(advertenties)
(advertentie)

Fibromyalgie was jarenlang een onbegrepen aandoening zonder echte behandelopties. Inmiddels wordt de ziekte gelukkig erkend. Sterker nog, er zijn signalen dat een tekort aan cannabinoïden fibromyalgie veroorzaakt. Niet gek dus dat wiet bij fibromyalgie zo goed werkt. Dit onderzoek bevestigt dat maar weer eens.

Onderzoekers uit Israël concluderen in een nieuw onderzoek dat medicinale wiet bij fibromyalgie pijn vermindert en de kwaliteit van leven verbetert. Daarom vinden zij cannabis een geschikte en veilige behandeloptie voor deze ziekte, waar circa 5 procent van de wereldbevolking aan lijdt.

Meer bewijs voor wiet bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat artsen lastig begrijpen. Door het onbegrip, werd de ziekte jarenlang niet eens erkend. Dat is inmiddels wel anders. Toch hebben artsen nog steeds moeite de aandoening effectief te behandelen.

Ondertussen delen patiënten al jaren hun verhalen en ervaringen met wiet bij fibromyalgie. Zeker nu medicinale cannabis op steeds meer plekken beschikbaar komt, melden patiënten in toenemende mate dat het goed werkt. Dat vraagt om klinische bewijzen, en gelukkig zijn die er ook. Enkele klinische studies toonden aan dat wiet een effectieve behandeling kan zijn bij fibromyalgie.

LEES OOK: Cannabis blijkt de beste behandeling voor fibromyalgie

Dit nieuwe onderzoek naar de kenmerken, veiligheid en effectiviteit van medicinale wiet bij fibromyalgie bevestigt dat. Strikt genomen kwamen er weinig nieuwe feiten boven water. Toch zijn de resultaten goed nieuws omdat het nog meer bewijs levert. Zodoende komt langzaam maar zeker, onomstotelijk vast te staan dat wiet bij fibromyalgie werkt.

81 procent had baat bij wiet

Volgens de auteurs van deze studie, een team van medische onderzoekers in Israël, kan cannabis een geschikte behandelingsoptie zijn bij fibromyalgie. Dit concluderen zij in hun onderzoek “Veiligheid en werkzaamheid van medicinale cannabis bij fibromyalgie“. De studie werd deze maand in Journal of Clinical Medicine gepubliceerd.

Tijdens het onderzoek zijn 367 fibromyalgie-patiënten bekeken die gedurende zes maanden wiet gebruikten. De groep bestond overigens uit 301 vrouwen, omdat de ziekte bij hen het vaakst voorkomt.

De enquête ter afsluiting van het onderzoek verzamelde gegevens over hoe cannabis pijnsymptomen van fibromyalgie verzacht. De patiënten werd ook gevraagd naar eventuele bijwerkingen van hun medicinale cannabisbehandeling.

De resultaten laten zien dat wiet een effectieve behandelingsoptie is bij deze aandoening. Dat blijkt uit een paar dingen. Ten eerste halveerde de pijnintensiteit van 9,9 op een schaal van nul tot tien naar vijf. Verder ondervonden 194 patiënten (81,1 procent) verbeteringen in hun toestand, zonder ernstige bijwerkingen.

Cannabis hielp fibromyalgie-patiënten ook bij het verlagen of zelfs vervangen van voorgeschreven pijnstillers. De studie meldt dat 22 procent van de patiënten “de dosering van opioïden stopzette of verlaagde”. Verder verminderde 20 procent van de patiënten het gebruik van benzodiazepinen.

Minder bijwerkingen met wiet

De bijwerkingen van wiet bij fibromyalgie zijn minimaal, zodat patiënten weer optimaal van het leven kunnen genieten. [Shutterstock/Antonio Guillem]

Naast de gegevens over de effectiviteit van medicinale cannabis, verzamelden onderzoekers ook gegevens over de bijwerkingen. Van alle deelnemende fibromyalgie-patiënten, ondervond minder dan 8 procent nadelige bijwerkingen.

Volgens de gegevens was het meest voorkomende nadelige effect mild en omvatte duizeligheid. Met andere woorden, sommige van de studiedeelnemers vonden de psychoactieve effecten van THC iets te desoriënterend. De twee andere meest voorkomende bijwerkingen waren een droge mond en milde maag-darmklachten. In vergelijking met de bijwerkingen van zware pijnstillers – zoals misselijkheid, braken, diarree, spierspasmen en afhankelijkheid – valt dat dus reuze mee.

LEES OOK: High en stoned van mediwiet • dit kan je verwachten

Door het succes van de cannabisbehandelingen en het gebrek aan significante bijwerkingen, concluderen de onderzoekers dat “medicinale cannabis een veilig en effectief alternatief lijkt voor de behandeling van fibromyalgie-symptomen”. En dat is goed nieuws voor alle patiënten bij wie standaard medicijnen niet goed werken.

“Artsen wereldwijd zouden cannabistherapie moeten overwegen om symptomen te verlichten bij fibromyalgie-patiënten”

“Gezien de lage mate van verslaving en ernstige bijwerkingen (vooral vergeleken met opioïden), zouden artsen wereldwijd cannabistherapie moeten overwegen om symptomen te verlichten bij fibromyalgie-patiënten die niet reageren op standaardzorg”, aldus de auteurs.

Wil jij ook aan de slag met medicinale wiet, maar weet je niet zo goed hoe. Lees dan hier over alle verschillende vormen en hun voor- en nadelen.

Openingsfoto: Shutterstock/Creativan]