(advertenties)
(advertentie)

Het Britse Project Twenty21 wil met behulp van 20.000 patiënten medicinale wiet onderzoeken. Het project wil met deze studie de grootste hoeveelheid bewijsmateriaal ooit verzamelen. Hiermee kunnen vervolgens de monden van sceptici worden gesnoerd die zich altijd maar achter een gebrek aan bewijs verschuilen.

Een jaar geleden legaliseerde het Verenigd Koninkrijk medicinale wiet, maar slechts een handvol patiënten heeft toegang tot het medicijn. Dat komt vooral omdat overheidsorgaan National Health Service (NHS) het nauwelijks voorschrijft.

NHS verschuilt zich namelijk achter de mening van enkele medische autoriteiten. Die vinden dat er te weinig bewijs is voor de werking en veiligheid van medicinale wiet. Ook zijn er angsten dat men mediwiet over-hyped door een ontluikende industrie gericht op het maximaliseren van winst. Daar moet verandering in komen.

Project Twenty21

Professor David Nutt: “Medicinale cannabis is voor veel te veel patiënten nog steeds buiten bereik” [Karolinska Institutet, Creative Comments]

Donderdag kondigde het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeksorgaan Drug Science hun grootse plannen officieel aan. Het onderzoek kan rekenen op steun van toonaangevende medische instanties in het VK, inclusief het Royal College of Psychiatrists (RCP). En natuurlijk van duizenden patiënten die reikhalzend uitkijken naar legale mediwiet voor iedereen.

Vanwege de omvang van de studie twijfelt men er niet aan dat er een grote berg data beschikbaar komt. Meer dan voldoende bewijsmateriaal dus om NHS over de streep te trekken zodat ze mediwiet voorschrijven aan iedereen die het nodig heeft.

LEES OOK: Britse experts en politici: “Maak medicinale wiet gratis”

“Medicinale cannabis is voor veel te veel patiënten nog steeds buiten bereik”, zegt de Britse professor David Nutt. Deze vooraanstaande wetenschapper in het VK is groot voorstander van legale medicinale wiet.  Nutt is bovendien betrokken bij Drug Science; de instantie die het grootschalige onderzoek leidt. De naam van het onderzoek is Twenty21;een verwijzing naar de 20.000 patiënten die tegen 2021 gesubsidieerde wietproducten krijgen voor onderzoeksdoeleinden.

Twenty21 gaat de impact van wiet op zeven aandoeningen testen, te weten:

  • chronische pijn
  • multiple sclerose
  • epilepsie
  • posttraumatische stressstoornis
  • syndroom van Tourette
  • angststoornis
  • middelenmisbruik

Geen excuus meer

Maar liefst 20.000 mensen moeten meedoen aan deze enorme klinische studie. [Beeld: Arthimedes, bewerkt door MWS]

In het VK kunnen mensen weliswaar medicinale wiet krijgen, maar slechts voor een beperkt aantal kwalen. Bovendien loopt het enorm in de papieren. Patiënten die geen voorschrift krijgen via NHS, wijken namelijk uit naar een privé voorschrift dat volledig buiten alle vergoedingen valt. Kosten voor mediwiet lopen zodoende op tot duizend euro of meer per maand.

Nutt: “Patiënten worden niet behandeld met wiet of hebben een aanzienlijke schuld vanwege de kosten van privé voorschriften. Ook worden ze gecriminaliseerd omdat velen zich noodgedwongen tot de zwarte markt wenden. Dit verdienen ze allemaal niet, de situatie met het voorschrijven moet dringend veranderen.”

Doel van het onderzoek is de grootste hoeveelheid bewijsmateriaal ooit leveren in Europa, over de medicinale werking van wiet. Hiermee wil Project Twenty21 beleidsmakers, medici en zorgverzekeraars overtuigen dat wiet werkt. Bovendien moet het breed beschikbaar komen en betaalbaar zijn. Iedereen die zich verschuilt achter het excuus dat er onvoldoende bewijs is voor de medicinale werking van wiet, wordt met deze studie monddood gemaakt.

Laten we hopen dat er over een paar jaar een kopietje van het onderzoek op het bureau van Nederlandse beleidsmakers belandt.

[Openingsfoto: Shutterstock/HQuality]