(advertenties)
(advertentie)

Terwijl jongvolwassenen van oudsher werden gezien als de voornaamste gebruikers van cannabis, blijkt nu uit gegevens in de VS dat vrouwen en volwassenen van 50 jaar en ouder de snelst groeiende groep consumenten vormen. Meer dan 40% van de deelnemers aan een onderzoek onder meer dan 5.000 vrouwen van middelbare leeftijd zegt cannabis te hebben gebruikt – en velen gebruiken het specifiek voor symptomen van de menopauze.

Waarom gaan vrouwen in de overgang aan de cannabis?

Een actuele studie bevestigt nu ook het frequente gebruik van cannabis door vrouwen van middelbare leeftijd om een reeks menopauzesymptomen onder controle te houden. Eerder onderzoek richtte zich vooral op het gebruik door mannen en jongere volwassenen. Tot nu toe was er echter weinig bekend over de prevalentie of de kenmerken van cannabisgebruik bij vrouwen in en na de overgang.

Het onderzoek, gebaseerd op gegevens van meer dan 5.000 vrouwen in de menopauze, probeerde deze informatiekloof te dichten door de frequentie, vormen en motieven van cannabisgebruik door voornamelijk post-menopauzale vrouwen te analyseren.

Hoe en wanneer gebruiken vrouwen in de overgang wietproducten?

Op basis van de resultaten concludeerden de onderzoekers dat cannabisgebruik relatief vaak voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd. Meer dan 40% gaf aan ooit cannabis te hebben gebruikt voor recreatieve of therapeutische doeleinden, meestal voor de behandeling van chronische pijn (28%), angst (24%), slaapproblemen (22%) en stress (22%).

Vrouwen die meldden dat ze cannabis specifiek gebruikten voor menopauzesymptomen (6%) meldden vooral dat ze zich richtten op menopauzegerelateerde stemmings- en slaapproblemen.

Grote tevredenheid over cannabis onder vrouwen in de overgang…

Meer dan 10% van de deelnemers aan het onderzoek had in de afgelopen 30 dagen cannabis gebruikt. Meestal in de vorm van roken (56%), de inname van eetbare producten – edibles genaamd (52%) of cannabis in meer dan één vorm gebruiken (39%).

Van degenen die in de afgelopen 30 dagen cannabis hadden gebruikt, gaf 31% aan dagelijks of bijna dagelijks cannabis te roken, terwijl 19% aangaf dagelijks of bijna dagelijks eetbare cannabisproducten te gebruiken.

Meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van cannabis

Dr. Carolyn Gibson, hoofdauteur en onderzoeker op het gebied van gezondheidszorg aan de Universiteit van Californië in San Francisco: “We weten dat cannabisproducten op de markt worden gebracht voor vrouwen om de symptomen van de menopauze onder controle te houden. Onze bevindingen suggereren dat vrouwen van middelbare leeftijd cannabis gebruiken voor symptomen van de menopauze en andere veel voorkomende problemen tijdens de overgang naar de menopauze. Maar we weten nog steeds niet of het gebruik daadwerkelijk helpt voor die symptomen, of dat het misschien bijdraagt aan andere uitdagingen.”

Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van The Menopause Society, voegt hieraan toe: “Deze bevindingen benadrukken de noodzaak van het herkennen en bespreken van cannabisgebruik in de gezondheidszorg. Er is aanvullend onderzoek nodig om de mogelijke schade en/of voordelen van het gebruik te evalueren.”

De onderzoeksresultaten worden dit jaar gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Menopause Society,  met een presentatie gettiteld ‘Medisch en recreatief cannabisgebruik in de overgang naar de menopauze’.

[foto’s: Shift Drive/Shutterstock]