(advertenties)
(advertentie)

Cannabisolie, gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen die chronische pijn veroorzaken, zal naar verluidt binnen een maand beschikbaar zijn. 

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, heeft van cannabis-afgeleide geneesmiddelen opnieuw geclassificeerd. Men verwacht nu dat binnen twee weken een aankondiging volgt die de weg vrijmaakt om bijna onmiddellijk cannabisolie voor te kunnen schrijven.

Als het zover is zullen gespecialiseerde artsen in staat zijn om cannabisgeneesmiddelen voor te schrijven. Bovendien worden patiënten niet langer gedwongen om eerst andere medicatie te proberen voordat ze een recept voor cannabis krijgen.

Mensen die lijden aan chronische pijn, epilepsie of misselijkheid als gevolg van chemotherapie of multiple sclerose (MS) zullen als een van de eersten de medicijnen voorgeschreven krijgen, wat een keerpunt vormt in het streven om cannabisproducten in het Verenigd Koninkrijk te legaliseren.

Sajid Javid maakte het nieuws vorige maand bekend: nog deze herfst wordt mediwiet legaal in VK. [Beeld: Shutterstock/Twocoms]

Op dit moment kan cannabis alleen in uitzonderlijke omstandigheden worden voorgeschreven na toestemming van een panel van medische experts. Gelukkig worden die regels dus eindelijk versoepeld.

Geen recreatieve cannabis

De beleidswijziging is vooral het gevolg van het verhaal van de 12-jarige Billy Caldwell die aan epilepsie lijdt. Toen de olie die hij gebruikt om de symptomen te verlichten in beslag werd genomen op Heathrow Airport, deed dat veel stof opwaaien. Eindelijk, onder druk van de media, werd een noodtoelating door de afgegeven door de regering die het mogelijk maakte om de inbeslagname terug te draaien.

Geremy Thomas, directeur en oprichter van Sativa Investments PLC uit Londen, zegt dat de beweging van de overheid geen indicator is dat de legalisatie van recreatieve cannabis in aantocht is. Maar de dingen “worden duidelijker” met betrekking tot de details van hoe de medische cannabis in het VK vorm krijgt.

Dit is een hele grote stap vooruit voor zowel het VK als Europa. Want ook al stapt het VK uit de Europese Unie, het hoort nog wel bij het Europese continent. En op dit continent zijn dergelijke stappen hard nodig zodat hetzelfde domino-effect kan optreden als in de Verenigde Staten het geval is.

Houd Mediwietsite in de gaten voor meer nieuws over de ontwikkelingen van medicinale cannabis in Nederland en Europa.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Blablo101]