(advertenties)
(advertentie)

Patrick Matthee uit het Zeeuwse buurtschap Völckerdorp mag voorlopig zijn huis niet meer in. Burgemeester José van Egmond sloot zijn woning omdat hij er wietolie maakte. De gemeente bestempelt zijn huis als ‘drugspand’  en daarom bivakkeert Patrick nu noodgedwongen in een camper op zijn erf.

De komende drie maanden mag Patrick Matthee zijn eigen huis niet meer in. Burgemeester José van Egmond van de gemeenste Reimerswaal liet zijn woning verzegelen omdat de politie er voor de tweede keer wietplanten vond.

Volgens de gemeente is het huis van Patrick een ‘drugspand’. Maar Patrick is allerminst een dealer. Hij maakte wietolie met THC als alternatief en natuurlijk artrose-medicijn. Echter, de autoriteiten zien wietolie als een harddrug. En omdat hij ook anderen helpt met zijn olie, wordt Patrick nu weggezet als drugsdealer.

Patrick stapte naar de rechter om de sluiting aan te vechten. Tevergeefs. Vorige week verloor hij de zaak waarna hij zijn woning moest verlaten.

20 politieagenten

De eerste keer dat de politie langskwam werd alles in beslag genomen. Maar hoefde Patrick zijn huis niet uit. Hij stopte met kweken en wietolie maken. Tot zijn voorraad olie langzaam maar zeker opraakte. En ook de voorraad van Wil Posthuma, een kennis met uitgezaaide eierstokkanker die Patrick gratis olie gaf, raakte op.

“Ik weet dat het van de wet niet mag, maar ik vind het helpen van een medemens belangrijker dan de wet.”

“In december heb ik Pat op mijn knieën gesmeekt weer olie voor me te gaan maken”, vertelt Wil aan Provinciale Zeeuwse Courant. Dit kon Patrick niet aanzien. “Ik weet dat het van de wet niet mag, maar ik vind het helpen van een medemens belangrijker dan de wet.”

Patrick ging weer cannabis kweken in zijn schuur. Ook maakte hij een nieuw apparaat om olie uit wietplanten te extraheren. Dat ging een paar maanden goed, tot er op Tweede Pinksterdag maar liefst twintig politieagenten op zijn erf stonden.

“Ga boeven vangen, denk ik dan. Het mag dan verboden zijn, maar ik doe er niemand kwaad mee. Ik verdien niks aan. Ik heb dit nooit voor het geld gedaan. Ik werk als freelance vliegtuigmonteur, maar het is de vraag of ik door de foutieve publicatie vanuit de gemeente over harddrugs nog aan de slag kom”,  aldus een bezorgde Patrick aan PZC.

Kom in actie

Hoe meer mensen van zich laten horen, hoe groter de kans dat overheden inzien dat het zo niet langer kan. [Beeld: Arthimedes, bewerkt door MWS]

Nog maar een week geleden schreven we over een 73-jarige Parkinson-patiënt die mogelijk zijn huis uit moet. En ook het verhaal over Jan en Jannie zit nog vers in het geheugen. Vandaag voegen we wéér een schrijnend geval toe aan de steeds langer wordende lijst met patiënten die zichzelf met iets anders genezen dan een medicijn uit de apotheek. En daar dus keihard voor gestraft worden.

Het criminaliseren van patiënten die een natuurlijk alternatief verkiezen boven farmaceutische middelen moet stoppen. Help jij mee in in de strijd tegen dit onrecht? Stuur dan een brief naar de gemeente Reimerswaal:

Postbus 70
T.a.v. Dhr. Van Egmond
4416 ZH Kruiningen

Schrijf ook jouw eigen gemeente aan om kenbaar te maken dat wiet een medicijn is en patiënten geen criminelen. Gebruik eventueel deze voorbeeldbrief van Mediwietsite. Ook kan je gebruikmaken van je inspreekrecht bij de gemeente. Dergelijke initiatieven helpen enorm.

Douchen bij de buren

Voorlopig verblijft hij dus in een camper op zijn erf en kookt hij in een zelfgemaakte tent met geïmproviseerde keuken . Douchen doet hij bij de buren en als het koud wordt mag hij ook bij Wil Posthuma logeren.

Er loopt momenteel nog een juridische procedure tegen het besluit om de panden te verzegelen. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften heeft het bezwaar momenteel in behandeling. Hopelijk kan Patrick snel zijn woning weer in.

[Openingsfoto: Shutterstock/faboi]