(advertenties)
(advertentie)
Vooralsnog is er een beperkt aantal ziekten waartegen artsen in New York officieel cannabis mogen voorschrijven. Als het aan beleidsmakers zoals Richard ligt komt daar echter verandering in. Hij vindt dat niet de staat, maar artsen zelf moeten bepalen wanneer iemand baat kan hebben bij mediwiet; ongeacht de ziekte of kwaal.

Mediwiet tegen alle ziekten

Als het aan de regering Trump ligt, wordt de federale drugswet uit 1970 – die cannabis volledig verbiedt – in ere hersteld. Beleidsmakers uit verschillende staten van de VS geven hier echter geen gehoor aan en gaan onverminderd door met het hervormen van wietwetten. De New Yorkse raadsman Richard Gottfried introduceerde bijvoorbeeld onlangs Assembly Bill 804. Een wet die het voor artsen mogelijk zou maken medicinale cannabis voor te schrijven tegen élke serieuze aandoening.

Momenteel is het in New York alleen toegestaan cannabis voor te schrijven bij een beperkt aantal ziekten, zoals kanker, epilepsie en AIDS. Toen de huidige wet, de Compassionate Care Act, werd geïmplementeerd werd deze door activisten bestempeld als één van de striktste van het land. De wet keurde 10 ziekten, 5 wietbedrijven en geen gedroogde wiettoppen toe. Echter werken beleidsmakers als Gottfried, die de wetgeving 20 jaar geleden begon te schrijven, hard aan de uitbreiding van deze wet.

In New York kun je binnenkort misschien tegen élke aandoening mediwiet voorgeschreven krijgen. [Afbeelding: shutterstock/Blablo101]

Wietwet uitbreiden

‘Ik ben altijd tegen strenge eisenlijsten geweest voor medicinale wiet’, zegt Gottfried tegen MERRY JANE. ‘Geen enkel ander medicijn heeft een bij de wet bepaalde lijst met aandoeningen waartegen het gebruikt mag worden. Want professionals uit de gezondheidszorg en niet de staat zouden die beslissing moeten nemen.’

Zijn eerste wetsvoorstel bevatte dan ook geen lijst met aandoeningen waarmee patiënten in aanmerking komen voor mediwiet op recept. Het Senaat en andere betrokkenen stonden erop dat Richard er een ziekte zou bijvoegen om de wet door te kunnen drukken, legt hij uit.

Sindsdien breidde de wet uit met aandoeningen als chronische pijn en posttraumatische stressstoornis. Maar met zijn recentste wetsvoorstel neemt Gottfried de laatste stap vooruit, waardoor mediwiet beschikbaar zou worden voor álle patiënten die het nodig hebben.

Opiatencrisis verlichten

Omdat het één van de eerste voorstellen is om dit mogelijk te maken, is er een kleine kans dat deze daadwerkelijk wordt aangenomen. Het duurde immers bijna twintig jaar, sinds het opstellen van Gottfrieds eerste medicinale wietwet, voor deze daadwerkelijk als wet geïmplementeerd werd.

Met in achtneming van de woedende opiatencrisis in de VS – waar dagelijks honderden mensen sterven door verkeerd of overmatig medicijngebruik – zou het uitbreiden van de wietwet een positieve invloed hebben op de volksgezondheid. Het zou namelijk cannabis beschikbaar maken voor pijnpatiënten die anders schadelijke pijnstillers zouden moeten gebruiken.

‘Dat is cruciaal voor ons in New York, de opiatencrisis aanpakken’, zegt Melissa Moore van de Drug Policy Aliance. ‘Duidelijk is dat New Yorkers het mediwiet-verbod zat zijn. Het staat in de weg voor patiënten die toegang willen tot medicatie om zo’n gezond mogelijk leven te leiden.’

Volgens onderzoek is pijn één van de meest voorkomende redenen voor mediwiet-gebruik. Van patiënten die hiertegen eerder opiaten gebruikten, geeft 38 procent aan door cannabis minder opiaten nodig te hebben. Verder geeft 51 procent aan volledig te stoppen met opiaten pijnstillers door deze te vervangen met medicinale cannabis.

[Openingsfoto: shutterstock/Aleynikov Pavel]