(advertenties)
(advertentie)
De meeste patiënten met multiple sclerose (MS) hebben veel baat bij medicinale cannabis tegen de symptomen van hun ziekte. Om de kennis omtrent dit volksmedicijn onder MS-patiënten te verhogen organiseert het Nederlands MS Fonds daarom een heuse informatieavond over het gebruik van medicinale wiet tegen de aandoening.

Informatieavond

Het Nationaal MS Fonds organiseert woensdag 31 januari 2018 een informatieavond over medicinale wiet. Van 19.30 tot 21.30 uur zijn patiënten en andere geïnteresseerden welkom in Buurtplein Zuid in Nieuwegein, om alles te leren over – het gebruik van – cannabis als medicijn tegen multiple sclerose (MS).

De voorlichtingsavond is opgezet in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut Cannabis (WIC) – een relatief nieuw instituut dat zich richt op het informeren van patiënt, arts en apotheker over medicinale cannabis.

Ervaringsdeskundigen en onderzoekers van het WIC weten volgens de organisatoren alles over het gebruik, de samenstelling van werkzame stoffen en het kweken van de wietplant. Zij zullen aanwezigen daarom meer vertellen over verschillende toedieningsvormen van mediwiet, de medicinale en therapeutische effecten van cannabis en de eventuele risico’s van het gebruik van het middel.

Multiple Sclerose

Om een nog onbekende reden doet MS het immuunsysteem denken dat lichaamseigen zenuwcellen (neuronen) gevaarlijke indringers zijn. Hierdoor vallen immuuncellen de impulsgeleidende laag op zenuwuitlopers onterecht aan. Het lichaam vecht dus tegen zichzelf en zorgt daarmee voor de opbouw van littekenweefsel op de zenuwuitlopers, waardoor neuronen niet meer naar behoren werken en impulsen worden verstoord.

Cannabis blijkt steeds vaker een veelbelovend medicijn tegen multiple sclerose (MS). [Foto: shutterstock/ChiccoDodiFC]

Ongeveer één op de duizend Nederlanders heeft multiple sclerose (MS). Maar ondanks dat de ziekte niet echt zeldzaam is, is er geen geneesmiddel voor bekend. MS wordt doorgaans behandelt met krachtige chemicaliën die de ontwikkeling van de ziekte remmen, symptomen bestrijden en het herstel na de lichaamseigen aanvallen – die kenmerkend zijn voor de aandoening – bevorderen.

Cannabis tegen MS

Er zijn dan wel meerdere medicijnen tegen MS te krijgen, geen werkt er zo goed als cannabis. Zo blijkt uit onderzoek dat 78 procent van de cannabis-gebruikende MS-patiënten door wiet minder of geen andere medicatie hoeven te gebruiken. Het kruid verbetert de hersenfunctie en verzacht symptomen van de aandoening, zonder schadelijke bijwerkingen. Patiënten als Nicky gebruiken dan ook graag medicinale wiet tegen de ziekte.

Omdat het zo goed werkt tegen de aandoening is het in veel landen aan MS te danken dat cannabis erkend wordt als medicijn. Of het in de vorm is van een farmaceutische spray als Epidiolex, een jointje of cannabisolie, wiet kan op veel plekken worden voorgeschreven tegen multiple sclerose.

[Openingsfoto: shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz]