(advertenties)
(advertentie)
Het analyseren van honderden onderzoeken heeft in de VS geleid tot een opmerkelijke conclusie. Legalisatie van medicinale cannabis zou namelijk jaarlijks tienduizenden levens kunnen sparen. Niet alleen door de gezondheidsvoordelen van het gebruik van mediwiet, maar ook een verminderd aantal sterfgevallen gerelateerd aan het verbod op cannabis.

Legale wiet = levensreddend

Het volledig legaliseren van (medicinale) cannabis zou in de Verenigde Staten 23.500 tot 47.500 levens per jaar sparen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Indiana onder leiding van Dr. Thomas M. Clark. Momenteel is cannabis in een aantal staten van de VS legaal, maar blijft de plant op landelijk niveau verboden.

Dr. Clark analyseerde om tot deze conclusie te komen met zijn team 222 bestaande studies van na het jaar 2000. De wetenschappers analyseerden onder meer de impact die medicinale cannabis heeft op orgaansystemen zoals honger en metabolisme; en mogelijk dodelijke ziekten waaronder kanker, hart- en vaatziekten, leverfunctie, longziekten en hersenletsel. Vervolgens werd gekeken naar data die een verandering kon weergeven in het voorkomen van sterftegevallen of ‘gevaarlijk gedrag’, als gevolg van het legaliseren van medicinale cannabis.

Cannabis voorkomt voortijdig sterven

‘Ongewenste bijwerkingen op het fysieke welzijn van matig cannabisgebruik zijn subtiel en zelden dodelijk’, schrijven de auteurs. ‘Terwijl cannabis-gebruik geassocieerd wordt met een verminderd risico op obesitas, diabetes, sterfte na ernstig hersenletsel, dodelijke auto-ongelukken, opiaten-overdoses en het verminderde gebruik van alcohol en drugs.’

Deze data suggereert dat het legaliseren van medicinale cannabis in de VS jaarlijks ongeveer 17.400 tot 38.500 gevallen van voortijdig sterven zou kunnen voorkomen. Door een gebrek aan kwantitatief bewijs is een aantal met cannabis te voorkomen oorzaken van voortijdige sterfgevallen van de lijst geschrapt; dus is dit een zware onderschatting van het werkelijk aantal levens dat met cannabis gered kan worden, meldden de onderzoekers.

Verbod op wiet = dodelijk

Tegelijkertijd zou het verbod op cannabis juist bijdragen aan een verhoogd aantal sterfgevallen. Volgens de onderzoeksauteurs zou het verbod op wiet zelfs goed zijn voor 6.100 tot 9.000 doden per jaar. Dat wil zeggen dat het cannabisverbod net zoveel doden veroorzaakt als dronken bestuurders, moorden of opiaten-overdoses. Daarmee prijkt het bovenaan de lijst van oorzaken van voortijdig sterven in de VS.

[Openingsfoto: shutterstock/Rikesh Attadip; foto ‘Save Life’: shutterstock/Anton Watman]