen er namelijk altijd schadelijke stoffen vrij, zoals teer.

Wil je medicinale cannabis op de meest gezonde manier gebruiken? Bekijk dan eens deze alternatieven.

[Openingsbeeld: Shutterstock/JurateBuiviene]
(advertenties)

Reacties