(advertenties)
(advertentie)

Er valt weer een nieuw slachtoffer te betreuren van het kromme, achterhaalde en onmenselijke wietbeleid in Nederland. De 73-jarige Bert de Bruin moet 3 december mogelijk zijn huis uit. Reden: hij kweekte vijf wietplanten om zijn Parkinson te behandelen.

Huisvesting is een primaire levensbehoefte. Evenals het zorgen voor en behouden van een goede gezondheid. Sterker nog, dit zijn internationale mensenrechten. Helaas gaan die niet op als je een paar wietplanten kweekt voor medicinaal gebruik.

Zo ondervond ook Bert de Bruin die lijdt aan de ziekte van Parkinson. Van reguliere medicijnen kreeg hij psychotische klachten. Toen hij wietolie probeerde, vond hij verlichting. Helaas laat zijn maandinkomen het niet toe om voldoende olie te kopen. Dus besloot Bert een paar wietplanten te kweken om het zelf te maken.

‘Professionele kwekerij’

Op 19 september deed de politie een inval en werd zijn ‘plantage’ geruimd. De zaak is nog niet voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Of dat gebeurt is onduidelijk. Wel spreekt de politie van een ‘professionele kwekerij’ omdat Bert de stroommeter omzeilde.

Het bestuur van hofje De Armen de Poth in de Amersfoortse Coninckstraat ondernam wel direct actie. De buurt werd ingelicht en het bestuur startte procedures om Bert uit zijn woning te zetten. “Dit kunnen we niet tolereren. Er was kans op brandgevaar, ook voor aangrenzende woningen”, licht secretaris en penningmeester Erwin Vonk van De Armen de Poth toe aan De Stentor. “Bovendien, als je dit toestaat, is dat een verkeerd signaal naar de overige bewoners.”

Bert probeert ondanks alles de humor erin te houden. “Het is erger voor die 50 medewerkers die in mijn ‘kwekerij’ werkten”, grapt hij. “Ook ben ik wel bang voor alle coffeeshops die me nu gaan bedreigen omdat ik niet kan leveren.” Toch is de situatie nijpend. “Als ik op straat kom, moet ik onder een brug slapen”.

Op 3 december dient een kort geding.

[Openingsfoto: schermafbeelding uit item van PowNet]