(advertenties)
(advertentie)

Een van de bekendste voordelen van wiet is dat je er goed van slaapt. Tenminste, als je de juiste wietsoort kiest. Neem je de verkeerde, dan kan het zomaar gebeuren dat je klaarwakker in je bed ligt te filosoferen over de grootte van het universum. Heb je een goede nacht slaap nodig? Lees dan verder.

Er zijn tegenwoordig enorm veel wietsoorten op de markt. Dit heeft een aantal redenen. Zo speelt de recreatieve markt een rol. Veel consumenten vergelijken wiet namelijk met wijn; zij genieten van kleine nuanceverschillen wat betreft aroma, smaak en effecten. Medicinale gebruikers kijken vooral naar de werkzaamheid. Is een wietsoort pijnstillend? Bestrijdt het depressie of angst? Of kan ik er goed van slapen?

Dit artikel helpt je op weg een goede wietsoort te vinden als je een slechte slaper bent, of zo nu en dan zeker wilt zijn van een goede nachtrust. Bijvoorbeeld omdat je de volgende dag goed moet presteren.

LEES OOK: Onze beste artikelen over wiet als slaapmiddel

Indica of sativa?

Laten we eerst naar een belangrijk aspect kijken bij het uitzoeken van de juiste wietsoort bij slaap. Namelijk, heb jij sativa of indica nodig om goed te kunnen slapen. Sativa en indica zijn termen die twee uiteinden weergeven in het wiet-spectrum.

Sativa wietsoorten geven een energiek, geestverruimend effect dat zich vooral in het hoofd afspeelt. Aan de andere kant van het spectrum staan indica-soorten. Die laten een meer diepgaand, ontspannend effect zien dat zich vooral in het lichaam afspeelt.

Dus, heb je een sativa of indica wietsoort nodig om goed te kunnen slapen? Het eenvoudige antwoord is: indica.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De belangrijkste verschillen tussen indica en sativa in één beeld. [Foto; Sensi Seeds]

4 wietsoorten voor een goede nachtrust

Dankzij het werk van vele veredelaars kan je vandaag de dag kiezen uit honderden wietsoorten. Dit zijn vaak hybriden; wietsoorten die over zowel sativa- als indica-eigenschappen beschikken. Hieronder vind je vier indica-dominante wietsoorten die zorgen dat je heerlijk ligt, goed inslaapt en de hele nacht doorslaapt.

Northern Lights

Northern Lights is een indica-dominante wietsoort met een reputatie voor ontspanning. De harsachtige toppen hebben vaak een paarse tint en een zoete, kruidige geur. Northern Lights laat stress uit je lijf stromen en induceert golven van ontspanning en kalmte.

In het hoofd zorgt deze wietsoort voor een zachte euforie die eventuele gevoelens van angst en depressie tempert. De soort produceert bovendien een langdurig effect dat moet voorkomen dat je ’s nachts wakker wordt.

Kortom, Northern Lights zal je meenemen in een diepe nachtrust en laat je de volgende dag met een glimlach wakker worden.

Big Bud

Big Bud is een wietsoort die zijn naam eer aandoet. De soort produceert enorme wiettoppen met een zoet en kruidig aroma. Vanwege die grote toppen is de soort populair bij commerciële kwekers die aan coffeeshops leveren. Big Bud staat dus vaak op de menukaart.

Deze wietsoort bestaat voor 85 procent uit indica-genen. Men zegt wel eens dat Big Bud een lui persoon slaperig kan maken. Bovendien is deze soort, vanwege het hoge THC-gehalte van 23 tot 26 procent, een geweldige stimulans voor een verbeterde stemming en euforie, die jou in een diepe en vredige slaap dompelt.

Vanwege de krachtige effecten is Big Bud ook een perfecte variëteit voor mensen die lijden aan chronische pijn.  Denk aan fibromyalgie of artritis.

Bubba Kush

Een Bubba Kush in de buitenlucht, bijna klaar voor de oogst. [Shutterstock/Greg Wyatt Photo]

Net als Big Bud is Bubba Kush een bijna pure indica soort; het resultaat van Bubble Gum kruisen met Kush. Bubba Kush heeft een zoete, aardachtige smaak met een citroenachtige Kush-ondertoon.

Hoewel de soort wat betreft THC-gehalte niet zo sterk is als sommige andere Kush-varianten, is deze goed uitgebalanceerde Bubba Kush ideaal voor mensen die niet of slecht slapen.

Dat komt omdat de high ontspanning en gemak biedt. Als je het goed doet, kan Bubba Kush gemakkelijk zorgen voor een zogenoemde ‘couch-lock’. Het enige wat je dan nog wil is ontspannen op de bank liggen. Of lekker naar bed gaan.

White Widow

Deze wietsoort is een vreemde eend in de bijt. Dat komt door de sativa-indica-verhouding. Die is namelijk 60 procent sativa en 40 procent indica. Geen indica-dominante soort dus. Toch staat ‘ie in deze lijst want de verschillende werkzame bestanddelen in White Widow geven een uitgebalanceerd effect. Dat laat zich het beste omschrijven als een cognitief gedreven high met een duidelijk ontspannen ondertoon.

De soort brengt je niet onmiddellijk in slaap, maar wekt eerst een cerebrale high op. Verwacht vrolijke momenten, creativiteit en sociaal gedrag, opgevolgd door de behoefte om lekker te gaan slapen. White Widow is sowieso een goede keuze voor mensen die zoeken naar een methode om stress en angst te verlichten en hun lichaam te ontspannen.

MEER LEZEN: 6 weetjes over White Widow als medicinale wietsoort

Zo neem je wiet voor het slapen

De meest populaire manier om wiet te consumeren is roken. Een veel gezonder alternatief hiervoor is verdampen. Beide methodes geven direct effect omdat je de werkzame bestanddelen inhaleert. Maar dat betekent niet dat je het vlak voor ’t slapen moet consumeren. Integendeel.

Omdat de effecten snel opkomen, heeft je lichaam even tijd nodig om eraan te wennen. Zeker als je weinig tot geen ervaring hebt met medicinale wiet. Rook of verdamp je wiet? Neem het dan minimaal een uur voordat je wilt slapen en loop niet te hard van stapel.

LEES OOK: Medicinale wiet doseren • zo bouw je rustig op

Het overwegen waard zijn voedingsmiddelen waar wiet in is verwerkt. Deze zogenaamde edibles zorgen voor een krachtiger effect dat lang aanhoudt. Ideaal als je wilt doorslapen. Een ander voordeel is dat het effect langzaam intreedt. Je kan dus alvast in bed gaan liggen waarna je vanzelf in slaap valt.

Het nadeel van eetbare cannabisproducten is dat je ze moet bereiden. Er zijn wel coffeeshops die een assortiment edibles verkopen. Maar dan moet je net mazzel hebben dat ze een goede indica-wietsoort gebruiken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een goede kop wietthee kan je een hele nacht heerlijk onder zeil houden. [Shutterstock/nirutti]

Een andere, veelgebruikte methode is wietolie of een tinctuur. Dit zijn wietextracten vermengd met olie of alcohol. Nadat je een of enkele druppels onder je tong legt, begint het na circa 15 minuten te werken. De werking houdt lang aan. Bovendien kan je eenvoudig jouw ideale dosis vinden.

Welke vorm je ook kiest: bouw altijd langzaam op. Ieder mens, maar ook iedere wietsoort is anders. Zelfs de hierboven beschreven toedieningsvormen zogen voor nét andere effecten. Begin daarom altijd rustig met een of twee haaltjes van een joint of verdamper. Neem een half kopje cannabisthee of halve plak wietcake. Start met een enkel druppeltje wietolie en kijk eens wat dat met je nachtrust doet.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lapina]