(advertenties)
(advertentie)
Een kleinschalige studie uit de Amerikaanse staat Illinois bevestigt de populaire gedachte dat cannabis een effectief alternatief is voor verslavende opiaten-medicijnen. Deze schadelijke middelen zorgen onbedoeld voor ruim 60 duizend doden per jaar in de VS, terwijl legale cannabis juist levensreddend blijkt te zijn.

Mediwiet > opiaten

Patiënten uit de Amerikaanse staat Illinois laten weten dat het gebruik van medicinale cannabis ze in staat stelt minder opiaten pijnstillers te gebruiken. Dit meldt een rapport van de Chicago Tribune aan de hand van een kleinschalige studie, de eerste van deze soort in de staat Illinois.

Wetenschappers van de Rush en DePaul universiteiten ontdekten in dit peer-reviewed onderzoek dat deelnemers aan de staats medicinaal cannabis-programma, minder vaak afhankelijk zijn van opiaten pijnstillers om de symptomen van verschillende aandoeningen te verminderen.

Hoewel dit een studie betreft onder enkel 30 patiënten, ondersteunen de ontdekkingen de populairder wordende gedachte dat cannabis niet leidt tot het gebruik van zwaarder middelen, maar juist een uitweg is voor deze verslavende medicatie.

Patiënt neemt controle

‘Een van de meest overtuigende bevindingen uit dit onderzoek is dat mensen de controle over hun eigen gezondheid terugnemen. De meeste zorgverleners zullen het ermee eens zijn dat dit iets goeds is’, zegt hoofdonderzoeker en assistent professor van health sciences van de DePaul universiteit, Douglas Bruce. ‘Maar het gebrek aan kennis bij de zorgverlener, over wat cannabis wel en niet doet, verschil in producten, inname-methoden en dosering maakt het een beetje een Wilde Westen.’

Wegens het gebrek aan kennis van zorgverleners, zijn patiënten op zichzelf aangewezen als het aankomt op het uitzoeken van de medicinale wiet-wereld. [Foto: shutterstock/Eight Photo]

Toch geven sommige deelnemers aan de studie zelfs aan dat cannabis ze sneller en langer werkende verlichting biedt, vergeleken met de in eerste instantie voorgeschreven pijnstillers. Het plantaardige middel is bovendien vele malen veiliger dan opiaten farmaceutica. Immers is het onmogelijk te sterven aan een cannabis-overdosis, maar zijn er jaarlijks zo’n 64.000 sterfgevallen toe te kennen aan opiaten medicatie. Het blijkt zelfs dat het legaliseren van cannabis jaarlijks dat aantal levens zou kunnen sparen.

Cannabis oplossing opiatencrisis

Die immens hoge sterftecijfers maken dat er kan worden gesproken van een ware opiatencrisis in de Verenigde Staten. Eén waar doktoren onbewust aan mee hebben gewerkt door indoctrinatie van de farmaceutische industrie, zo zegt TV-arts Dr. Oz.

Inmiddels is er gelukkig een beweging gaande om deze ingebakken gedachtegang te kenteren en cannabis aan te dragen als oplossing voor de opiatencrisis. Steeds vaker wordt bewezen dat mediwiet een veilig alternatief is op schadelijke opiaten pijnstillers en soms zelfs effectiever is dan deze farmaceutica tegen aandoeningen als chronische (zenuw)pijn.

[Openingsfoto: shutterstock/Tatevosian Yana]