(advertenties)
(advertentie)

De hennepplant behoort tot dezelfde plantenfamilie als de cannabisplant. En ook hennep is een heilzaam plantje, het zal je wellicht niet verbazen. Het bevat gezonde vetten, essentiële vetzuren en zit vol met eiwitten. In dit artikel lees je waarom je je gezondheid kunt boosten met producten die gemaakt zijn van deze zogeheten industriële (vezel)hennep.

Cannabis (wiet) is psychoactief, hennep niet

Terwijl de ‘normale’ cannabisplant hogere percentages THC bevat, vind je hiervan in hennep minder dan 0,3 procent terug. Dit betekent dat de hennepplant géén psychoactieve effecten veroorzaakt. Wel heeft hennep – net als cannabis – een bijzondere medicinale uitwerking. Bijvoorbeeld op chronische aandoeningen, die zouden mogelijk in remissie kunnen gaan door het gebruik van de hennepplant.

Buiten dat hennep rijk is aan gezonde vetten, vetzuren en eiwitten, bezit het ook grote hoeveelheden vitamines. Kortom; een voedzame plant, zonder bedwelmende effecten. Maakt dit automatisch dat hennep zorgt voor een betere of goede gezondheid? Is het in staat om ondersteuning te bieden bij ziektes? We nemen deze ‘superfood’ eens goed onder de loep. Daarvoor gaan we naar India, naar hennepexpert Ira Rattan.

Hennepzaden en hennepzaadolie

De Food Safety and Standards Authority of India heeft op 15 november 2021 een verklaring afgegeven, waarin het volgende opgenomen is:Hennepzaadhennepzaadolie en henneppoeder mogen worden verkocht als voedsel of gebruikt worden als ingrediënt in voedsel dat te koop wordt aangeboden. De gebruikte hennep moet onderworpen zijn aan conforme normen’.

Volgens Ira Rattan, een veganistische voedingsdeskundige met holistische achtergrond, heeft hennep zowel medicinale als voedingsvoordelen. Volgens haar zijn de hennepzaden – als het op voeding aankomt – het belangrijkste deel van de plant. Deze zaden kunnen in zijn geheel of zonder het schilletje gegeten worden. Ook kun je er melk van maken, welke vergelijkbaar is met sojamelk. 

Hennepzaadolie kan net als olijfolie worden gebruikt om mee te koken. Echter is het wel belangrijk om hierbij rekening te houden met het feit dat deze olie een laag rookpunt heeft. Verder bestaan er ook nog hennepzaad-supplementen voor mensen die op een eenvoudigere manier gebruik willen maken van de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van deze plant.

Industriële vezelhennep, ook wel gewoon ‘hennep’ genoemd, is eigenlijk een soort superfood en dat geldt zeker voor de zaden van de plant… [foto: 24K-Production/Shutterstock]

De voordelen van hennepproducten

Door hennepzaden in je dieet op te nemen, kun je jouw hartgezondheid verbeteren. Hennepzaden zijn bijzonder rijk aan gezonde vetten, waaronder omega-3- en omega-6. Hiervan is bekend dat ze beide de gezondheid van het hart verbeteren door cholesterol, bloeddruk en triglyceriden te verlagen.

Hennepzaden bevatten ook arginine, dat helpt bij de aanmaak van salpeterzuur in ons lichaam. Dit zuur is ook goed voor de gezondheid. De zaden bevatten bovendien een behoorlijke hoeveelheid vezels, wat kan helpen bij een gezonde spijsvertering en het risico op diabetes vermindert.

Hennepzaadmelk – die alkalisch van aard is – staat bekend als een eiwitrijk product en het bevat alle essentiële aminozuren. De eigenlijk niet-zuiveldrank, die je kunt maken door water en hennepzaden te mengen, heeft een aardse en nootachtige smaak die goed is voor mensen met lactose-intolerantie en allergieën. Door de gezonde vetten, eiwitten, mineralen, en vitamines die je terugvindt in de melk, is het ook een echte aanrader voor mensen die willen afvallen. Slechts één glas hennepzaadmelk per dag kan al zoden aan de dijk zetten.

Hennepzaadolie

Van hennepzaadolie is bekend dat het zowel bij in- als uitwendig gebruik een heilzame werking kent. Je kunt het voor uitwendig gebruik mengen met kruidnagelpoeder, gemberpoeder of fenegriekpoeder, om een olie te krijgen die effectief is bij gewrichtspijn. De ontstekingsremmende stoffen helpen de gewrichten te versterken, vooral bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Verder bestrijdt de hennepolie ontstekingen, is het in staat om de bloeddruk te verlagen en kan het zo de vorming van bloedstolsels voorkomen. De olie uit de zaden van hennepplanten heeft een hoge voedingswaarde en bevat omega 6 en 3 in een verhouding van 3:1. Dat is erg belangrijk voor de menselijke gezondheid, omdat ons lichaam deze vetzuren sneller en effectiever kan opnemen wanneer ze in een evenwichtige verhouding zijn.

Hennep; het totaalplaatje

Hennep is een enorm rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bevat 104 procent meer dan omega-3 visolie en maar liefst 460 procent meer dan een hele vis. Hennepzaadolie is goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu.

De vraag is echter: kan hennep chronische aandoeningen zoals diabetes en obesitas laten verdwijnen? Daar is geen eenduidig antwoord op. Gezien de enorme gezondheidsvoordelen van hennep kan het zeker voorkomen dat de aandoeningen überhaupt ontstaan.

Hetzelfde geldt voor de ziekte van Alzheimer en het risico op hartaanvallen. Ook is het de verwachting dat reeds bestaande chronische ziektes (zoals eerder genoemd) zouden kunnen verbeteren. Dit is althans de overtuiging van Widhi Chawla, diëtist en oprichter van de Fisco Diet Clinic.

Ook volgens Rattan zou je chronische aandoeningen zoals diabetes kunnen voorkomen en/of behandelen met hennep. Aangezien de kleine hoeveelheid hennepzaad die geadviseerd wordt voor dagelijks  gebruik, zijn er nog geen klinische onderzoeken die bevestigen dat chronische aandoeningen omkeerbaar zijn door hennepgebruik. Wel is duidelijk dat de voedingstoffen die je terugvindt in de plant erg belangrijk zijn voor de gezondheid. 

Hoeveel gebruik je voor een optimaal effect? 

Van deze gezonde hennepzaadjes kun je 50 tot 75 gram per dag gebruiken, dit is meer dan genoeg. Je kunt ze verwerken in een salade, smoothie, of door de yoghurt doen. Hoewel meer inname niet per se gevaarlijk zal zijn, kan het wel zorgen voor een overmatige darmwerking. Dus ben je daar gevoelig voor, pas dan een beetje op. Dit laatste heeft ook betrekking op de olie en het poeder.

Voor hennepzaadolie geldt een dosering van 1 tot 2 eetlepels. Je kunt ermee koken, maar door verhitting gaan er wel wat voedingsstoffen verloren. Het beste is het dus om deze olie koud te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door het sprenkelen over je avondeten, of door de salade te mengen. 

Hennepzaadpoeder is tevens een makkelijk te gebruiken product, welke meestal door een smoothie gedaan wordt. Je gebruikt hiervan 10 tot 30 gram per dag.

[openingsbeeld: kostrez/Shutterstock]