(advertenties)
(advertentie)

Opnieuw een moedige patiënt die een verzoek indient bij de gemeente om thuis wiet te kweken. En opnieuw omdat wiet uit de apotheek onvoldoende werkt en te duur is. Hoeveel schrijnende verhalen zijn er nog nodig voordat de overheid inziet dat het zo niet langer kan?

Peter Schols heeft onlangs een verzoek ingediend bij de gemeente Someren om thuis een paar wietplanten te mogen kweken. Schols heeft namelijk chronische pijn als gevolg van twee hartaanvallen. Ook heeft hij al jaren last van fantoompijnen. Die begonnen kort nadat een been werd geamputeerd, vanwege kanker. Inmiddels al dertig jaar geleden.

Met wiet, en dan met name wietolie, kan Schols de heftige pijnen onder controle houden. Maar wietolie is illegaal in Nederland. De enige partij die het legaal verstrekt, is Transvaal Apotheek in Den Haag. Maar dat kan Schols, die van een AOW moet rondkomen, niet betalen.

Peter Schols: “Die paar jaar die me nog zijn gegund, wil ik graag menswaardig doorbrengen”.[Afbeelding: van Facebook-profiel]

Zelf mediwiet kweken

Op Mediwietsite schrijven we het regelmatig: je eigen mediwiet kweken is goedkoop en je weet precies welke wiet je krijgt. En als wietolie helpt, maak het zelf.

Allemaal stappen die Schols dolgraag wil ondernemen om zijn medicijn betaalbaar te maken. Het via de huisarts betrekken is namelijk te duur; medicinale wiet wordt niet meer vergoed in Nederland. Daarom is hij momenteel afhankelijk van straatwiet, maar ook dat kost veel geld.

Schols tegenover een lokaal weekblad: “Ik ben geen roker, dus ik verwerk de hennep in olie, eten, thee of ik gebruik een waterpijp. Intussen dagelijks één á twee gram. Dat kost me iedere maand ongeveer tweehonderd euro.”

Een bedrag dat aanzienlijk lager kan, als hij zelf wiet mag kweken. Momenteel probeert Schols dat ook, ergens in een bos. Maar dit is, gezien zijn conditie, verre van ideaal.

Wel ideaal is thuis een paar planten kweken. Maar dan staat er heel veel op het spel. Wiet kweken is niet legaal in Nederland. Vijf planten worden gedoogd. Toch neemt de politie ze meestal in beslag als ze worden ontdekt. Bovendien zijn de meeste woningcorporaties tegen de thuisteelt van wiet. Zo ook de corporatie van Schols, Wocom. Die liet eerder weten pertinent tegen wietplanten te zijn. Ongeacht de reden.

Schols staat dus met zijn rug tegen de muur en ziet geen andere uitweg dan de gemeente om toestemming vragen.

Brief aan de gemeente

Via een brief aan de gemeente hoopt Peter Schols op de zege van burgemeester Dilia Blok, op wie hij zijn hoop nu vestigt. Momenteel wacht hij op een antwoord van het college van B en W. In de brief benadrukt Schols dat hij met twee á drie planten in de tuin al is gered. “Ik hoop op een snel antwoord, want die paar jaar die me nog zijn gegund, wil ik graag menswaardig doorbrengen.”

Hoop zakt hem inmiddels wel in de schoenen. Hoewel de gemeente Someren in 2017 liet weten voor medicinale wietteelt te zijn, verschuilt het dorp zich nu achter landelijke beleid. Schols’ brief stond onlangs wel op de politieke agenda. Maar tot grote teleurstelling werd het onderwerp niet behandeld.

Alleen de PvdA en de Gemeenschapslijst hebben een summiere reactie gegeven. “Die gaven aan nog contact op te nemen”. Hieruit haalt Schols enige hoop. Hoop op een Tilburgs scenario, waar burgemeester Noordanus in 2016 besloot dat mensen onder bepaalde voorwaarden thuis medicinale wiet mogen kweken.

LEES OOK: Wiet kweken volgens de Tilburgse voorwaarden

Hoelang moet dit nog duren?

Steeds meer mensen zijn het erover eens. Laat patiënten gewoon thuis een paar planten kweken voor eigen gebruik [Shutterstock/Steve Burch

Het schrijnende verhaal van Peter Schols staat niet op zichzelf. Steeds meer patiënten strijden voor een beter medicinaal cannabisbeleid waarin zij hun eigen wiet mogen kweken. De vijf wietsoorten van Bedrocan, verkrijgbaar in de apotheek, worden niet vergoed en werken lang niet voor iedereen. “Waarom veel geld betalen voor iets dat niet werkt”, denken veel patiënten. Zij stappen daarom liever over op zelf wiet kweken, met alle gevaren van dien.

LEES OOK: Interview: “We zijn echt toe aan een goed werkend mediwiet-beleid”

Patiënt die hun eigen medicijn kweken zijn overgeleverd aan de volledige willekeur van politie, justitie en de overheid. Waar de ene patiënt zijn kweekactiviteiten mag voortzetten, wordt bij de ander alles in beslag genomen. En waar de ene gemeente – zoals Tilburg – in het voordeel van patiënten beslist, moeten patiënten in andere gemeenten een langdurige strijd voeren voor een plant die hun leven redt. Zelfs Nieuwsuur van de NPO ziet in dat het beleid niet deugt. Hoelang moet het nog duren voordat de overheid dit ook ziet en actie onderneemt?

[Openingsbeeld: Shutterstock/Dougle Jonnes]