(advertenties)
(advertenties)

In dit artikel bespreken we enkele traditionele medicinale toepassingen van cannabis sativa-soorten. Je ontdekt hun rijkdom aan krachtige gezondheidsvoordelen, maar we bekijken ook een paar mogelijke bijwerkingen van deze soort.

Alle cannabissoorten zijn onder te verdelen in vier primaire variëteiten: indica, sativa, ruderalis en hybride. Eerder keken we naar vijf medicinale voordelen van cannabis indica. In dit artikel richten we ons op enkele toepassingen van cannabis sativa.

Sativa is een landras dat van origine groeit in tropische klimaten. Dit omvat gebieden zoals Zuidoost-Azië (Thailand, Cambodja, Vietnam), Jamaica, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika (vooral Colombia en Brazilië). Kenmerkend voor sativa-soorten zijn de langgerekte, slanke planten met lichtgroene bladeren en smalle bladvingers.

De effecten van sativa’s zijn vooral mentaal waarneembaar. De gebruiker kan een energieke, stimulerende high ervaren die creativiteit bevordert en het geestelijke gevoel van welzijn vergroot.

Mogelijke bijwerkingen

Voordat we vijf medicinale voordelen bespreken, staan we even stil bij de mogelijke bijwerkingen van sativa’s.

Misschien heb je ook ooit wel eens gehoord dat mensen de neiging hebben om angstig of zelfs paranoïde te worden na het gebruiken van wiet. Meestal is er dan sprake van een sativa of sativa-dominante hybride soort met een hoog THC-gehalte.

Sativa’s beschikken over krachtige gezondheidsvoordelen en kunnen iemand mentaal een hele positieve boost geven. Maar in sommige gevallen kan het effect ook totaal de andere kant op gaan. In dat geval ontstaan negatieve bijwerkingen die zich vooral uiten in angst.

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Sativa’s bevatten ten eerste vaak veel THC. Een onervaren persoon die niet gewend is aan een grote dosis THC, kan daar een negatieve ervaring van krijgen. Bovendien spelen persoonlijke factoren ook  een grote rol. Dus hoe zit iemand in zijn vel, heeft de persoon voldoende gegeten en goed geslapen, etcetera?

Het risico beperk je eenvoudig door altijd met een kleine dosis te beginnen

Gelukkig is er een hele eenvoudige oplossing die het risico op een nare ervaring aanzienlijk beperkt. Begin altijd met een kleine dosis. Neem in eerste instantie heel weinig en kijk hoe het valt. Bouw vervolgens stapje voor stapje op totdat je het gewenste effect bereikt. Een ander advies is om eens na te gaan hoe het met je zelfvertrouwen en zelfacceptatie is gesteld. Meer daarover lees je hier.

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de effecten van sativa-soorten; de genetica van deze landrassen zijn vrij consistent en voorspelbaar. Wie voorzichtig is met de dosering, kan op zijn minst een van deze vijf medicinale voordelen ervaren.

Sativa effect #1 – verbetert stemming

Cannabis satvia kan je stemming enorm verbeteren. [Shutterstock/mimagephotography]

Een van de bekendste effecten van cannabis is dat het vrolijk maakt. De ‘lachkick’ is ook een enorm bekend fenomeen van wiet. Dit effect kan medicinaal worden toegepast bij mensen met psychische klachten of aandoeningen zoals het posttraumatisch stresssyndroom. Zelfs mensen met een mentale afwijking zoals autisme ervaren dat cannabis met veel THC helpt.

Maar het is dus niet zo dat iedereen die een sativa of sativa-dominante cannabissoort gebruikt een betere stemming ervaart. Zoals we eerder al zeiden, ervaren sommigen juist angst na een pure sativa’s; zo’n beetje het tegenovergestelde van een verbeterde stemming. Onthoud dat de dosis en hoe jij in je vel zit veel bepalen.

Sativa effect #2 – meer energie

Een ander veelvoorkomende medische toepassing van sativa-soorten is dat ze het energieniveau verhogen en productiviteit verbeteren. Sativa’s staan, vooral overdag, bekend als ‘de sociale soort’ die de neiging heeft om actief te maken, apathie te verminderen en het verlangen om in een sociale omgeving met anderen samen te werken bevordert.

Je zou kunnen zeggen dat medicinaal (en recreatief) gebruik van sativa’s het tegenovergestelde beoogt van indica soorten. Na een indica willen veel mensen juist ontspannen op de bank, luisterend naar muziek.

Sativa effect #3 – meer eetlust

Je kan zowel sativa- als indica-soorten gebruiken om de eetlust te verhogen. Maar sativa’s zijn daar nog net wat beter in. In feite hebben verschillende wetenschappelijke publicaties gekeken naar deze eigenschap.  Een van deze publicaties suggereerde het volgende: “Het vermogen van [C. sativa] om de eetlust te bevorderen is gedocumenteerd door de eeuwen heen… [veel gebruikers melden] sterke verlangens naar, en een intensivering van, de sensorische en hedonische eigenschappen van voedsel.” Met andere woorden; sativa-rassen wekken de eetlust op. En dat is een goede eigenschap als je vanwege ziekte minder honger hebt.

Sativa effect #4 – Helpt bij depressie

Gezien het bewezen vermogen om het energieniveau te bevorderen, de apathie te verminderen en de stemming te verbeteren, is dit een logische eigenschap. Het verlichten van symptomen van depressie is zelfs een van de meest voorkomende medicinale voordelen van sativa-cannabissoorten.

Vaak is het voor patiënten met een depressie moeilijk om betekenis te vinden in het dagelijks leven en in alledaagse situaties. Apathische gevoelens overheersen en niets is de moeite waard. De wetenschap, maar ook zeker de ervaring van miljoenen cannabisgebruikers wereldwijd, laten steeds vaker zien dat een krachtige sativa wonderen kan verrichten.

Sativa effect #5 – bevordert creativiteit en focus

Lange dune bladeren duiden op sativa-genen.

Niet dat een gebrek aan creativiteit moet worden gedefinieerd als een ‘medische aandoening’. Maar een gebrek aan focus zou dat wel kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de symptomen van ADHD waarbij focus zeer beperkt is.

Of een sativa de creativiteit en focus versterkt, hangt natuurlijk ook af van de persoon. Maar de eigenschap an sich hoort zeker meer bij een sativa dan bij een indica.

Samenvatting: medicinale voordelen van sativa’s

Zoals je ziet zijn de heilzame eigenschappen van sativa’s grotendeels gecentreerd rond verhoogde energie en verhoogde stemming. Terwijl indica’s beroemd zijn vanwege hun ontspannende, pijnstillende eigenschappen gaat het bij sativa’s meer om de psyche en om sociale activiteiten.

Met dat in gedachten zijn de meest voor de hand liggende medicinale voordelen van sativa-soorten:

Als deze effecten jou kunnen helpen, probeer dan eens een goede sativa of sativa-dominante soort.

[Openingsbeeld: Shutterstock/BearMountain & Door Violet Gin – bewerkt door MWS]

(advertenties)