(advertenties)
(advertentie)

Elke dag dezelfde wietsoort kan gaan vervelen. Vervelender is echter dat je daardoor ook een zekere tolerantie voor een bepaalde soort kunt opbouwen. Het is daarom verstandig om meer dan één wietsoort te gebruiken. Door te ontdekken welke wietsoorten aan (een deel van) je behoefte voldoen, kun je mengen en afwisselen. Zo creëer je voor elk moment de ideale cannabis-medicatie.

Medicinaal effect

Wietsoorten onderscheiden zich door unieke samenstellingen in aromatische geur- en kleurstoffen, terpenen (zoals myrceen) en flavonoïden. Deze stoffen hebben, in synergie met de bekende actieve cannabinoïden zoals THC en CBD, medicinale en therapeutische effecten.

Ze zijn zelfs van wezenlijk belang voor de werking van de bekende werkzame stoffen uit wiet, een fenomeen dat bekend staat als het entourage-effect. Verschillende samenstellingen van deze aroma’s zorgen dus niet alleen voor verschillende smaken van wietsoorten, maar ook voor een andere lichamelijke of mentale werking.

Wanneer je langere tijd wietsoort A gebruikt, kan het zijn dat je langzaamaan minder merkt van de medicinale effecten. Als je dan even een andere wietsoort gebruikt kan het effect van wietsoort A ineens weer als vanouds zijn. Het is daarom verstandig af en toe te variëren in je cannabisgebruik.

De samenstelling van de in de wiet aanwezige terpenen geven een soort haar unieke effecten. [Shutterstock/Roxana Gonzalez]

Sommige patiënten hebben ook verschillende wietsoorten op een dag nodig. Zo kan het zijn dat ze overdag beginnen met een activerende sativa-wietsoort of bijvoorbeeld CBD-olie gebruiken. Maar ’s avonds bijvoorbeeld beter in slaap komen met een indica-wietsoort. Indica of sativa wietsoorten hebben aparte groei-eigenschappen en een bijzonder verschillend effect.

Zelf terpenenprofiel mengen

Wanneer je weet welk effect een bepaalde wietsoort op je heeft, kan je dat in je voordeel laten werken. Door verschillende wietsoorten te mengen, kun je namelijk je eigen terpenenprofiel creëren. Daar komt geen kruising van planten of veredelen van zaden bij aan te pas. Maar daarmee stel je wel jouw ideale medicijn samen op basis van je behoefte op dat moment.

Heb je bijvoorbeeld aan het eind van de middag wat pijnstilling nodig, maar wil je niet te slaperig (of energiek) worden? Gooi dan je ideale mengsel – bijvoorbeeld 50-50 of 70-30 van een indica wietsoort en een sativa samen in je vaporizer of wietthee. Je kunt op die manier natuurlijk ook verschillende soorten wietolie samenstellen. Eigenlijk kun je voor elke inname-vorm wel een manier bedenken om de eigenschappen van verschillende wietsoorten te mixen en benutten.

Maak dus je eigen ‘salades’ op basis van je medicinale behoefte en kennis over de wietsoorten. Is je sativa bijvoorbeeld té opwekkend en word je daar onrustig van? Doe daar dan wiet van een soort bij waarvan je weet dat het je kalmeert om het scherpe randje ervan af te halen.

LEES OOK: De ideale wietsoort vinden op basis van terpenen

Voordelen wietsoorten mengen

Om medicinale cannabis perfect op je behoefte te laten aansluiten is het dus belangrijk dat je leert ontdekken welke soorten voor je werken. Door deze in verschillende verhoudingen in te nemen balanceer je je terpenen en cannabinoïden inname en zorg je ervoor dat je alle essentiële stoffen uit wiet binnenkrijgt op het moment dat jij ze het hardst nodig hebt. Je raakt daarmee ook eens niet verveeld, en loopt minder kans op een tolerantie-opbouw tegen de effecten van bepaalde terpenen.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]