(advertenties)
(advertentie)
Huisarts Rutten komt in zijn actuele bijdrage met een opvallende oproep aan de nieuw te vormen regering: legaliseer medicinale cannabis én geef het ook nog eens gratis aan de mensen! Met name aan degenen die nu opioïden of andere zware pijnstillers, slaapmiddelen en angstmedicatie slikken.

Vervanger voor pijn-, angst- en slaapmedicatie

Voor de mensen die het nog niet gelezen hebben [wij deelden het eerder op Mediwietsite, red.], is dit een bijzonder onderzoek met zeer positieve resultaten. In een enquete onder 1513 Amerikaanse patiënten die cannabis betrokken van de apotheek, bleek een zeer groot deel veel minder medicijnen, morfine, alcohol en antidepressiva te gebruiken!

Onder de deelnemers, die regelmatig opiaten innamen, gaf driekwart (76,7 %) aan, dat ze de inname na het begin van het gebruik van cannabis verminderd hebben. Ongeveer tweederde van de patiënten verminderde de inname van medicijnen tegen angst (71,8 %), gevolgd door medicijnen tegen migraine (66,7 %), slaapstoornissen (65,2 %), alcohol (42,0 %) en antidepressiva (37,6 %).

De auteurs schreven, dat ‘een meerderheid van de patiënten aangaven, minder opiaten in te nemen alsook minder medicatie voor de behandeling van angst, migraine en slaap na het begin van medicinale cannabis.’

Uit: J Psychopharmacol. 2017 May;31(5):569-575. doi: 10.1177/0269881117699616. Epub 2017 Apr 4.Substitution of medical cannabis for pharmaceutical agents for pain, anxiety, and sleep.

Fantastisch resultaat

Als ik een pil zou voorschrijven bij migraine waardoor 66,7% van mijn patiënten minder last zou hebben én minder anti-migraine middelen nodig zou hebben, dan is dat een fantastisch resultaat! En dan de morfine en alcohol – beiden zeer verslavend – waardoor het gebruik respectievelijk bij 42% en 76,7% van de mensen afnam.

Gezien de fantastische onderzoeksresultaten van cannabis is de keuze voor Dr. Rutten snel gemaakt. [Foto: shutterstock/BestStockFoto]

Dat betekent niet dat men helemaal niks meer gebruikte, maar in ieder geval minder. En voor de mannen ook interessant, in een studie bij 1577 mannen bleek de serum-testosteronconcentratie hoger bij mannen met een recent gebruik van cannabis.

Uit: Nationaal Kankerinstituut, NIH, Bethesda, USA. Thistle JE, et al. Andrology. 2017 Apr 10. [in press]

Ook in een ander, groter onderzoek onder 2,774 deelnemers, welke deze maand werd gepubliceerd, bleek er een afname te zijn van gebruik van reguliere medicijnen tegen pijn, angst en stress. De auteurs concluderen verder onder andere dat cannabisgebruik het morfinegebruik doet afnemen.

Uit: J Pain Res. 2017 May 2;10:989-998. doi: 10.2147/JPR.S134330. eCollection 2017.Cannabis as a substitute for prescription drugs – a cross-sectional study.Corroon JM Jr1, Mischley LK2, Sexton M3.

Oplossing

Dus. Met deze wetenschap in handen, mocht er weer eens iemand iets mopperen over Stepping Stone: ‘Oh jee straks zet je een naald in je arm’, nee dus, dat lijkt  omgekeerd. Ik heb geen idee hoeveel de overheid besteedt aan de bestrijding van drugscriminaliteit, maar ik weet wel hoeveel de reguliere medicijnen kosten.

Zou het dan niet enorm slim zijn als de overheid overgaat op gratis medicinale cannabis? Minder mensen aan de harddrugs, minder mensen die gestresst van hun ene pilletje valium naar de andere leven, minder alcoholconsumptie (oh sh*t, dan loopt men accijnzen mis), minder van alles en iedereen relaxed lijkt mij.

Ik zeg nieuw kabinet, u hoeft maar één ding te doen: LEGALIZE IT!

[Openingsfoto: shutterstock/william casey]