(advertenties)
(advertentie)
Onderzoekers bewezen in 2014 dat Alzheimer wordt veroorzaakt door een verminderde endocannabinoïde-aanmaak. Door een tekort aan de lichaamseigen stoffen, die vergelijkbaar zijn met die uit cannabis, zou de giftige proteïne A-beta de kans krijgen om ons leervermogen en geheugen in de vroegste fase van de ziekte te blokkeren.

Alzheimer

Van alle soorten dementie is Alzheimer met 70 procent de meest voorkomende. Gezien er in 2015 ongeveer 260.000 mensen in Nederland met dementie zijn geteld, betekent het dat er maar liefst 182.000 mensen uit die groep te kampen hebben met Alzheimer.

De prognose van Stichting Alzheimer Nederland is dat die cijfers de komende 25 jaar zullen verdubbelen. Hoog tijd om de koe bij de horens te vatten en de oorzaak van de ziekte bloot te leggen, zodat we weten hoe deze mogelijk te voorkomen is.

Onderzoek

In 2014 is aan de Stanford University School of Medicine bewezen dat het blokkeren van endocannabinoïden – de lichaamseigen signaalstoffen, vergelijkbaar met de werkzame stoffen uit cannabis – de oorzaak kan zijn van de ontwikkeling van Alzheimer.

De hippocampus is een klein, maar zeer belangrijk onderdeel in het centrum van de hersenen. [Foto: shutterstock/Sebastian Kaulitzki]

Van de giftige proteïne beta-amloïde (A-beta) is bekend dat het een grote rol speelt in de ziekte. Het veroorzaakt bepaalde klompjes in het brein, waardoor mensen Alzheimer krijgen. Maar deze studie laat zien dat de stof al in de vroegste fasen van de ziekte, door het blokkeren van de endocannabinoïden, het leervermogen en het geheugen kan verminderen.

Hippocampus

Het onderzoek analyseerde A-beta’s effect op de hippocampus. Dat is een onderdeel in het centrum van de hersenen die bij alle zoogdieren verantwoordelijk is voor een aantal ‘werkzaamheden’ zoals je interne GPS en geheugenarchivering.

“De hippocampus vertelt ons waar we zijn in de ruimte en in de tijd”, zegt Daniel Madison, PhD. Madison, de hoofdauteur van het onderzoek, gaat verder: “Het verwerkt ook nieuwe ervaringen zodat onze herinneringen eraan in andere delen van het brein kunnen worden opgeslagen. Het is de archiefmedewerker, niet de archiefkast.”

Cannabis bij Alzheimer

Hoewel een tekort aan (lichaamseigen) cannabinoïden een van de oorzaken van Alzheimer kan zijn, waarschuwt Madison dat we hieruit niet moeten aannemen dat het roken van wiet een goede manier is om de ziekte te voorkomen of genezen.

Hij zegt dat het roken of oraal innemen van cannabis resulteert in een lang-werkende blokkade van interneuronen door de meest actieve component uit wiet, THC. Dit zou anders zijn dan de kort-werkende impulsen van lichaamseigen cannabinoïden, die precies goed getimed worden losgelaten op het moment dat een signaal het waard is.

Wij snappen dat wetenschappers met dit soort uitspraken voorzichtig moeten zijn, daarom kijken we graag naar aansluitende onderzoeken voor een breder beeld. Want zoals eerder op deze site te lezen is geweest, kan de stof waar Madison ons voor waarschuwt juist heel goed helpen bij de onderdrukking van de symptomen van Alzheimer.

Het is namelijk bewezen dat THC, de beta-amloïde (A-beta) effectief kan afbreken, waardoor de ziekte zich minder snel tot niet kan voortzetten. En door je endocannabonoïde-aanmaak dagelijks te stimuleren met wat CBD bijvoorbeeld, loop je al minder risico op het ontwikkelen van deze en andere ziekten.

[Openingsfoto: shutterstock/Beatriz Gascon J]