Praktische toepassingen van cannabinoïden bij de behandeling van kanker
Cannabinoïden, de werkzame bestanddelen in wiet, kunnen een rol spelen in het behandelen van kanker. Mediwietsite geeft een overzicht van de stand van zaken.
De Groningse gemeente Loppersum zette afgelopen maandag 29 januari een gewaagde stap richting het gedogen van medicinale cannabis. Een motie ingediend door de Lopster gemeenteraad, met als doel te onderzoeken of de gemeente de thuisteelt van wiet voor medicinaal gebruik kan toestaan, werd met een meerderheid aangenomen. Enkel de ChristenUnie en D66/Gemeentebelangen stemden tegen de motie, waarmee er 11 stemmen voor en 4 tegen de motie waren.
Al lange tijd werd er gewerkt aan dit plan door de lokale partij Loppersum Vooruit (LV). Initiatiefnemer (en zelf mediwiet-patiënt) Wim Hartlief organiseerde vorig jaar zelfs een informatieavond voor geïnteresseerde(n) en gemeenten uit de regio. Een hoofdrol hierin speelde hoofdgast Rinus Beintema, voorzitter van medische social clubs Suver Nuver, die verschillende vragen uit het publiek beantwoorde.
Verrassend genoeg was het CDA aanvankelijk tégen het plan. De partij zou nog met teveel vragen zitten rondom de motie. Aagtje Elderman, fractievoorzitter van het CDA in Loppersum, vroeg zich bijvoorbeeld af wie controleert hoeveel wietplanten mensen daadwerkelijk in huis hebben en hoe de brandveiligheid wordt getoetst:
‘We willen deze vragen graag laten onderzoeken, daar is niets mis mee. Als blijkt dat legalisering haalbaar is, kijken we of we hier daadwerkelijk voor of tegen zijn’, zegt Elderman. Uiteindelijk stemde de partij daarom toch voor de motie om de haalbaarheid van het experiment te kunnen toetsen.
De fractievoorzitter van de ChristenUnie, Bé Prins, bleef wel stellig tegen de motie. Volgens hem is de discussie rondom medicinale cannabis namelijk enkel een geldkwestie: ‘Op medisch voorschrift is medicinale cannabis goed te verkrijgen. De verkrijgbaarheid is dus geen probleem, maar de vergoeding. Daar moeten we iets aan doen’, hierbij gaat de partij echter voorbij aan het feit dat veel patiënten niet tevreden zijn over het beperkte aanbod van Nederlands staatskweker: Bedrocan.
Met het aannemen van deze motie neemt Loppersum duidelijk een voorbeeld aan Tilburg. De eerste Nederlandse gemeente waar een dergelijk kweekexperiment mogelijk is gemaakt. Net als in Tilburg zullen er strenge eisen zijn waar legale Lopster-thuiskwekers zich aan moeten houden:
De aangenomen motie betekent echter niet dat Lopster patiënten al legaal wiet mogen kweken. Hierover moet burgemeester Albert Rodenboog nog in gesprek met de ‘lokale driehoek’, waar naast de gemeente ook de politie en het Openbaar Ministerie (OM) deel van uitmaken. Samen zullen zij de haalbaarheid van het experiment moeten toetsen, alvorens de legalisering in de gemeente kan doorgaan.