(advertenties)
(advertentie)

Donderdag 7 november organiseert UMC Utrecht een publiekslezing over wiet en psilocybine (de hallucinogene stof in paddo’s) bij psychische ziektes. Drie onderzoekers delen hun kennis en vertellen over de studies die zij momenteel naar dit onderwerp doen.  Wil jij erbij zijn? Dat kan!

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van cannabis het risico op een psychose verhoogt. Vooral bij mensen die gevoelig zijn voor psychoses. Dat kan bijvoorbeeld als psychische aandoeningen in je familie zitten of wanneer je die zelf hebt (gehad). Aan de andere kant zijn er aanwijzingen dat wiet juist helpt bij psychische aandoeningen. Hoe zit dat nou?

Een kijkje in de keuken

Op donderdag 7 november kan je vanaf 19 uur in het UMC Utrecht terecht voor een gratis publiekslezing over wiet en psilocybine bij psychische aandoeningen. Tijdens dit bijzondere kijkje in de keuken delen drie onderzoekers hun kennis. Ook vertellen ze over onderzoeken die zij momenteel doen naar wiet en psilocybine.

Onderzoeker dr. Matthijs Bossong deelt zijn inzichten over het verband tussen wiet en psychose. Hierbij gaat hij in op de aanwijzingen dat bepaalde werkzame bestanddelen in wiet en paddo’s succesvol lijken als antipsychoticum. Samen met de aanwezigen bekijkt hij of deze middelen een positief effect hebben op mensen met een psychose of hardnekkige depressie. Bovendien vertelt hij over het Canglia-onderzoek waarin Bossong het effect van CBD op psychose onderzoekt.

Drie doctoren van UMC Utrecht vertellen donderdag wat zij weten over wiet bij psychische ziektes. [Shutterstock/william casey]

Ook psychiater dr. Albert Batalla Cases besteedt aandacht aan dit onderwerp. Onder de titel ‘Drugs: the good, the bad en de behandelmogelijkheden’ geeft Batalla Cases een lezing over drugs als medicijn en gaat hij in gesprek met een patiënt.

Psychiater Metten Somers vertelt over het onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van psilocybine bij hardnekkige depressie. Psilocybine is een stofje dat van nature in sommige paddenstoelen en truffels voorkomt en vanaf een bepaalde dosis voor hallucinaties zorgt. Ook deze studie vindt momenteel plaats in UMC Utrecht.

Wil jij erbij zijn?

Iedereen die meer wil weten over wiet bij psychische aandoeningen en live wil horen hoe wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp eraan toe gaat, is van harte welkom om de lezing gratis bij te wonen. Schrijf je van te voren wel in, dat kan hier.

Het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur    Ontvangst, registratie en informatiemarkt

19.30 uur    Welkom
Drugs: the good, the bad en de behandelmogelijkheden
Dr. Albert Batalla Cases, psychiater
Dr. Batalla Cases gaat ook in gesprek met een patiënt

Een paradoxale plant: cannabis als veelbelovend antipsychoticum?
Dr. Matthijs Bossong, onderzoeker

Psilocybine: helpt de stof uit paddo’s en truffels tegen depressie?
Dr. Metten Somers, psychiater
20.45 uur    Afsluiting van de lezing en mogelijkheid tot napraten met een kopje koffie of thee

21.15 uur     Einde

Praktische informatie:

  • Datum: donderdag 7 november
  • Locatie: blauwe collegezaal (bewegwijzering vanaf hoofdingang)
  • Start lezing: 19:30 uur
  • Adres: Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht
  • Kosten: deelname aan publiekslezing is gratis
  • Inschrijven kan hier
[Openingsfoto: Shutterstock/JNJphotography]