(advertenties)
(advertentie)
De positie van Bedrocan als monopolist op de Nederlandse mediwiet-markt staat op de tocht. Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) heeft onlangs een aanbesteding uitgeschreven voor de teelt en levering van medicinale cannabis voor de apotheken. Een kans die in elk geval glastuinders uit het Westland niet aan zich voorbij laten gaan.

Nieuwe aanbesteding

De Nederlandse staat zoekt nieuwe wietkwekers. De overheid heeft via het CIBG, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) opdracht gegeven een ‘nieuwe opdracht’ hiervoor op te stellen. Het BMC schreef daarom vorige maand een Europese aanbesteding uit voor de teelt en levering van medicinale cannabis, welke na twee weken alweer werd gesloten.

Dit zou kunnen betekenen dat er niet één, maar twee nieuwe telers een vergunning kunnen krijgen voor het kweken van medicinale wiet

In 2013 publiceerde het BMC voor het eerst een niet-openbare Europese aanbesteding voor de ‘Levering medicinale cannabis van farmaceutische en constante kwaliteit.’ Deze werd toen gegund aan Bedrocan B.V. welke sindsdien de cannabis kweekt voor verstrekking via Nederlandse apotheken.

Bedrocan buiten spel?

De overeenkomst liep van 1 mei 2014 tot en met 30 april 2015, ‘met de mogelijkheid van verlenging van drie maal voor de periode van twaalf maanden.’ Het laatste optiejaar is inmiddels alweer bijna verstreken, wat betekent dat de nieuwe dienstverlening per 1 mei 2018 al zou kunnen ingaan.

De ‘staatswiet’ van Bedrocan laat nogal te wensen over, vinden Bart Hissink en talloze andere patiënten.

 

Volgens tuinbouwvakblad GFActueel wordt de ‘aanbesteding voor medicinale cannabis uitgezet op twee percelen’. Dit zou kunnen betekenen dat er niet één, maar twee nieuwe telers een vergunning zouden kunnen krijgen voor het kweken van medicinale wiet.

Het monopolie van Bedrocan – de alleenheerser op de (legale) Nederlandse mediwiet markt – komt hiermee wellicht tot een eind. Waarschijnlijk tot vreugde van veel patiënten die eerder hun onvrede uitten over de kwaliteit van Bedrocan-wiet, zoals Bart Hissink.

Staatswiet uit kassen

De nieuwe aanbesteding komt als geroepen voor Westlandse glastuinders. Velen van hen staan te popelen om hun ervaring in de reguliere tuinbouw in te zetten voor de legale teelt van medicinale cannabis. Onder de naam NatureCanDo hebben drie binnen de tuinbouwwereld bekende ondernemers zich ook al aangemeld voor deze aanbesteding.

Westlandse glastuinders ruilen de tomaten graag in voor cannabis. [Foto: shutterstock/Artazum]

Hun aanvraag zetten de ondernemers kracht bij met een uitgebreid bidbook genaamd ‘Cannabis – Het volgende succesverhaal voor de nationale hightech tuinbouw’. De strekking daarvan is duidelijk en wordt samengevat in het volgende verzoek uit het boek.

‘Pas de regelgeving zodanig aan dat wij de mogelijkheden van deze plant, met al zijn werkbare stoffen, gereguleerd maar wel ruimhartig kunnen toepassen voor medicinale en farmaceutische toepassingen.’ Maar de meest zinnige constatering van de drie wietkwekers in spé is toch wel:

‘Verbod op cannabisteelt is even kortzichtig als champignons verbieden omdat het paddo’s zijn’

[Openingsfoto: Vimeo, Dinafem]