(advertenties)
(advertentie)

Cannabisconsumenten van zestig jaar en ouder hebben een lagere BMI (Body Mass Index) en sporten meer dan zestigplussers die geen cannabis gebruiken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd werd in het American Journal of Health Behavior.

Effect cannabis op lichaamsgewicht en sportgedrag

Zeker in de Verenigde Staten – waar cannabis op steeds meer plekken volledig legaal is – stijgt het aantal zestigplussers dat cannabis gebruikt. Doel van de onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Colorado, was uit te zoeken of het gebruik van cannabis bij oudere mensen effect heeft op hun sportgedrag en lichaamsgewicht.

Ze onderzochten een groep van 28 oudere cannabisconsumenten en 136 ouderen die geen cannabis gebruiken. Het onderzoeksteam onderzocht de deelnemers gedurende een periode van vier maanden en voerden een trainingsinterventieprogramma uit. Wat bleek? De cannabisconsumenten hadden een significant lagere BMI en deden trouwer mee aan het trainingsprogramma.

Cannabis versus niet-cannabis

‘Deze bevindingen suggereren dat het voor oudere volwassenen die cannabis gebruiken gemakkelijker kan zijn om hun bewegingsgedrag te verhogen en te behouden, mogelijk omdat cannabisgebruikers een lager lichaamsgewicht hebben dan hun niet-gebruikende leeftijdsgenoten’, schrijven de onderzoekers.

‘Er zijn in ieder geval aanwijzingen dat cannabisgebruik het vermogen van oudere volwassenen om lichamelijke activiteiten uit te oefenen, deel te nemen aan een trainingsprogramma onder toezicht of om hun conditie te verbeteren als gevolg van fysieke activiteit, niet belemmert.’

Ook of misschien wel vooral lop oudere leeftijd kan cannabis veel goeds doen voor je lichaamsgewicht en algehele fitheid, zo blijkt… [beeld: Andrei Verner/Shutterstock]

Vooroordeel luie blower kan prullenbak in

Zullen we het clichébeeld van de luie blower die niet van de bank af komt dan nu maar gewoon bij het oud vuil zetten? Uit een ander recent onderzoek blijkt dat een op de drie Amerikanen zegt dat cannabis consumeren voordat ze gaan sporten hun sportproductiviteit verbetert.

44% van de respondenten gaf aan dat hun lichaamsbeweging door cannabis hen meer ontspande, 38% vond het sporten leuker en 20% gaf aan dat zij dankzij cannabis langer door kunnen gaan en minder last hebben van spierpijn.

Niets dan lof… voor cannabis

‘Cannabis verbetert de slaap en het herstel na een training, vermindert angst en helpt bij het vergeten van negatieve gebeurtenissen zoals een val en dergelijke’, aldus de auteurs van deze studie.  ‘Cannabis verbetert de zintuiglijke waarneming, verlaagt de ademhalingsfrequentie en verhoogt de hartslag; verhoogde bronchodilatatie kan de zuurstofvoorziening verbeteren.’

De onderzoekers geven aan dat hun onderzoeksgroep niet representatief is voor de hele bevolking, maar toch…

[Bronnen:
Study: Older Marijuana Users Have Lower BMIs And More Likely To Work Out, The Fresh Toast, 7 juli 2020
Exercise Intervention Outcomes with Cannabis Users and Nonusers Aged 60 and Older, Sophie YorkWilliams et al, American Journal of Health Behavior, Volume 44, Number 4, July 2020, pp. 420-431
Smoking Marijuana Before Exercises Can Increase Workout Productivity, The Fresh Toast, 28 februari 2020
Working out buzzed: people share what it’s really like to exercise under the influence, Fitrated, 2020]
[openingsfoto:  Ruslan Huzau/Shutterstock]