(advertenties)
(advertentie)

Hormonen zijn betrokken bij honderden processen in ons lichaam. Bovendien regelen ze bij vrouwen een heel invloedrijk systeem, namelijk de menstruatiecyclus. Veel vrouwen ervaren dat THC de ene week beter valt dan de andere. Heeft dat mogelijk te maken met hormonen? We zochten het uit.

Hormonen zijn krachtige stofjes in het lichaam die allerlei processen regelen. Er zijn honderden verschillende hormonen. Er zijn bijvoorbeeld hormonen die ons hongergevoel regelen. Hormonen die vrijkomen als we schrikken. En hormonen die onze stofwisseling beïnvloeden.

Een ander type hormonen zijn geslachtshormonen. Het is aangetoond dat deze hormonen, en in het bijzonder diegene die geproduceerd worden in de vrouwelijke eierstokken, een prominente rol spelen bij het reguleren van cognitief en gedragsmatig functioneren van vrouwen.

Het endocannabinoïden-systeem lijkt ergens ook wel op het hormonale systeem. Niet gek dus dat de twee mogelijk raakvlakken hebben. In de jaren ’80 is dat al eens onderzocht. Er zijn toen twee studies uitgevoerd die de relatie tussen cannabis en de menstruatiecyclus onderzochten.

De eerste studie was over zelf gemeld cannabisgebruik tijdens de menstruatiecyclus. De steekproefomvang was klein met slechts 28 vrouwen die meededen. Verder werd tijdens het onderzoek niet duidelijk op welke verschillende manieren de vrouwen cannabis consumeerden. Ook namen de onderzoekers geen significant verband waar tussen wietgebruik en de menstruatiecyclus.

De tweede studie was wel gerandomiseerd en dubbelblind, maar weerspiegelt niet ons moderne cannabisgebruik. Het gebruikte percentage THC was 1,8 procent en de omvang van de steekproef was wederom klein. Momenteel is het gemiddelde percentage THC van een wietsoort 7-10 procent en bij sommige soorten kan dit zelfs oplopen tot 25 procent.

Geen van beide studies voldoet aan de ‘gouden standaard’ van wetenschappelijk onderzoek zoals;

  • Een gerandomiseerde dubbelblinde placebo-studie
  • Grote steekproefgroepen
  • Enkele beperkende en/of verstorende factoren

Ook deze studie wees uit dat er geen significante relaties was tussen THC en geslachtshormonen bij vrouwen.

Op basis van de potentie van THC, moeten we deze resultaten echter met een korrel zout nemen. We vermelden het, omdat er ruim dertig jaar geleden al interesse was in de relatie tussen wiet, vrouwelijke hormonen en de menstruatie.

Laten we eens kijken naar de specifieke effecten van THC op de hormonen van eierstokken en omgekeerd.

Fluctueren van THC tolerantie

THC is het psychoactieve bestanddeel in wiet, dat bovendien erg heilzaam werkt. [Shutterstock/Roxana Gonzalez]

Vrouwen hebben over het algemeen hogere toleranties voor THC dan mannen en dit heeft een paar oorzaken. Het heeft alles te maken met de chemische eigenschappen van THC. Ten eerste is THC ;lipofiel’, wat betekent dat THC zich hecht aan vetcellen.

Je hebt misschien gehoord dat THC weken tot maanden na onthouding in je systeem kan blijven zitten. Dat komt omdat THC zich aan lichaamsvet heeft gebonden. Voor evolutionaire doeleinden hebben vrouwen hogere vetpercentages dan mannen, wat resulteert in hogere hoeveelheden THC die naar vetcellen gaan, in plaats van de bloedbaan. Het resultaat? Er komt niet genoeg THC bij de hersenen van een vrouw om dat ‘high’ effect te behouden.

De invloed van hormonen

Een andere reden dat vrouwen een hogere tolerantie voor THC hebben, zijn ovarium hormonen. Ofwel de hormonen die betrokken zijn bij de werking van eierstokken. De mate van THC-tolerantie die je ervaart, hangt af van de fase van je menstruatiecyclus je zit. Laten die fases eens doorlopen.

De oestrogeenfase

Een menstruatiecyclus duurt meestal 28 dagen. De eerste twee weken worden de oestrusfase genoemd, de periode waarin biologisch gezien de meeste gemeenschap plaatsvindt. Deze fase bouwt zich op tot de eisprong. Die eerste twee weken zijn voor de meeste vrouwen een fysiek en mentaal rustige periode waarin acne en puistjes minder aanwezig zijn en zo ook de stemmingswisselingen zich rustiger houden.

Tijdens deze fase produceren je eierstokken oestrogeen, het hormoon waardoor je extra aantrekkingskracht hebt op mannen en je seksuele vaardigheden – waaronder je gevoeligheid. Een groter bewustzijn geeft over het algemeen een dierachtige staat van ‘op jacht zijn’ aan. Dit is allemaal door moeder natuur zo bepaald.

De luteale fase

Studies met ratten hebben aangetoond dat vrouwen in de oestrusfase gevoeliger zijn voor THC dan tijdens de luteale fase; de laatste twee weken van de cyclus. Studies die de effecten van cafeïne, alcohol en stimulantia bij mensen onderzoeken, vonden vergelijkbare resultaten: tijdens de oestrusfase voelden vrouwen dat ze gevoeliger waren voor de effecten van deze stoffen.

Tijdens de luteale fase (dat wil zeggen na de eisprong), vermindert de gevoeligheid voor cannabis, net als voor andere stimulerende stoffen. In de laatste twee weken wordt progesteron de beste vriend van je eierstokken. Hierdoor voel jij je chagrijnig, moe en geïrriteerd wanneer deze niveaus verhoogt zijn.

De dynamiek tussen THC en vrouwelijke geslachtshormonen kan dus variëren. Tot dusver lijken oestrogeen en THC een hartelijke relatie te hebben waarbij ze een wederzijds opbouwende werking hebben. Maar hoe zit het met progesteron?

THC en progesteron

Onder invloed van hormonen heeft THC tijdens verschillende fases van de menstruatiecyclus andere effecten [Shidlovski]

Progesteron is een hormoon waar de meeste vrouwen niet zo blij van worden. Dit is niet zo gek; het heeft een slechte reputatie ontwikkeld omdat het hormoon bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor Premenstrueel Syndroom (PMS). De stemmingswisselingen, gevoelige/pijnlijke borsten, vermoeidheid en acne zijn weer het gevolg van de afnemende niveaus van progesteron.

Progesteron in hoge concentraties houdt het vrouwelijk lichaam juist stabiel. Onderzoeken met resusapen hebben aangetoond dat THC de hoeveelheid progesteron in de luteale fase vermindert. Dit was geen directe vermindering, wat betekent dat het de productie van progesteron ‘gemoduleerd’ heeft; iets wat een stuk veiliger en natuurlijker is dan simpelweg de productie direct te stoppen.

Het is geen wonder dat veel vrouwen zich wenden tot cannabis tijdens PMS en de menstruatie.

Het is geen wonder dat veel vrouwen zich wenden tot cannabis tijdens PMS en de menstruatie. Het helpt de effecten van progesteron af te zwakken en het lichaam te voorzien in een fysiologische behoefte aan cannabinoïden. Met die ‘fysiologische behoefte’ doelen we op studies die hebben aangetoond dat de CB1-receptor tijdens de luteale fase actiever wordt in de hypothalamus. Dit betekent dat je lichaam meer cannabinoïden nodig heeft.

LEES OOK: De cannabinoïden-brochure: complete werking van cannabis uitgelegd

Conclusie

Er zijn aanvullende studies nodig over vrouwelijke geslachtshormonen en cannabis. Hormonen zijn, zoals we eerder al opmerkten, zeer complex. Ze zijn actief op diverse niveaus:

  • Het cognitief functioneren (kortdurend en langdurig)
  • Fysiologische veranderingen (CB-1-receptorfluctuatie)
  • Beïnvloeding van het vrouwelijke voortplantingssysteem

Sommige dingen beginnen echter duidelijk te worden. De oestrusfase kan een verhoogde staat van bewustzijn veroorzaken, die neigt naar een grotere gevoeligheid voor geestverruimende stoffen. De luteale fase zorgt voor een verhoogde productie van progesteron en stimuleert CB1-receptoren in de hypothalamus; beide veranderingen kunnen positief worden beïnvloedt door een dagelijkse dosering THC.

Dat gezegd hebbende. Gebruik het met mate en ontdek welke dosering voor jou prettig is. Raadpleeg een arts wanneer je ernstige symptomen ervaart die geassocieerd zijn met PMS.