(advertenties)
(advertentie)

Over hennepzaadolie doen veel verhalen de ronde. Sommige kloppen, andere niet. In deze gids kijken we naar wat deze olie precies is, hoe hij is gemaakt en helderen we een paar misvattingen over enkele van zijn kwaliteiten op.

Hennepzaadolie is een veelzijdig en waardevol product afkomstig van de industriële hennepplant. Er bestaat echter nogal wat verwarring over hennepzaadolie omdat het soms ‘hennepolie’ wordt genoemd. Op die manier wordt het vaak met medicinale producten zoals CBD of cannabis/wietolie geassocieerd.

Zeker, het is technisch en misschien wettelijk mogelijk om hennepzaadolie als hennepolie aan te merken. Vaak heeft dit met marketing maken. Sommige verkopers passen hun marketing immers bewust aan om te profiteren van de verwarring tussen producten. Toch zijn deze producten totaal verschillend van aard en prijs.

Hoe wordt hennepzaadolie gemaakt?

Eerst maar eens kijken hoe hennepzaadolie wordt gemaakt. In de basis wordt hennepolie geëxtraheerd door hennepzaden koud te persen. Deze zaden bevatten ongeveer 30% olie. Het is een veel minder complex en goedkoper proces dan dat van het extraheren van cannabis/CBD-olie, zoals je kunt zien in deze video.

Het bijproduct van de extractie staat bekend als hennepzaadcake. Dit is absoluut geen afval en al waardevol op zichzelf. De cake bevat een grote hoeveelheid eiwit en houdt wat olie vast. Meestal wordt dit restproduct als kwalitatief hoogstaand veevoer ingezet.

Na het koude persingsproces wordt de vloeistof gefilterd om het bezinksel te verwijderen. Het eindproduct is licht tot donkergroen met een nootachtige/grasachtige smaak. Als het verder wordt verfijnd, krijgt het een lichtere, gouden kleur. Geraffineerde hennepzaadolie ondergaat processen zoals bleken en ontgeuren en wordt voor non-food doeleinden gebruikt.

Zo ziet een industrieel hennepveld eruit, de teler laat hier de hennep-zaden door zijn handen glijden… [foto: 24K-Production/Shutterstock]

Bevat hennepzaadolie THC/CBD?

Het antwoord hierop is: nee, hennepzaadolie bevat geen nauwelijks THC of CBD. Dit komt omdat de olie van het zaad wordt gemaakt. Dit bevat bijna geen tetrahydrocannabinol (THC) of cannabidiol (CBD), dus het heeft geen medicinale eigenschappen die verband houden met deze verbindingen.

Als je dat laatste wilt, is het erg belangrijk om het etiket van het product te lezen om te bepalen of het hennepzaad is in plaats van cannabisolie.

De veelzijdigheid van hennepzaadolie

Je kunt met de veelzijdige hennepzaadolie alle kanten uit. Het wordt voornamelijk voor voedsel gebruikt, vooral in recepten waar olijfolie voor nodig is. Hoewel je het bij het koken kan gebruiken, heeft het een laag vlampunt en begint het bij ongeveer 165°C te roken. Dit is iets hoger dan extra vierge olijfolie, maar aanzienlijk lager dan koolzaadolie. Het is dus niet geschikt om te frituren, maar kan wel worden gebruikt om te roerbakken.

Andere toepassingen voor hennepolie (indien verder verfijnd) zijn onder meer:

• Cosmetica, waaronder gezichtscrèmes, bodylotions, zeep en shampoo

• Biobrandstof

• Verf, lak en stopverf

Essentiële vetzuren van hennepzaadolie

Hoewel hennepzaadolie geen gunstige hoeveelheden cannabidiol bevat, heeft het zeker andere gezondheidsvoordelen.

Een olie van goede kwaliteit is rijk aan essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor een goede hartgezondheid. In feite bevat de olie grotere hoeveelheden van sommige van deze essentiële vetzuren (EFA’s) dan olijfolie. Hennepzaadolie heeft ook een lage n6/n3-verhouding (omega-6 tot omega-3). De ideale verhouding van omega-6 tot omega-3 ligt ergens tussen 1:1 en 4:1 en hennepzaadolie valt binnen dit bereik.

Aangezien essentiële vetzuren niet door het menselijk lichaam kunnen worden geproduceerd, moeten ze uit de voeding komen. Hennepzaad kan dus een goede manier zijn om aan deze vetzuren te komen.

Typische vetzuurprofielen (%) van hennep en andere zaadoliën

Zaad

Palmitinezuur

Stearinezuur

Oliezuur

Linolzuur

Alfa-linoleenzuur

GLA

SDA

PFA

n6/n3-verhouding*

Olie hennepzaad

5

2

9

56

22

4

2

84

2.5

Vezel hennepzaad

8

3

11

55

21

1

< 1

77

2.7

Zwarte bes

7

1

11

48

13

17

3

81

4.1

Vlas (lijnzaad)

6

3

15

15

61

0

0

76

0.2

Teunisbloem

6

1

8

76

0

9

0

85

> 100.0

Zonnebloem

5

11

22

63

< 1

0

0

63

> 100.0

Tarwekiemen

3

17

24

46

5

5

< 1

56

10.2

Koolzaad

4

< 1

60

23

13

0

0

36

1.8

Soja

10

4

23

55

8

0

0

63

6.9

Borage

12

5

17

42

0

24

0

66

> 100.0

Maïs

12

2

25

60

1

0

0

60

60.0

Olijven

15

0

76

8

< 1

0

0

8

> 100.0

GLA – Gamma-linoleenzuur
SDA – Stearidonzuur
PFA – Meervoudig onverzadigd vetzuur
Bron: Hempseed as a nutritional resource: An overview
J.C. Callaway Department of Pharmaceutical Chemistry, University of Kuopio, FIN-70211 Kuopio, Finland

Andere voedingsinformatie

Naast essentiële vetzuren bevat hennepzaadolie

• eiwit

• vitamine E

• caroteen

• fytosterolen (kan het cholesterolgehalte verlagen)

• fosfolipiden

• calcium

• magnesium

• zwavel

• kalium

• fosfor

• ijzer

• zink

Is hennepzaadolie geschikt voor bepaalde aandoeningen?

Er worden allerlei gezondheidsclaims omtrent hennepzaadolie gedaan. Hoewel sommige daarvan een wetenschappelijke onderbouwing hebben, zoals hennepzaadolie in de voeding die de klinische symptomen van atopische dermatitis verbetert, zijn andere, waaronder het genezen van kanker, zeer twijfelachtig en moeten ze met een gezonde mate van scepsis worden behandeld.

Hoewel het vanuit voedings- en gezondheidsperspectief waarschijnlijk een van de betere oliën is, zijn er grote verschillen in termen van positieve gezondheidseffecten. Dat de olie lekker smaakt en goed voor je is, is reden genoeg om het te kopen. Laat je echter niet meeslepen in de hype en ook hier geldt, zoals met alles: gebruik ‘m met mate.

Een goede hennepzaadolie kiezen

Maar hoe kies je nu een goede hennepzaadolie? Ten eerste, wees zeer op je hoede voor leveranciers van hennepzaadolie die dezelfde soort beweringen doen die aan CBD-olie worden toegeschreven. Dit is een eerste signaal dat het product misschien aan de onbetrouwbare kant is. Als een bedrijf bereid is te misleiden over attributen, kan het ook op de productkwaliteit beknibbelen.

Ten tweede: koop geen hennepzaadolie die in plastic is verpakt. Deze is namelijk gevoeliger voor versnelde afbraak. De flesverpakking van getint of donker glas biedt bescherming tegen de schadelijke effecten van licht.

Zoek voorts naar producten met een batchdatum in plaats van alleen een houdbaarheidsdatum, aangezien de weergave van hoelang een product goed kan blijven van fabrikant tot fabrikant kan verschillen.

Let op de kleur van de olie. Deze moet licht tot donkergroen zijn. Het verschil in hoe groen is geen indicator voor kwaliteit – dat heeft meer te maken met het chlorofylgehalte. Als de olie echter goudkleurig is, vermijd ‘m dan als je van plan bent deze voor voedseldoeleinden te gebruiken. In dat geval heb je namelijk waarschijnlijk met een geraffineerd product te maken dat veel van de voedings- (en smaak) voordelen mist. Of het kan een ander type olie zijn.

Hennepzaadolie bewaren

Houd er rekening mee dat hennepzaadolie een kortere houdbaarheid heeft dan andere oliën: ongeveer 12 maanden ongeopend. Hier is de aanwezigheid van een batchdatum op het etiket dus belangrijk.

Zoals vermeld, moet de olie in een getinte/donkere glazen fles worden bewaard. Het is het beste om de fles olie na opening in de koelkast te bewaren en binnen zes maanden te gebruiken. Als alternatief kun je een andere koele, donkere plaats gebruiken.

LEES OP MEDIWIETSITE OOK: 

https://www.mediwietsite.nl/de-vele-gezondheidsvoordelen-van-hennepzaadolie/

https://www.mediwietsite.nl/9-redenen-waarom-hennepzaad-superfood-is/

[openingsfoto: Africa Studio/Shutterstock, foto hand met zaden en flesje olie: Golden Shrimp/Shutterstock]