(advertenties)
(advertentie)

Het moet niet gekker worden daar in Thailand. Enkele jaren geleden legde het land nog draconische straffen op voor alles dat met wiet had te maken. Een jaar geleden legaliseerde het land medicinale cannabis en nu mogen zelfs burgers een plantaardige duit in het wietzakje doen.

Tot ongeveer december 2018 moest je in Thailand niet betrapt worden met wiet. Zelfs voor medicinale doeleinden. Er gold een zero tolerance drugsbeleid waarbij niets mocht en alles was verboden. Die tijden veranderen. Ten minste, voor wiet.

Medicinale wiet in Thailand

Eind vorig jaar legaliseerde Thailand medicinale wiet. In de zomer van 2019 werd bekend dat het land wietolie gaat maken van afgepakte recreatieve wiet. En in september meldden we dat patiënten thuis zes medicinale wietplanten mogen kweken. Beslissingen waarmee het ooit zo strenge Thailand Nederland mijlenver achter zich laat. Want hier worden patiënten aan de lopende band gecriminaliseerd voor een paar medicinale wietplanten.

Aan die laatste beslissing wordt dus een paragraaf toegevoegd. Het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Forbes meldt dat de overheid burgers toestemming wil verlenen om wat bij te verdienen als medicinale wietkweker.

Iets waar je tot vorig jaar nog gegarandeerd een fikse gevangenisstraf voor kreeg wordt nu dus legaal.

Zes wietplanten

Wiet is waarschijnlijk in Azië ontstaan. Cannabis gedijt dus sowieso goed in Thailand. [Foto: Filip Jedraszak]

Als het aan Anutin Charnvirakul ligt, de Thaise minister van Volksgezondheid, mag iedere burger voortaan zes wietplanten in zijn tuin hebben. En dat niet alleen, men mag de oogst ook (terug)verkopen aan diezelfde overheid. Het Ministerie van Volksgezondheid maakt er op haar beurt mediwiet producten van, bestemd voor zieke burgers en de export.

Minister Charnvirakul is razend enthousiast over de thuisteelt van wiet. Volgens hem leiden de hervormingen in Thailand tot het ‘vrijelijk toestaan van het medische gebruik van cannabis’. “Wij hebben er erg veel vertrouwen in dat wiet gaat behoren tot de belangrijkste landbouwproducten voor Thaise huishoudens”, zegt de minister. “Daarom verhogen we het tempo waarin we de wetten veranderen.”

Met dat tempo zit het sowieso wel goed. De regering bouwt momenteel een grote industriële fabriek voor mediwiet. In de faciliteit in Chiang Mai staan op dit moment zelfs al 12.000 wietplanten. Tegen februari 2020 moet de oogst 1 miljoen flesjes wietolie opleveren.

Wetenschappers aan de Maejo-universiteit, eveneens in Chiang Mai, creëerden bovendien de allereerste Thaise mediwietsoort: Issara. Dat betekent ‘onafhankelijkheid’. De wietsoort bevat THC en CBD in een 1:1 ratio. Ook hebben zo’n 13 ziekenhuizen in het land inmiddels toestemming om medicinale cannabisproducten te verstrekken.

Wrange rand

Ondertussen zit er ook een hele wrange rand aan dit verhaal. De Nederlandse coffeeshophouder Johan van Laarhoven zit namelijk al 5,5 jaar in een helse gevangenis in Bangkok. Van Laarhoven zit daar omdat hij in Nederland geld verdiende met gedoogde coffeeshops in Tilburg en Den Bosch.

Na zijn vervroegde pensioen verhuisde Van Laarhoven naar Thailand, waar hij zijn in Nederland legaal verdiende geld investeerde in diverse projecten. Ondertussen startte in Nederland een onderzoek naar de cofeeshopketen die Van Laarhoven oprichtte, maar waar hij niet meer actief is. Tijdens dat onderzoek zocht Nederland contact met de Thaise overheid die Van Laarhoven en zijn vrouw daarop oppakte voor het witwassen van ‘crimineel’ geld.

Een ander punt is dat recreatieve wiet streng verboden blijft in Thailand. En met streng bedoelen we ook streng. Het simpele bezit ervan kan je in het ergste geval een gevangenisstraf van 10 jaar opleveren. Het gaat de goede kant op, maar nog lang niet voor iedereen.

[Openingsfoto: thaisign/Shutterstock]