(advertenties)
(advertentie)

Het Israëlische medicinale cannabisbedrijf Cannabotech onderzoekt hoe verschillende combinaties van cannabinoïden, kruiden en schimmels een verscheidenheid aan ziekten kunnen behandelen. Zij richten hun pijlen momenteel op een pil met cannabinoïden en werkzame stoffen in paddestoelen.

Ooit kon het idee om wiet en paddo’s te combineren tot één pil alleen afkomstig zijn van drugsdealers. Momenteel is dit plan de normaalste zaak van de wereld bij een nieuwe, groeiende beweging farmaceuten. Een beweging die natuurlijke planten en schimmels gebruikt om ziekten te behandelen. En dan vooral aandoeningen die slecht reageren op reguliere geneesmiddelen. Een opkomende speler hierin is Cannabotech uit Israël.

Cannabinoïdenprofielen

Cannabotech is  een farmaceutische startup die van origine op cannabinoïden gebaseerde gezondheidszorgproducten ontwikkelt. Het bedrijf richt zich dus in eerste instantie op de heilzame eigenschappen van wiet.

“Elke cannabisplant heeft 30 tot 40 cannabinoïden die actief zijn in het lichaam. In totaal zijn er enkele honderden”, zegt Cannabotech mede-oprichter en CEO Elchanan Shaked tegen Globes. “Wij geloven dat het geheim van de activiteit van de plant in cannabinoïden schuilt, die in kleine hoeveelheden voorkomen.

“Als je de onderlinge verhoudingen verandert en hun concentratie in het eindproduct verhoogt, kan een zeer hoge medische effectiviteit voor de behandeling van verschillende ziekten ontstaan.”

LEES OOK: De 7 belangrijkste cannabinoïden (tot nu toe)

Velen zien in het handmatig samenstellen van verschillende cannabinoïdenprofielen de toekomst van medicinale wiet. Momenteel wordt er vooral veel onderzoek gedaan naar twee cannabinoïden die het meest voorkomen in de plant: THC en CBD. Maar zoals Shaked terecht opmerkt zijn er nog veel meer cannabinoïden met ieder hun eigen heilzame eigenschappen.

Zodra de werking van al die cannabinoïden is uitgeplozen, kan de wetenschap op zoek naar specifieke combinaties. Samenstellingen die optimaal werken bij bepaalde aandoeningen. Cannabotech zet hier vol op in. Het bedrijf wil laten zien dat handmatig geselecteerde cannabinoïden-verhoudingen effectiever zijn dan de verhoudingen in natuurlijk gekweekte planten. Maar dat is niet het enige.

Cannabinoïden combineren met schimmels

Over Turkije Tail ofwel Coriolis-paddenstoelen wordt gezegd dat ze kanker helpen bestrijden. [Shutterstock/Digoarpi]

Cannabotech gaat een stap verder door werkzame bestanddelen uit paddenstoelen (zoals paddo’s) en andere kruiden en schimmels te combineren met cannabinoïden. Het bedrijf heeft tot nog toe vijf specifieke mengsels ontwikkeld voor het behandelen van darmkanker, onvruchtbaarheid, leververvetting, ontstekingen en hart- of vaatziekten. Deze producten wachten momenteel allemaal op klinische proeven.

Cannabotech gaat een stap verder door werkzame bestanddelen uit paddenstoelen (zoals paddo’s) en andere kruiden en schimmels te combineren met cannabinoïden.

“Penicilline komt uit een schimmel, verklaart Shaked. “De voordelen van paddestoelen en andere schimmels worden al duizenden jaren onderzocht. Prof. Solomon Wasser doet al tientallen jaren onderzoek naar paddestoelen aan de Universiteit van Haifa. Hij heeft enorme bibliotheken met ingrediënten uit paddestoelen en informatie over behandeling, tezamen met andere bestanddelen.”

Tot nu toe beperkt Cannabotech zich tot niet-psychedelische bestanddelen uit paddenstoelen en schimmels. Dat is opvallend, want een groeiend aantal onderzoeken bewijst dat psilocybine heel effectief is bij psychische aandoeningen. Recente studies laten zien dat psilocybine helpen bij het overwinnen van behandelingsresistente depressie, alcoholisme en angst,

LEES OOK: UMC Utrecht onderzoekt CBD en psilocybine bij depressie

Er zijn zelfs onderzoeken die kijken of psychedelische schimmels anorexia behandelen. Ook kijken onderzoekers of het patiënten uit coma’s kan halen. Deze onderzoeken zijn zó serieus, dat de Amerikaanse Food and Drug Administration klinische proeven uitvoert. Die leiden de komende jaren waarschijnlijk tot het legaliseren van psychotherapie met psilocybine.

Het samenstellen van cannabinoïdenprofielen en het combineren van cannabinoïden en bestanddelen uit andere planten en schimmels; daar gaan we in de toekomst zeker meer over horen.