(advertenties)
(advertentie)

Maandag deelden we een bericht over supermarktketen Carrefour die in België hennepbrood verkoopt. Een goed besluit want hennepbrood is enorm gezond. En daarom zou eigenlijk elke supermarkt hennepbrood moeten verkopen. Of je maakt het zelf, met dit heerlijke recept.

Hennep, en dan vooral hennepzaad, is enorm gezond. Het wordt ook wel een ‘superfood’ genoemd. Dat komt omdat hennep vol zit met mineralen, vitamine E, omega-3- en -6-vetzuren, alfa-linoleenzuur en linolzuur. Bovendien is de ideale verhouding omega-3- en omega-6-vetzuren ideaal voor onze gezondheid. Dat maakt hennepzaad heel waardevol, want een Westers dieet bevat veel te weinig essentiële omega-3-vetzuren.

Een ander voordeel is dat hennep een rijke bron is van GLA (gamma-linoleen zuur). Dit vetzuur is belangrijk voor de hydratatie en soepelheid van onze huid. Vandaar de toepassing van hennepolie in steeds meer cosmeticaproducten.

Hulde dus aan supermarktketen Carrefour die hennepbrood verkopen in Belgische filialen. Hopelijk volgen alle supermarkten dit initiatief snel op.

Zelf hennepbrood bakken

In Nederland ligt hennepbrood (nog) niet bij een grote supermarktketen. Wil je toch profiteren van alle gezondheidsvoordelen, dan moet je het brood zelf bakken. Wij helpen je een handje op weg met dit heerlijke recept.

Hennepbrood is glutenvrij

Heb je coeliakie of een glutenallergie? Dan is brood geen optie. Je kan glutenvrij brood kopen, maar dat valt vaak uit elkaar. Gluten hebben namelijk een duidelijke functie in deeg; het zorgt voor samenhang.

Hennepmeel is glutenvrij, dus met dit meel bak je een glutenvrij brood. Maar je moet wel enkele maatregelen nemen voor de samenhang. Je moet extra ander meel toevoegen (ook glutenvrij) of arrow root of xantaangom. Hierdoor krijg je wel voldoende samenhang in het deeg. Als je wil dat het brood minder donker wordt, kan je wat bloem toevoegen. Dit is een kwestie van experimenteren.

Benodigdheden

  • 300 g hennepmeel
  • 300 g bloem of meel (eventueel glutenvrij)
  • 150 g gepelde hennepzaadjes
  • 2 tl zout
  • 4 tl droge gist
  • 4 el honing
  • ca 280 gr arrow root
  • 5dl handwarm water

Bereidingswijze

Hennepbrood is enorm gezond. [Foto: CreativeFamily]

  • Doe het water en de honing in een grote kom.
  • Roer dit goed door elkaar en voeg vervolgens de gist toe.
  • Roer de gist door het mengsel en druk alle gistbolletjes kapot zodat het goed oplost.
  • Laat het mengsel 10 minuten rusten.
  • Mix vervolgens zout, bloem en hennepmeel door elkaar in andere grote kom. Maak een kuil in het midden.
  • Giet stapsgewijs het gistmengsel in de kuil. Roer steeds met een kleine spatel of twee vingers door het gistmengsel. Op deze manier gaat het niet klonteren.
  • Als alles bij elkaar zit, kneed je het tot een soepel deeg.
  • Kneed vervolgens het hennepzaad erdoor.
  • Dek het deeg af met schone theedoek en laat 45 tot 60 minuten rijzen. Bij voorkeur op een tochtvrije, warme plek.
  • Kneed het deeg daarna nog even door.
  • Druk het deeg plat tot twee rechthoeken en rol die op.
  • Doe het deeg in twee broodvormen en druk goed aan.
  • Laat nogmaals een half uur rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Bak het brood in circa 1 uur.
  • Het brood is gaar als het ‘hol’ klinkt als je erop klopt. Laat het eerst 10 minuten afkoelen alvorens je het brood uit de vorm haalt. Laat het daarna nog even staan op een rooster.
[Openingsfoto: Shutterstock/real_content]