(advertenties)
(advertentie)

Een nieuwe studie suggereert dat enkele minder bekende cannabinoïden die in cannabis zitten, kunnen helpen bij de behandeling van dermatologische ziekten zoals psoriasis, eczeem en acne. Het gaat hier om bijvoorbeeld THCV, CBDV, CBC, CBM en CBN.

Nieuwe dermatologie behandelingen met cannabinoïden

“De bevindingen van ons onderzoek onderstrepen de therapeutische beloftes dat ‘kleinere’ cannabinoïden voordelen bieden bij de behandeling van dermatologische ziekten”. Dit stelt de studie, die afgelopen week werd gepubliceerd in het peer-reviewed (gecheckt door andere, niet bij de studie betrokken wetenschappers) tijdschrift Molecules

“Het opnemen van kleine cannabinoïden in dermatologische behandelingen zou mogelijk nieuwe opties voor patiënten kunnen bieden en hun algehele welzijn kunnen verbeteren.”

Om tot deze conclusies te komen, hebben de Poolse onderzoekers Emilia Kwiecień en Dorota Kowalczuk de bestaande literatuur in wetenschappelijke tijdschriften beoordeeld. Ze hebben ontdekt dat ook de onbekendere cannabinoïden diverse farmacologische activiteiten vertonen, waaronder ontstekingsremmende, pijnstillende, antimicrobiële en jeukwerende eigenschappen. 

Nieuwe therapie voor acne, psoriasis, eczeem en jeuk?

Sommige eerdere onderzoeken rapporteren hun werkzaamheid bij het verlichten van symptomen die verband houden met dermatologische ziekten zoals psoriasis, eczeem, acne en jeuk. De cannabinoïden lijken bijzonder geschikt te zijn voor de behandeling van specifieke ziekten. 

CBDV – met zijn ontstekingsremmende eigenschappen – kan worden gebruikt om huidsymptomen zoals jeuk en zwelling te verlichten bij de behandeling van atopische dermatitis (AD), schrijven de auteurs bijvoorbeeld. De cannabinoïde kan ook vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen een genezend effect hebben op acne-laesies.

“Andere recent ontdekte cannabinoïden zoals CBM en CBE tonen ook een ontstekingsremmend potentieel aan. Ze vertegenwoordigen een nieuw alternatief voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar specifieke ziektetoestanden. Op dezelfde manier kan CBC – met zijn ontstekingsremmende en antioxiderende effecten – een gunstige invloed hebben op de behandeling van acne, psoriasis en AD.”

De cannabisplant zit bomvol met bekende en onbekendere cannabinoïden, maar ook die laatste categorie biedt waarschijnlijk specifieke therapeutische mogelijkheden… [illustratie: About time/Shutterstock]

Negen kleinere, onbekende cannabinoïden

THCV toont ook veel veelbelovende eigenschappen bij de bestrijding van acne, omdat het de talgproductie kan helpen reguleren. Het heeft tevens ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, die kunnen helpen ontstekingen te verlichten en de bacteriën te bestrijden die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van acne.

Alles bij elkaar identificeren onderzoekers mogelijke therapeutische toepassingen van de volgende minder bekende cannabinoïden:

  • CBDV (cannabidivarin)
  • CBDP (cannabidiforol)
  • CBC (cannabichromeen)
  • THCV (tetrahydrocannabivarin)
  • CBGA (cannabigerolzuur)
  • CBG (cannabigerol)
  • CBN (cannabinol)
  • CBM (cannabimovon)
  • CBE (cannabielsoïne)

Samenwerking cannabinoïden en je eigen lichaam

Aangenomen wordt dat de effecten het gevolg zijn van de interactie van cannabinoïden met het endocannabinoïdesysteem van het lichaam; een centraal regelsysteem dat verantwoordelijk is voor het behoud van de gezondheid en het goed functioneren van bijna elk organisme.

“Steeds meer bewijs suggereert dat endocannabinoïde-signalering een cruciale rol speelt bij het reguleren van biologische processen in de huid. Veel huidfuncties, zoals de immuunrespons, celproliferatie, differentiatie en overleving, worden op zijn minst gedeeltelijk gereguleerd door het endocannabinoïde-systeem. Het onderdrukken van een huidontsteking is een van de sterkste functies ervan”, zo melden de onderzoekers.

Topische toepassingen van de genoemde cannabinoïden kunnen zelfs de effecten van huidveroudering helpen verzachten, stelt de studie.

Juridische hobbels en de noodzaak tot meer studies

De auteurs benadrukken dat er meer onderzoek nodig is naar deze specifieke cannabinoïden om hun effectiviteit en veiligheid te bevestigen, maar erkennen dat er nog steeds belemmeringen zijn als het gaat om het bestuderen van componenten uit de cannabisplant.

“De impact op het zenuwstelsel, kwesties met betrekking tot productkwaliteit en regelgeving, evenals ethische en juridische aspecten, inclusief die met betrekking tot legaliteit, vereisen een uitgebreide overweging. Ondanks de veelbelovende therapeutische vooruitzichten vereist het gebruik van cannabinoïden, vooral de minder bekende varianten, daarom verder onderzoek, regelgeving en een evenwichtige aanpak om de voordelen te garanderen en tegelijkertijd de potentiële gezondheids- en maatschappelijke risico’s te minimaliseren”,  zo schrijven ze.

[openingsbeeld: Juan David Rivera Giraldo/Shutterstock]