(advertenties)
(advertentie)

Uit deze studie, gefinancierd door het National Institute on Drug Abuse (NIDA) in de VS, blijkt dat een naar citrus ruikende terpeen in cannabis de angst en paranoia geassocieerd met THC kan verlichten. Dit terpeen staat bekend onder de naam D-limoneen. De bevindingen zouden volgens de onderzoekers kunnen helpen het maximale therapeutische voordeel van THC te benutten en de volksgezondheid te beschermen.

De invloed van een terpeen op een cannabinoïde

Het wetenschappelijk artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence. Het onderzoek stelt dat proefpersonen die de terpeen D-limoneen samen met een dosis THC verdampten, minder angst en paranoia ervoeren vergeleken met degenen die alleen THC consumeerden.

“De beoordelingen van angstachtige subjectieve effecten namen kwalitatief af naarmate de dosis D-limoneen toenam”, zegt het rapport, “en gelijktijdige toediening van 30 mg THC + 15 mg D-limoneen verminderde de beoordelingen van ‘angstig/nerveus’ en ‘paranoïde’ aanzienlijk vergeleken met alleen 30 mg THC.”

D-limoneen zit ook in citrusvruchten

Hoewel D-limoneen de angst-achtige effecten moduleerde, leek het verder een minimaal effect te hebben op de ervaringen van de deelnemers. D-limoleen komt naast cannabis voor in veel citrusvruchten. Het ruikt naar sinaasappel.

De toevoeging van D-limoneen “had weinig invloed op andere veel voorkomende acute subjectieve, cognitieve of fysiologische effecten van THC”, ontdekten onderzoekers. Het inhaleren van de verdampte terpeen op zichzelf “veroorzaakte intussen geen acute effecten die verschillen van die van placebo.”

D-limoneen, een terpeen dat zowel in cannabis als cotrusvruchten voorkomt, blijkt een uitstekende demper van eventuele angstgevoelens die worden opgewekt door het gebruik van THC.

Klinisch onderzoek met verdampte D-limoneen

Om tot deze conclusies te komen, lieten de onderzoekers de deelnemers alleen verdampt D-limoneen inhaleren, alleen THC, THC en D-limoneen samen of een placebo (gedistilleerd water).

Vervolgens registreerden ze de vitale functies van de proefpersonen, de cognitieve prestaties en de subjectieve medicijneffecten en stemming. Metingen werden onmiddellijk na de blootstelling uitgevoerd, maar ook periodiek daarna gedurende een periode van zes uur.

“Dit experiment toonde aan dat het gelijktijdig toedienen van verdampte D-limoneen en THC de subjectieve indices van door THC geïnduceerde angst op een dosisgeordende manier verminderde”, zo bleek uit het onderzoek van twaalf auteurs.

“Gelijktijdige toediening van D-limoneen met THC veranderde echter niet systematisch andere subjectieve, cognitieve of fysiologische effecten van THC en D-limoneen veroorzaakte geen enkel farmacodynamisch effect in vergelijking met placebo.”

Het rapport zegt dat het “een van de eerste klinische onderzoeken is die de geldigheid van het cannabis-entourage-effect aantonen, waarin wordt getheoretiseerd dat THC en andere bestanddelen van de plant op betekenisvolle manieren met elkaar in wisselwerking staan, waardoor de acute cannabiseffecten veranderen.”

Auteurs van gerenommeerde instellingen

De auteurs zijn afkomstig van instellingen als de Johns Hopkins University School of Medicine, de University of Colorado Anschutz Medical Campus en Vashon en het in Washington gevestigde CReDO Science. Ze schrijven dat de bevindingen bijdragen aan een beter begrip van de werking van de cannabisplant. Dit zou een belangrijke factor kunnen zijn in zowel de medische behandeling als het overheidsbeleid.

“Gezien de groeiende belangstelling voor het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden en de toenemende legalisering van cannabis voor niet-medicinale doeleinden”, stellen de auteurs, “is er meer inzicht nodig in welke bestanddelen het veiligheidsprofiel van cannabis kunnen vergroten door acute bijwerkingen zoals bijvoorbeeld angst en paranoia te verzachten. Bovendien is inzicht in welke bestanddelen de schadelijke effecten kunnen verergeren van cruciaal belang voor het bevorderen van het gebruik van cannabinoïden in de geneeskunde en, in bredere zin, voor de bescherming van de volksgezondheid.”

Hoe zit het met farmaceutische THC-formules?

Farmaceutische formuleringen van THC, zoals dronabinol (Marinol), en chemische analogen van THC zijn al algemeen goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde ernstige gezondheidsproblemen, merkten ze op. “Het gebruik van deze medicijnen is echter gedeeltelijk beperkt vanwege een smalle therapeutische index.”

Dit wil volgens het rapport zeggen dat een effectieve therapeutische dosis dicht bij een dosis ligt die een bijwerking kan veroorzaken.

“Dus de ontwikkeling van nieuwe, op THC gebaseerde medicijnen die de anxiogene (angst veroorzakende) effecten van THC verzachten, waardoor de therapeutische index ervan wordt vergroot, zou van aanzienlijk klinisch voordeel kunnen zijn”, vervolgt het rapport. De onderzoekers roepen traditiegetrouw ook op tot verdere “rigoureuze gecontroleerde klinische onderzoeken.”

“De resultaten van de huidige studie suggereren dat de ontwikkeling van nieuwe cannabisproductformuleringen met een hoog D-limoneengehalte een haalbare en relatief eenvoudige strategie zou kunnen zijn om het therapeutische venster van medicinale cannabis en/of THC te verbreden en mogelijk de nadelige effecten die verband houden met niet-medicinale cannabis te verminderen.”

Steeds meer aandacht voor entourage-effect

Het nieuwe onderzoek maakt deel uit van een groeiend onderzoeksveld naar het entourage-effect in cannabis, maar ook in entheogene planten en schimmels. Met entheogene planten worden psychoactieve stoffen aangeduid die in een religieuze of spirituele context worden gebruikt.

Terwijl de westerse geneeskunde doorgaans één enkel actief ingrediënt probeert te identificeren en te isoleren, onderstrepen de bevindingen de potentieel krachtige interacties van verschillende chemische componenten die door de plant worden geproduceerd.

Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld in een onderzoek gekeken naar de ‘collaboratieve interacties’ tussen cannabinoïden, terpenen, flavonoïden en andere moleculen in de plant, waarbij werd geconcludeerd dat een beter begrip van de relaties tussen verschillende chemische componenten ‘cruciaal is voor het ontrafelen van het volledige therapeutische potentieel van cannabis.

Uit een afzonderlijk onderzoek van vorig jaar bleek dat cannabisproducten met een meer divers scala aan natuurlijke cannabinoïden bij volwassenen sterkere psychoactieve ervaringen opwekten, die ook langer aanhielden dan de high die door pure THC werd gegenereerd.

En uit een onderzoek uit 2018 bleek dat patiënten die aan epilepsie lijden betere gezondheidsresultaten ervaren – met minder nadelige bijwerkingen – als ze plantaardige CBD-extracten gebruiken in vergelijking met ‘gezuiverde’ CBD-producten.

Ook nieuwe smaakstoffen ontdekt

Wetenschappers ontdekten in 2023 ook ‘eerder ongeïdentificeerde cannabisverbindingen’, smaakstoffen genaamd. Ze denken dat deze verantwoordelijk zijn voor de unieke aroma’s van verschillende soorten cannabis. Vroeger dachten velen dat alleen terpenen verantwoordelijk waren voor de verschillende geuren die door de plant werden geproduceerd.

Soortgelijke verschijnselen beginnen zich ook rond psychedelische planten en schimmels voor te doen. In maart 2024 ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat het gebruik van psychedelisch paddenstoelenextract met een volledig spectrum een krachtiger effect had dan alleen chemisch gesynthetiseerde psilocybine. Ze zeiden dat de bevindingen impliceren dat paddenstoelen, net als cannabis, een entourage-effect vertonen.

Lees op Mediwietsite ook: https://www.mediwietsite.nl/de-10-meest-voorkomende-terpenen-in-cannabis-en-hun-medicinale-effect/

[fotografie: Shutterstock]