(advertenties)
(advertentie)

Steeds meer mensen ontdekken de heilzame werking van wietolie. En dan niet alleen de legaal verkrijgbare variant met CBD. Ook de vraag naar THC-olie neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen en het immer stijgende ledenaantal van social club Suver Nuver. De populariteit is inmiddels zo groot dat een handvol gemeenten coulantere regelgeving wil voor patiënten.

De Amerikaanse route

Gaat Nederland de Amerikaanse route volgen? De route waarbij steeds meer locale overheden het gezag van de overkoepelende overheid negeren? Het begint erop te lijken.

In de Verenigde Staten begon deze route ongeveer tien jaar geleden. Er doken toen steeds meer video’s op van ouders die hun kinderen wietolie gaven tegen epileptische aanvallen. Hierdoor gingen allerlei Amerikaanse staten overstag. Ze legaliseerden, tegen federale wetgeving in, medicinale cannabis. Inmiddels is mediwiet in al haar vormen legaal in ruim 30 staten.

Je zou verwachten dat Nederland een flinke voorsprong had op de Amerikaanse route. Ons land beschikt immers sinds 2000 over een medicinaal cannabisbeleid. Echter zitten er hier behoorlijk wat haken en ogen aan.

Verre van ideaal

Het is in Nederland mogelijk om op doktersrecept medicinale cannabis te krijgen. Maar het meerendeel van de patiënten vindt het beleid veel te beperkt.

De keuze in medicinale wietsoorten uit de apotheek is matig en wietolie is strikt genomen illegaal. Een paar apotheken bieden het aan, maar de wet ziet wietolie als een harddrug. Bovendien wordt medicinale cannabis niet meer vergoed en mogen patiënten het niet zelf kweken. Vijf wietplanten zijn weliswaar gedoogd. Maar als de politie ze ontdekt, volgt inbeslagname zonder vervolging door justitie.

Voor veel patiënten is deze situatie verre van ideaal. Die zouden liever zelf mediwiet kweken en daar wietolie van maken; een proces dat eenvoudig thuis is te realiseren. Er zijn verschillende extractie-methodes waarbij het koken van vermalen wiet met kokosvet de meest eenvoudige is. En iedereen die het liever niet zelf maakt, moet het kant en klaar kunnen krijgen.

LEES OOK: Medicinale wietolie; zo maakten wij hem zelf

Dat is precies het gat waar social club Suver Nuver enkele jaren geleden in sprong. En dat is maar goed ook. Rinus Beintema, oprichter van deze club, levert zo goed als gestandaardiseerde oliën aan ruim 16 duizend patiënten. Iedere week stuurt hij er maar liefst 20 liter olie naartoe.

Ook Rinus merkt de stijgende populariteit: “Het aantal leden stijgt wekelijks met ongeveer 500 personen”.

Gemeenten willen het anders

Steeds meer gemeenten willen de regels voor thuisteelt en wietolie versoepelen. [Shutterstock/Sunshine Seeds]

Zelf wietolie produceren is dus vrij eenvoudig. Bovendien kan een patiënt met zelf gekweekte wiet een olie maken die perfect aansluit bij persoonlijke behoeftes. Maar het risico op een groep agenten voor de deur schrikt af.

Steeds meer gemeenten zien dit probleem en willen daar wat aan doen. Momenteel staat de gemeente Tilburg het kweken voor medicinaal gebruikt ook echt toe. Maar de kans is groot dat binnenkort meer gemeentes volgen. Het Groningse Loppersum bijvoorbeeld. Deze gemeente onderzoekt of het een uitzondering wil maken voor patiënten. En ook Gemeentebelangen De Wolden, de grootste lokale partij van de gelijknamige Drentse gemeente, overweegt dergelijke stappen.

Naar verluidt zijn dit lang niet meer de enige gemeentes. Onduidelijk is hoeveel gemeentes nu precies in gesprek zijn, maar een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid meldt dat “verschillende gemeenten nadenken over soepelere regels voor wietolie”. Het aantal is zelfs van dien aard dat Vera Bergman van D66 er kamervragen over stelde aan minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het gonst, en dat is een goed teken. Hopelijk groeit het aantal gemeenten dat ook het nut van deze ‘gemeentelijke ongehoorzaamheid’ inziet snel en krijgen we een vergelijkbaar domino-effect zoals in de Verenigde Staten.

[Openingsbeeld: Shutterstock/urbans]