(advertenties)
(advertentie)

In Nederland nam het Zorginstituut jaren geleden de onzalige beslissing om medicinale cannabis niet langer te vergoeden. Dat gebeurde ook nog op basis van een flauwekul-onderzoek, waaruit zou blijken dat wiet niet effectief is. Hoe anders gaat het in Israël. Daar sloot hun ‘zorginstituut’ namelijk een  deal met de maker van een medische cannabisinhalator; iedereen die slachtoffer is van geweld of terrorisme krijgt de inhaler + wiet volledig vergoed!

Wiet voor slachtoffers crimineel geweld en terrorisme

‘In het kader van de verbetering van de dienstverlening aan slachtoffers van vijandelijkheden heeft het Nationaal Verzekeringsinstituut (NII) een nieuwe exclusieve overeenkomst gesloten met het bedrijf Syqe, dat een medische cannabisinhalator ontwikkelt en op de markt brengt’, schrijft de krant The Jerusalem Post.

Het Nationaal Verzekeringsinstituut gaat de behandeling met medicinale cannabis door middel van een inhalator met dosering volledig financieren voor slachtoffers van vijandelijkheden – daden van terrorisme of crimineel geweld.

De NII gaat samenwerken met het Israëlische med-tech bedrijf Syqe om ervoor te zorgen dat de rechthebbenden de benodigde inhalers en medicijnen kunnen krijgen zonder extra kosten, aldus de bekendste krant in Israël.

De eerste medische cannabis inhalator ter wereld

De betalingen worden rechtstreeks overgemaakt van de NII naar het bedrijf dat de inhalator levert. Met de inhalator, die is ontwikkeld door Syqe en waarmee ook ons eigen Bedrocan in Nederland werkt, kunnen patiënten een meetbare en consistente dosis medische cannabis krijgen.

Het gebruik van de inhalator voorkomt de nadelen van roken. Medicatie die via de inhalator wordt ingenomen, heeft ook sneller effect en minder bijwerkingen. Het is dus eigenlijk een medisch apparaat dat je ook een vaporizer/verdamper zou kunnen noemen, maar dan eentje met voorgevulde cartridges wiet erin. Ons zusje Mediwietsite schreef er al over:

LEES OOKNa 8 jaar en 83 miljoen dollar is hij er: de eerste cannabisinhalator

In Israël denken zorgverzekeraars wél aan het volk

Elke cassette voor de mediwiet-inhaler bevat 60 doses – genoeg voor de meeste patiënten voor een maand. Medicinale cannabis die via een inhalator wordt ingenomen, vermindert de pijn op dezelfde manier als wanneer het gerookt zou worden, terwijl het gevoel van “ontkoppeling” en “high” (psychoactief effect), dat soms optreedt bij het gebruik van hoge doses cannabis, wordt vermeden.

Deze vorm van wat je ook best microdoseren kunt noemen, draagt aanzienlijk bij aan het optimaal functioneren, de levenskwaliteit en de gebruiksveiligheid van de patiënten, weten ze in Israël.

Inbar David, directeur van de afdeling ‘Slachtoffers van Vijandelijkheden’ bij het NII: “Om het welzijn van slachtoffers van vijandelijkheden en hun families te bevorderen en hen een betere levenskwaliteit te gunnen, breidt het Nationaal Verzekeringsinstituut als onderdeel van ons beleid het mandje van medische diensten uit voor de bevolking die recht heeft op medische cannabis.”

Je zou bijna wensen dat wij in Nederland ook wat meer vijandelijkheden krijgen… misschien dat er dan bij het Zorginstituut een belletje gaat rinkelen dat het om mensen gaat en niet (alleen) om geld!

[openingsfoto: Viewfoto studio/Shutterstock]