(advertenties)
(advertentie)

De eerste door universiteiten gesteunde wietkwekerij voor medisch onderzoek is een feit in het Verenigd Koninkrijk. Slechts vijf weken nadat de licentie werd afgegeven, staan de eerste wietplanten al te groeien op een geheime locatie in Somerset. BBC nam een kijkje en doet verslag.

Het gaat goed met medicinale wiet in het VK. Vorige week werden twee op cannabis gebaseerde behandelingen voor epilepsie en multiple sclerose goedgekeurd door de NHS. Het Britse Project Twenty21 wil de grootste berg bewijs leveren voor de werking van medicinale wiet. En ondertussen pleiten Britse expert en politici voor gratis mediwiet.

Bovendien heeft de Britse regering toestemming verleend aan Sativa Group Plc voor de teelt van wietplanten met een THC-gehalte van meer dan 0,2 procent. En slechts vijf weken na het ontvangen van de licentie staan de eerste planten al te groeien op een geheime locatie in Somerset. Dit is een graafschap in het zuidwesten van Engeland.

Overtuigend bewijs

De wiet is bedoeld voor onderzoeksdoeleinden. Hiervoor werkt Sativa Group samen met King’s College. Doel is overheidsorgaan National Health Service (NHS) overtuigen van de medicinale werking. Als de onderzoeksuitslagen positief zijn, maakt dat tevens de weg vrij voor klinische onderzoeken. Die leveren immers de ultieme vorm van bewijs en leiden tot de ontwikkeling van nieuwe cannabisgeneesmiddelen.

BBC News kreeg exclusief toegang tot de zwaar beveiligde teeltfaciliteit waar de zaailingen worden voorbereid om naar de kweekruimte te gaan. De totale groeicyclus is 12 weken, waardoor vier rondes per jaar mogelijk zijn.