(advertenties)
(advertentie)

Woensdag stemde een meerderheid van de juridische commissie in het Amerikaanse Congres voor de federale legalisering van wiet. Sinds het Amerikaanse verbod op cannabis in 1937 begon, kwam een wetsvoorstel om dit op te heffen nooit zo ver als nu. Een historisch moment dus.

Een ieder die medicinale wiet ontdekt zal zich ongetwijfeld wel eens afvragen waarom overheden wereldwijd zo halsstarrig doen over dit plantje. De oorsprong van die halsstarrigheid ligt in de Verenigde Staten. Daar werd in 1937 een wetsvoorstel ondertekend dat het federale verbod op cannabis inluidde. Een verbod dat de wereld sindsdien in zijn greep houdt.

De jaren erna werd het verbod aangescherpt tot het punt dat wiet op de Schedule I drugslijst kwam. Dit zijn de drugs die volgens de VS een groot gevaar vormen. Ze hebben een hoog risico op misbruik, een hoog risico op verslaving, vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en – nu komt het – hebben geen énkele medicinale waarde. Ineens stond cannabis dus tussen middelen als cocaïne, heroïne en LSD.

Hier lijkt nu een einde aan te komen dankzij de Marijuana Opportunity, Reinvestment, and Expungement Act, ofwel de MORE Act.

Wetsvoorstel HR 3884

Lobbygroep NORML kondigde het debat, dat woensdag plaatsvond in het Amerikaanse Congres, aan als ‘het grootste cannabisnieuws van het jaar’. En dat werd het ook. Het Congres nam dit wetsvoorstel met een grote meerderheid (24 tegen 10) aan. En daarmee ligt de weg open naar een spoedig en definitief einde aan de war on cannabis!

Wat zo uniek is aan dit hele gebeuren is dat nog nooit eerder in de parlementaire Amerikaanse geschiedenis het Huis van Afgevaardigden – de Tweede Kamer van de VS – stemde over beëindiging van het cannabisverbod. Maar eindelijk, nadat 33 staten medicinale wiet legaliseerden en 11 staten (en D.C.) hetzelfde deden met recreatief gebruik, onderneemt de overkoepelende overheid van de VS stappen. En wel met wetsvoorstel HR 3884.

Wat de MORE Act wil bereiken

Het Amerikaanse Congres. Hier vond woensdag een historische stemming plaats in het voordeel van wiet. [Shutterstock/Andrea Izzotti]

Kort samengevat is het doel van dit voorstel: ‘To decriminalize and deschedule cannabis, to provide for reinvestment in certain persons adversely impacted by the War on Drugs, to provide for expungement of certain cannabis offenses, and for other purposes.

Om te beginnen wordt cannabis uiteraard compleet verwijderd uit de Controlled Substances Act, de Amerikaanse Opiumwet. Daarin wordt wiet nu dus nog steeds aangemerkt als Schedule I, ofwel de zwaarste categorie drugs.

Er is meer. Het voorstel wil dat alle federale rechtbanken eerdere cannabis-gerelateerde veroordelingen laten vallen. Ook komen er subsidies en financieringen voor gemeenschappen die het meest zijn getroffen door de (mislukte) oorlog tegen wiet en haar consumenten. En niet onbelangrijk: artsen mogen voortaan wiet aanbevelen, onder meer aan veteranen.

Wat gebeurt er nu?

Of het werkelijk allemaal zover komt is nog wel even afwachten. Het is gunstig dat politici van beide kampen – Republikeinen en Democraten – zich achter dit wetsvoorstel schaarden. Ook is 66 procent van het volk voorstander van legalisering. Bovendien woont een meerderheid van alle Amerikanen nu al op een plek waar medicinale wiet op statenniveau gelegaliseerd is.

Als het wetsvoorstel erdoor komt, breekt wereldwijd een nieuw hoofdstuk aan voor (medicinale) wiet

Maar de strijd is nog niet gestreden. Eerst is het afwachten of zich nog een andere commissie meldt die er ook naar wil kijken. Als dat niet gebeurt,  komt het voorstel in het House of Representatives voor een zogeheten ‘floor vote’.

De indieners van het historische wetsvoorstel zijn er zeker van dat dit nog voor het einde van het huidige Congres zal plaatsvinden, ofwel vóór de verkiezingen van begin november 2020. Als de Senaat en mogelijk president Trump zelf akkoord gaan, breekt wereldwijd een nieuw hoofdstuk aan voor (medicinale) wiet.

[Openingsfoto: Shutterstock/Alexkava]