(advertenties)
(advertentie)

Goed nieuws voor Katwijker Jeffrey Kemper. Dinsdag besloot de rechterbank in Den Haag dat hij thuis medicinale wiet mag blijven kweken. De rechter vond namelijk voldoende bewezen dat Jeffrey veel baat heeft bij zelf gekweekte cannabis tegen de symptomen van autisme. En daarmee is justitie eindelijk weer een keer in haar hemd gezet.

Nieuwsberichten over huisuitzettingen vanwege een paar wietplanten of enkele grammen cannabis zijn de laatste tijd schering en inslag. Gelukkig loopt het voor Jeffrey Kemper uit Katwijk een stuk beter af. Hij en zijn vriendin Debby hoeven hun huis niet uit. Sterker nog, Jeffrey mag blijven kweken omdat de rechter erkent dat hij veel baat heeft bij zelfgekweekte mediwiet.

Medicinale wiet zorgt voor structuur

Jeffrey heeft autisme. Hij probeerde allerlei medicijnen om de symptomen van deze aandoening te verzachten, maar niets hielp. Behalve wiet. Daarom besloot Jeffrey om het zelf te gaan kweken, zodat hij niet afhankelijk is van cannabis uit de reguliere apotheek of coffeeshop.

Helaas is zelf wiet kweken verboden in Nederland en daarom wilde justitie de thuiskwekerij van Jeffrey oprollen. Dinsdag stond hij voor de rechter in Den Haag waar Jeffrey en zijn advocaat uitlegden dat hij geen crimineel is, maar wiet nodig heeft zodat hij kan leven met autisme. De rechter gaf hem gelijk.

Tegen Omroep West vertelt Jeffrey zijn verhaal. Dat hij ooit vrachtwagenchauffeur was en in het buitenland reed. Maar sinds een paar jaar zit hij thuis, omdat hij veel spanningen ervaart die het leven ondragelijk maken.

Lopen met zijn twee honden, zijn relatie met Debby én wiet zorgen voor structuur in zijn leven. “Wiet maakt mij een stukje socialer, een stukje menselijker”, vertelt hij tegen Omroep West. Als de mediwiet wegvalt, is Jeffrey bang dat hij niet meer van de de bank af komt. “Ik geef mezelf twee weken en dan ben ik totaal koekoek, dan kan je me afdragen.”

Goede motieven

In de rechtszaal kon advocaat Barbelique Peters alle motieven goed overbrengen. Dat de arts van Jeffrey ook pal achter het gebruik staat. Die gaf een verklaring af waaruit blijkt dat Jeffrey het medicijn nodig heeft.

Dat Jeffrey de wiet niet rookt, maar verdampt zodat hij geen tabak nodig heeft. Het gaat hem puur om de werkzame stoffen uit de cannabisplant.

En dat hij geen criminele broodkweker is, maar iemand die met veel zorg zijn eigen medicijn kweekt. Zo blijkt ook wel uit de opzet van de teelt zelf. In een kamer staat een kweektent met afzuiging. De stroom is keurig aangelegd en zelfs gekeurd door een erkent installateur.

Al met al vond de rechter het verhaal van Jeffrey en zijn advocaat sterker dan van de aanklager en werd besloten in het voordeel van de patiënt. Daarmee is ontruiming voorlopig van de baan, maar er kan wel nog een strafzaak komen.

We houden de zaak in de gaten en hopen dat deze uitspraak een precedent schept voor alle rechters in het land.

[Openingsbeeld: still uit video van RTV-West]