(advertenties)
(advertentie)
hennepzaad bevat veel omega-3 en -6 vetzuren

Wanneer je dagelijks cannabis gebruikt bouw je een tolerantie op voor de werkzame stoffen zoals THC en CBD. Je medicatie wordt zo almaar duurder omdat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Gezonde Omega-3 vetzuren zouden deze tolerantie echter snel verlagen, waardoor je dosis mediwiet weer omlaag kan. Benieuwd wat je dan zoal kunt gaan toevoegen aan je dieet, lees dan snel verder!

Cannabistolerantie

Een bekend fenomeen bij regelmatig cannabis-gebruik is dat je een tolerantie voor de werkzame stoffen opbouwt. Je hebt op den duur dus meer cannabis (THC) nodig voor hetzelfde medicinale effect.  Op zich kan dit geen kwaad, want je tolerantie voor cannabis gaat vanzelf weer omlaag wanneer je een tijdje geen cannabis gebruikt.

Wil of kun je je medicatie echter niet missen, dan zou je je tolerantie ook omlaag kunnen brengen met Omega-3 vetzuren. Hoe minder je nodig hebt hoe beter immers. Niet in de laatste plaats voor je portemonnee, want medicinale cannabis is niet altijd even voordelig.

Hoe minder wiet(-olie) je nodig hebt, des te beter voor je portemonnee… [Foto: shutterstock/p_saranya]

Sommige mensen hebben zelfs al zónder ooit cannabis te hebben gebruikt een flinke tolerantie voor de cannabinoïden uit wiet. Zo zijn er diverse patiënten die voor het eerst een vaporizer of wietolie proberen (bijvoorbeeld tegen chronische pijn) en zeggen er niets van te merken. Dit is natuurlijk erg vervelend als je zoekt naar een natuurlijk alternatief voor schadelijkere farmaceutische medicijnen.

Het verlagen van je tolerantie of het versterken van het effect van cannabis kan tot op zekere hoogte met bepaalde voedingsmiddelen. Zo kan het eten van cacao het gelukzalige effect van THC verlengen, en versterkt het eten van een mango (dankzij de smaakstof myrceen) ook het effect van THC.

Omega-3

Het consumeren van Omega-3 rijke voedingsmiddelen of -supplementen zouden je cannabis-tolerantie echter langdurig verlagen. Binnen enkele dagen zelfs, volgens een getuigenis op forumsite reddit.com. Deze bewering lijkt in eerste instantie puur anekdotisch maar ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Omega-3 vetzuren wel degelijk invloed op de werking van cannabis hebben.

Omega-3 uit hennepzaden versterkt het effect van wiet in het menselijk lichaam. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]

Franse wetenschappers ontdekten in 2011 namelijk dat een gebrek aan Omega-3 vetten in het lichaam, de medicinale werking van cannabis vermindert. Zonder Omega-3’s blijken de cannabinoïde-receptoren in het brein niet naar behoren te functioneren, waardoor je cannabis-tolerantie verhoogt.

Deze signaalreceptoren – onderdeel van het endocannabinoïde-systeem (ECS) – horen THC en andere stoffen uit cannabis op te nemen en te verwerken. Maar een gebrek aan Omega-3 zorgt er dus voor dat je lichaam hier niet toe in staat is, waardoor je niet de gehele geneeskracht van je medicijn benut.

Dieet

Door je algemene inname van Omega-3 te verhogen is het dus mogelijk een opgebouwde wiettolerantie te verlagen. Dit vetzuur vind je voornamelijk in avocado’s, vette vis (zalm), schaaldieren (gamba’s, kreeft en garnalen) en scharreleieren. Daarnaast bevatten ook lijnzaad én hennepzaad aardige hoeveelheden van deze stof. Goede visolie-supplementen bevatten ook veel Omega-3 vetzuren.

De betreffende cannabinoïde-receptoren spelen trouwens ook een grote rol in het voorkomen van ziekten als Hungtintons, Parkinson en Alzheimer. Dus ook al ben je geen cannabisgebruiker die z’n tolerantie voor THC wil verlagen, is het verhogen van je Omega-3 inname nog steeds een goed idee om de algemene gezondheid van je brein te verbeteren.

[Openingsfoto: shutterstock/Svetlana Cherruty]