(advertenties)
(advertentie)

Wat is de invloed van wiet op het gebruik van opioïden bij chronische pijn? Dat is een vraag die velen bezighoudt. Met name in de VS, waar het gebruik van opioïden epidemische vormen aanneemt. Maar ook in de rest van de wereld loopt het uit de hand. Kan wiet uitkomst bieden? Ja, zegt deze klinische studie.

Hoe beïnvloedt wiet het gebruik van opioïden bij het beheersen van pijn? Dat was de centrale onderzoeksvraag in een zojuist gepubliceerde studie. Het onderzoek richtte zich op middelengebruik, misbruik en afhankelijkheid. De resultaten werden gepubliceerd in een speciale uitgave van ‘PLOS Medicine’.

De studie richtte zich vooral op het illegale gebruik van opioïden; een serieus probleem in Canada en vooral de Verenigde Staten. Gevoed door de opkomst van synthetische middelen zoals fentanyl en oxycodon; zware pijnstillers die ook nog eens heel eenvoudig worden voorgeschreven. Bovendien zijn deze middelen makkelijk verkrijgbaar in het illegale circuit. Hierdoor nemen opioïdengerelateerde sterfgevallen al jaren toe.

Onder medische onderzoekers, zorgverleners en patiënten stijgt de behoefte naar een alternatief voor opioïden pijnstillers. Wiet kan dat middel zijn.

Wiet = pijnstillend

De meeste mensen die medicinale wiet gebruiken, doen dat vanwege de pijnstillende werking. Uit onderzoek blijkt dat wiet maar liefst dertig keer sterker is dan aspirine. Daarom onderzoeken talloze wetenschappers of wiet uitkomst kan bieden in problematiek rondom opiaten.

Ondanks vele onderzoeken, is er nog steeds relatief weinig bekend. De vooruitzichten zijn positief, maar échte duidelijkheid komt pas uit grootschalige klinische onderzoeken.

Die zijn schaars. Gelukkig heeft een groep Canadese wetenschappers de moeite genomen zo’n onderzoek te doen met een grote groep personen. En de resultaten zijn hoopvol.

LEES OOK: Wederom toont onderzoek effectiviteit van wiet bij pijn aan

Lager opioïdengebruik

LEES OOK: Steeds meer artsen in de VS schrijven veel liever wiet voor. [Beeld: Shutterstock/Eight Photo]

Wat is de invloed van wiet op het gebruik van opioïden bij chronische pijn? Canadese onderzoekers zochten naar het antwoord door individuele gegevens van meer dan 1.100 deelnemers gedurende 30 dagen te bekijken.

Ze onderzochten associaties tussen de frequentie waarmee mensen met chronische pijn cannabis gebruiken en hoe vaak ze zich tot (illegale) opioïden wendden. Wat ze ontdekten, zou de manier waarop we naar wiet en de opiaten-problematiek kijken drastisch kunnen veranderen. Dagelijks cannabisgebruik verlaagt de kans op dagelijks opioïdengebruik namelijk aanzienlijk!

Cannabisgebruik verlaagt de kans op dagelijks
opioïdengebruik aanzienlijk

Volgens de nieuwe studie hadden mensen die dagelijks wiet gebruikten 50 procent minder kans om elke dag (illegale) opioïden te gebruiken. De studie concludeert bovendien dat dagelijkse cannabisgebruikers vaker dan incidentele of niet-gebruikers andere medicinale redenen meldden. Naast pijn gebruiken zij wiet ook tegen misselijkheid, stress en om beter te slapen.

Pleidooi voor legale wiet

Het onderzoek bevestigt ook conclusies uit eerdere (niet klinische) onderzoeken dat wiet een mogelijke vervanger kan zijn voor opioïden. Ook ondersteunt het studies die aantonen dat wiet chronische pijn kan behandelen. En dit allemaal zonder de bijwerkingen van zware pijnstillers, inclusief het simpele feit dat cannabis geen fataal overdoseringsrisico vormt.

De bevindingen hebben dan ook een aantal belangrijke implicaties. Ze suggereren dat toenemende beschikbaarheid van legale wiet ten goede komt aan mensen met chronische pijn. Zij wenden zich namelijk vaker tot wiet en minder vaak tot opiaten.

Bovendien voegen ze gewicht toe aan eerdere claims dat wiet kan dienen als vervanging voor legaal en illegaal opioïdengebruik. Kortom, een mooi pleidooi voor legale wiet.

[Openingsfoto: Jess Rodrigues, bewerkt door MWS]