(advertenties)
(advertentie)

Thailand maakt de thuiskweek van zes wietplanten voor medicinaal gebruik binnenkort legaal. Een wetsontwerp, ingediend door de tweede grootste partij van het land, wordt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ingevoerd.

Thailand. Ooit het land waar een accidenteel korreltje wiet onder je schoenzool voldoende was voor jaren in een cel. Oké, er staan nog steeds hoge straffen op het recreatieve gebruik en bezit van softdrugs, maar wat betreft medicinaal wietgebruik draait het land om als een blad op een boom.

Vorig jaar werd het gebruik van medicinale wiet legaal in Thailand. En afgelopen voorjaar opende in Bangkok de eerste wietkliniek. Kortgeleden werd zelfs bekend dat het land wietolie gaat maken van in beslag genomen illegale wiet. Brein achter deze veranderingen is de wetgevende Democratische Partij. En die heeft nu een nieuwe wet ingediend waarmee patiënten binnenkort thuis op kleine schaal wiet kunnen kweken.

Maximaal zes planten

Supachai Jaisamut, de parlementariër achter het plan, zegt dat maximaal zes wietplanten worden toegestaan. Die mogen patiënten thuis kweken voor persoonlijk medicinaal gebruik. Jaisamut vergelijkt het voorstel met het Californische model. In deze Amerikaanse staat is cannabis al enkele jaren legaal voor medische (en recreatieve) consumptie. Ook heeft de cannabisindustrie aldaar een gevestigde reputatie; iets wat Thailand ook nastreeft.

Dankzij eerdere successen is de Democratische Partij zeker van succes. Jaisamut heeft artsen, bestuurders uit de private sector en alternatieve genezers aan boord. Die waren aanwezig op een openbare vergadering over het voorstel en staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Bovendien levert de Democratische Partij de minister van Volksgezondheid. Kortom,  niets lijkt het wetsvoorstel in de weg te staan. Jaisamut verwacht daarom dat het over een half jaar wordt ingevoerd.

Wrang voor Nederlandse patiënten

Goed nieuws dus voor Thaise patiënten die baat hebben bij medicinale wiet. Wrang voor Nederlandse patiënten die moeten toekijken hoe een Aziatisch land 180 graden draait terwijl de politie hier met grof geweld wietplanten uit de tuin van zieke mensen trekt.

En Thailand is niet de enige. Terwijl Nederland als jarenlange koploper worstelt met een goed wietbeleid, overwegen steeds meer Zuidoost-Aziatische landen, zoals Maleisië, Laos en de Filipijnen een versoepeling van hun draconische drugswetten.

Het kan verkeren in de wereld.

[Openingsfoto: Shutterstock/thaisign]