(advertenties)
(advertentie)
Loppersum Vooruit, letterlijk! De gelijknamige politieke partij uit de Groningse provincie heeft een motie ingediend voor het legaliseren van de thuisteelt van medicinale wiet voor patiënten, naar Tilburgs voorbeeld. De motie werd onlangs aangenomen door de Lopster gemeenteraad en de haalbaarheid wordt nu onderzocht door de ‘lokale driehoek’.

Loppersum Vooruit

De Groningse gemeente Loppersum zette afgelopen maandag 29 januari een gewaagde stap richting het gedogen van medicinale cannabis. Een motie ingediend door de Lopster gemeenteraad, met als doel te onderzoeken of de gemeente de thuisteelt van wiet voor medicinaal gebruik kan toestaan, werd met een meerderheid aangenomen. Enkel de ChristenUnie en D66/Gemeentebelangen stemden tegen de motie, waarmee er 11 stemmen voor en 4 tegen de motie waren.

Al lange tijd werd er gewerkt aan dit plan door de lokale partij Loppersum Vooruit (LV). Initiatiefnemer  (en zelf mediwiet-patiënt) Wim Hartlief organiseerde vorig jaar zelfs een informatieavond voor geïnteresseerde(n) en gemeenten uit de regio. Een hoofdrol hierin speelde hoofdgast Rinus Beintema, voorzitter van medische social clubs Suver Nuver, die verschillende vragen uit het publiek beantwoorde.

Tegengeluid

Verrassend genoeg was het CDA aanvankelijk tégen het plan. De partij zou nog met teveel vragen zitten rondom de motie. Aagtje Elderman, fractievoorzitter van het CDA in Loppersum, vroeg zich bijvoorbeeld af wie controleert hoeveel wietplanten mensen daadwerkelijk in huis hebben en hoe de brandveiligheid wordt getoetst:

‘We willen deze vragen graag laten onderzoeken, daar is niets mis mee. Als blijkt dat legalisering haalbaar is, kijken we of we hier daadwerkelijk voor of tegen zijn’, zegt Elderman. Uiteindelijk stemde de partij daarom toch voor de motie om de haalbaarheid van het experiment te kunnen toetsen.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie, Bé Prins, bleef wel stellig tegen de motie. Volgens hem is de discussie rondom medicinale cannabis namelijk enkel een geldkwestie: ‘Op medisch voorschrift is medicinale cannabis goed te verkrijgen. De verkrijgbaarheid is dus geen probleem, maar de vergoeding. Daar moeten we iets aan doen’, hierbij gaat de partij echter voorbij aan het feit dat veel patiënten niet tevreden zijn over het beperkte aanbod van Nederlands staatskweker: Bedrocan.

Lopster mediwietpatiënten mogen straks misschien onder bepaalde voorwaarden zelf hun eigen wiet kweken. [Foto: shutterstock/OSSOBUKO]

Tilburgs voorbeeld

Met het aannemen van deze motie neemt Loppersum duidelijk een voorbeeld aan Tilburg. De eerste Nederlandse gemeente waar een dergelijk kweekexperiment mogelijk is gemaakt. Net als in Tilburg zullen er strenge eisen zijn waar legale Lopster-thuiskwekers zich aan moeten houden:

  • Maximaal vijf planten van drie meter hoog;
  • Verklaring van een arts verplicht;
  • De teler moet meerderjarig zijn;
  • De cannabis mag niet worden verkocht;
  • De woning moet brandveilig zijn met veilige energievoorziening voor de lamp(en).

De aangenomen motie betekent echter niet dat Lopster patiënten al legaal wiet mogen kweken. Hierover moet burgemeester Albert Rodenboog nog in gesprek met de ‘lokale driehoek’, waar naast de gemeente ook de politie en het Openbaar Ministerie (OM) deel van uitmaken. Samen zullen zij de haalbaarheid van het experiment moeten toetsen, alvorens de legalisering in de gemeente kan doorgaan.

[Openingsfoto: shutterstock/Canna Obscura]