(advertenties)
(advertentie)

Terpenen komen niet enkel voor in cannabis, maar ook in andere voeding. Hierbij kun je denken aan groenten en fruit. Mensen speculeren dat de interactie tussen wiet en voedsel verschillende uitwerkingen kan veroorzaken. Is dit waar? Zou je met voeding de kracht van je mediwiet kunnen beïnvloeden en/of versterken?

Peperkorrels tegen paranoia

In 2014 interviewt Howard Stern de zanger Neil Young en de roemruchte shock-DJ geeft aan dat hij geen cannabis meer kan roken omdat hij er paranoïde van wordt. Als reactie hierop geeft Neil hem een interessante tip: ‘kauw op een paar zwarte peperkorrels om de paranoia te kalmeren’.

De aanbeveling van de muzikant weerspiegelt een idee dat al lang populair is binnen de cannabisgemeenschap. Het is een vraag die onderzoekers graag willen bestuderen. Kunnen bepaalde voedingsmiddelen een wisselwerking hebben met cannabis, hebben zij invloed op de high?

Terpenen zorgen voor het entourage-effect en dus voor voedsel/cannabis interacties

Het idee komt voort uit een theorie die het entourage-effect wordt genoemd, het concept dat de verschillende verbindingen in cannabis – zoals terpenen en cannabinoïden als tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) – met elkaar kunnen interageren om synergetische effecten te produceren.

Met andere woorden; elke component zou als het ware een muziekinstrument kunnen zijn en wanneer ze samen worden geconsumeerd kunnen ze in symfonie werken om een uniek ‘geluid’ te creëren.

Terpenen worden niet alleen aangetroffen in cannabis, maar ook in veel andere planten, waaronder groenten en fruit. Als geurstoffen zijn ze verantwoordelijk voor de aroma’s in etherische oliën en dit geldt ook voor verschillende cannabissoorten. Iedere strain kent zijn eigen geur dankzij de terpenen.

Omdat terpenen zowel in voedsel als in cannabis voorkomen, vermoeden sommige mensen dat het consumeren van bepaalde terpenen de ‘symfonie’ van cannabis zou kunnen veranderen, wat zou kunnen leiden tot een andere uitwerking (en high).

Wat zegt de wetenschap over het entourage-effect?

Hoewel het een veelbelovend idee is, is er nog steeds meer onderzoek nodig naar het entourage-effect. Dat de wetenschap nog niet zo ver is dat ze dit effect echt kunnen onderbouwen, heeft te maken met het nog steeds op cannabis rustende stigma. Dit bemoeilijkt tot op de dag van vandaag het bestuderen van de plant.

Echter is er wel een recent onderzoek dat veelbelovende resultaten laat zien! 

Het entourage-effect is een omstreden onderwerp onder onderzoekers, met twee belangrijke kanten van het verhaal. De bekende cannabisonderzoeker Dr. Ethan Russo maakte een sterk pleidooi voor het entourage-effect in The British Journal of Pharmacology, waar hij een theorie introduceerde met de naam “fytocannabinoïde-terpenoïde synergie”. 

Deze theorie stelt dat terpenen het potentieel hebben om sommige effecten van THC op het zenuwstelsel af te remmen, wat op zijn beurt de ervaring van de cannabisgebruiker kan veranderen. Die verandering heeft betrekking op de stemming, emoties en gevoelens.

Van mango’s wordt over het algemeen aangenomen dat het de ideale katalysator is voor de uitwerking van THC, de psychoactieve cannabinoïde die in wiet zit… [foto: Gleti/Shutterstock]

Aan de andere kant zeggen critici dat er aanwijzingen zijn dat THC solo werkt als het gaat om de psychoactieve effecten. Bovendien is er weinig onderzoek gedaan naar de interactie tussen voedselterpenen en terpenen uit cannabis. Veel van het onderzoek naar terpenen heeft in vitro plaatsgevonden (d.w.z. op celculturen of micro-organismen) of op muizen.

In de dierenstudies worden de terpenen vaak toegediend door de muizen een extract te geven, wat betekent dat we niet weten of hetzelfde resultaat zou optreden als een voedselbron van terpenen zou worden ingezet.

Een goed opgezette onderzoeksstudie – zoals een dubbelblind klinisch onderzoek – zou kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen over het entourage-effect en of voedselterpenen kunnen interageren met cannabis.

Anekdotisch bewijs van interacties tussen cannabis en voedsel

Toch zijn er zijn talloze anekdotische rapportages te vinden over voedingsmiddelen die de ervaring met cannabis veranderen. Vier voedingsmiddelen in het bijzonder komen hier vaak in voor:

  • Zwarte peper: Veel mensen zijn het met Neil Young eens dat het eten van zwarte peper in combinatie met cannabis paranoia helpt verminderen. Een van de terpenen in zwarte peper is beta-caryofylleen, dat bij muizen onderzocht is vanwege zijn pijnstillende effecten.
  • Pijnboompitten: Net als bij zwarte peper zeggen sommige mensen dat wanneer ze pijnboompitten eten, ze het gevoel hebben dat het de effecten van THC vermindert en het leidt tot meer alertheid en mentale helderheid. De terpeen in pijnboompitten die van wetenschappelijk belang zou kunnen zijn, is pineen. Deze is ook verantwoordelijk voor de geur van pijnbomen.
  • Citroen: Al rond het jaar 1800 adviseert een Schotse toxicoloog – Robert Christison – citroen voor mensen die te veel cannabis gebruikt hebben. Deze remedie bestaat nog steeds. Limoneen is een van de terpenen die je terugvindt in citroen.
  • Mango: Aan de andere kant wordt er anekdotisch gemeld dat mango je high kan versterken. Mango’s bevatten het terpeen myrceen, dat ook voorkomt in citroengras en kardemom.

Baat het niet, dan…

Deze voedingsmiddelen en hun terpenen kunnen een goed uitgangspunt zijn voor toekomstig onderzoek, vooral omdat ze ook veel gezondheidsvoordelen kennen. Pijnboompitten bevatten hart-gezonde vetten, mango’s en citroenen bevatten vitamine C (en vele andere voedingsstoffen) en zwarte peper bevat fytochemicaliën. Je zou door de ‘gezondheidsfactor’ bijna zeggen: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’!

Onomstotelijk bewijs is er dus niet, maar anekdotisch bewijs is er dus genoeg. Net als bij veel andere (uit)werkingen van cannabis is dit anekdotisch bewijs echter redelijk veelzeggend. Wanneer je goed naar je lichaam en geest luistert, kun je beslist een keer proberen wat deze voedingsmiddelen doen voor jou en de invloed die (medi)wiet op je heeft.

LEES OOKCacao verlengt het gelukzalige effect van THC in cannabis

[openingsbeeld: BestStockFoto/Shutterstock]