(advertenties)
(advertentie)

Syqe Medical, een farmaceutisch bedrijf uit Israël, kondigde op 20 juni de lancering aan van ’s werelds eerste cannabisinhalator. Wat het apparaat zo bijzonder maakt? De inhalator moet artsen in staat stellen een precieze dosis wiet voor te schrijven, afgestemd op de specifieke behoeftes van patiënten. Deze dosis voldoet bovendien aan alle farmaceutische wensen, optimaliseert de werking en beperkt bijwerkingen tot een minimum.

Syqe Medical is een Israëlisch farmaceutisch bedrijf dat technologieën ontwikkelt voor toediening van onbewerkte, geneeskrachtige planten door middel van inhaleren. De afgelopen acht jaar haalde het bedrijf maar liefst 83 miljoen dollar op voor een nieuw, baanbrekend apparaat. Het geld is gebruikt voor ontwikkeling en talrijke klinische onderzoeken en wettelijke screeningsprocessen.

Op 20 juni maakte Syqe Medical het resultaat wereldkundig. De Syqe Inhaler is een revolutionaire verdamper die patiënten en artsen zekerheid biedt over het toedienen van de juiste hoeveelheid mediwiet.

Optimale dosis mediwiet

De juiste dosis mediwiet hangt van veel factoren af, zoals leeftijd, geslacht, soort aandoening en gevoeligheid voor wiet. Gaat de Syqe Inhaler doseren makkelijker maken?  [Shutterstock/Atomazul]

Medicinale wiet doseren is voor velen een issue. Vanuit medisch oogpunt willen artsen graag iets voorschrijven dat consistent is. Elke keer als een patiënt dezelfde dosis neemt, moet het effect ongeveer gelijk zijn, zo vinden medici. Dat is lastig met wiet. Iedere plant is anders en ook verschilt de hoeveelheid werkzame stoffen van bloem tot bloem. Een bloem (wiettop) aan de bovenkant van de plant bevat bijvoorbeeld meer werkzame stoffen dan eentje die onderaan is geoogst. Echter, als artsen hun patiënten een consistente dosering kunnen garanderen, zullen ze vaker bereid zijn het voor te schrijven. Syqe zegt dat hun inhalator dit probleem oplost.

Als artsen hun patiënten een consistente dosering kunnen garanderen, zullen ze vaker bereid zijn het voor te schrijven

De mensen die daadwerkelijk gaan profiteren van deze nieuwe techniek, zijn de patiënten. Zij worstelen regelmatig met het vinden van de juiste dosis mediwiet. Die hangt namelijk af van veel factoren, zoals leeftijd, geslacht, soort aandoening en gevoeligheid voor wiet. Om tot de juiste hoeveelheid te komen, moet je met een lage dosis beginnen. Vervolgens bouw je stapsgewijs op. Tot het punt waarop, met minimale bijwerkingen, ziekteverschijnselen verdwijnen.

Als we de lovende berichten over de inhalator van Syqe Medical moeten geloven, kan je met dit nieuwe apparaat meteen heel precies doseren. Patiënten profiteren dus direct van de juiste dosis, die past bij hun aandoening. Tot op de microgram nauwkeurig, zegt Syqe.

De techniek van de Syqe Inhaler

Veel mensen roken cannabis. Dat is eigenlijk zonde, want 80 procent van de werkzame stoffen – cannabinoïden genaamd – gaat hierbij verloren. Bovendien komen bij verbranding schadelijke stoffen vrij, die je als patiënt inhaleert.

Wiet verdampen is een flinke stap vooruit. Een verdamper verhit cannabinoïden namelijk tot een temperatuur waarop ze verdampen. Deze relatief schone damp inhaleert de patiënt, die dan ineens 80 procent rendement behaalt.

LEES OOK: Wiet verdampen • een gids voor beginners

Er is wel een nadeel. Niet alle werkzame stoffen verdampen op dezelfde temperatuur. Bovendien laten niet alle aandoeningen zich behandelen met dezelfde cannabinoïden.

Syqe introduceert een complexe medicijnafgiftetechnologie voor plantmateriaal, zonder verbranding. Het apparaat verdampt automatisch een dosis die is gebaseerd op de ademhaling van de patiënt, klinische monitoring op afstand en elektronische selectieve dosiscontrole. Hierdoor geeft de inhalator een perfecte dosis cannabinoïden af. Volgens Syqe zorgt dat “in enkele minuten voor symptomatische verlichting”. Bovendien bereik je “een ongekende doseerprecisie met maximale verlichting, zonder ongewenste psychoactieve effecten”.

Israel zegt ‘ja’

De Syqe Inhaler werkt met voorgevulde cartridges en een mechanisme dat de ideale dosis afgeeft. [Beeld: Syqe Medical]

In 2018 had mediwietbedrijf Kanabo Research uit Tel-Aviv een wereldprimeur te pakken. Hun verdamper werd door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid officieel erkend als medisch hulpmiddel. De Syqe Inhaler kan rekenen op dezelfde wettelijke goedkeuring. Hierdoor komt het apparaat weldra beschikbaar voor patiënten in Israël, die het in combinatie met wiet mogen gebruiken.

Met deze goedkeuring op zak gaat Syqe meteen een stap verder; goedkeuring zoeken bij de Voedsel en Medicijnenautoriteit (FDA) van de Verenigde Staten. Als dat lukt, zal de verdamper snel wereldwijd beschikbaar komen.