(advertenties)
(advertentie)

Op donderdag 12 september spraken Marjon Fisher en Bart Hissink tijdens een raadsvergadering van gemeente Zwartewaterland. Deze gemeente kwam in opspraak nadat de politie aldaar met grof geweld twee wietplanten uit de tuin van een ouder echtpaar trok. Steeds meer gemeentes laten de teugels voor medicinale wietkwekers vieren. Fisher en Hissink hopen dat Zwartewaterland spoedig hetzelfde doet.

Marjon Fisher en Bart Hissink spraken de gemeenteraad toe namens het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Dit gebeurde naar aanleiding van het verhaal over Jan en Jannie dat kort geleden veel stof deed opwaaien. Dit echtpaar uit Hasselt had twee wietplanten in de achtertuin om wietolie te maken tegen Jannie’s psoriasis. Na een anonieme klacht werden de planten verwijderd.

Een golf van verontwaardiging ging door het land. Een goede ontwikkeling in een tijd waarin steeds meer gemeentes worstelen met de vraag of zij burgers die een paar wietplanten kweken moeten criminaliseren. Inmiddels is de gemeente Zwartewaterland – waar Hasselt onder valt – daar één van. Marjon Fisher en Bart Hissink togen naar deze gemeente om hun ervaringen te delen en de discussie van meer context te voorzien.

Na de bijeenkomst is de gemeente het gelukkig over één ding eens: Jan en Jannie zijn geen criminelen. Maar tot een doorbraak zoals Bart en Marjon in hun eigen gemeentes bewerkstelligden, kwam het helaas niet.

Alleen aangepaste motie is aangenomen

Bart Hissink uit Goor liep ernstig hersenletsel op na een ongeluk in de autosport. Dankzij zijn inzet nam de gemeente Hof van Twente een motie aan waardoor patiënten die medicinale wiet kweken worden gedoogd. Marjon Fisher heeft epilepsie en kreeg borstkanker. Dankzij wiet heeft ze nauwelijks aanvallen en is ze pijnvrij. Kortgeleden trad Marjon in de voetsporten van Bart en bereikte ze hetzelfde in Schagen. Die gemeente  laat medicinale wietkwekers vanaf nu ook met rust. In Nederland namen 26 gemeenten een soortgelijke motie aan.

LEES OOK: Schagen neemt motie voor thuiskweek medicinale cannabis aan

Tijdens de raadsvergadering op donderdag 12 september spraken Bart en Marjon de gemeente Zwartewaterland toe. Hun verhalen maakten indruk. Zelden werd zo lang gesproken over een onderwerp, dat niet eens op de officiële agenda stond. Toch gaat de raad (nog) niet akkoord met een vergelijkbare motie van coalitiepartij BuitenGewoon Zwartewaterland (BGZ). Alle partijen zijn het ermee eens dat Jan en Jannie geen criminelen zijn. Maar de motie kreeg geen meerderheid.

Zo zijn SGP en ChristenUnie bang dat mensen misbruik maken van een dergelijke gedoogsituatie. Zij vinden het middel dan erger dan de kwaal. Ondanks dat je dit eenvoudig voorkomt met bijvoorbeeld een doktersverklaring, willen zij niet op de stoel van de wetgever zitten en tegen de Opiumwet ingaan.

Ook het CDA kwam niet aan boord. Deze partij ziet liever dat de toegankelijkheid van medicinale wiet via officiële kanalen wordt verbeterd. En daar sluit de CDA-burgemeester zich bij aan.

“Oplossing moet uit Den Haag komen”

Burgemeester Bilder: “Wij hopen dat er snel oplossingen worden bedacht voor deze situaties zodat herhaling volgend jaar niet hoeft plaats te vinden”.

 

Hoewel burgemeester Bilder de mogelijkheid heeft prioriteiten van de politie in zijn gemeente te beïnvloeden, bleef een toezegging in die richting uit. Wel erkent hij dat het een erg lastige situatie is en had hij liever gezien dat de politie niet ingreep. “Ik vind het buitengewoon vervelend wat er is gebeurd. Dit ingrijpen bij deze mensen klopt wel volgens de wet, maar dit is volgens mij niet waar de wet voor is bedoeld. Maar de echte oplossing voor dit probleem moet uit Den Haag komen”.

Een aangepaste motie waarin BGZ oproept om dit punt op de landelijke politieke agenda te krijgen, kreeg wel een meerderheid. Een mager succes omdat de gemeente hiermee slechts een signaal afgeeft.”Jan en Jannie en alle anderen die in de soortgelijke situatie zitten hebben daar niks aan”, stelt de PvdA. “Een papieren tijger, maar wel sympathiek”, aldus de VVD.

Desondanks is BGZ blij met de ruime steun voor de afgezwakte motie. Raadslid Bastiaan Tamminga: “Een ruime meerderheid laat zien een oplossing te willen zoeken voor mensen zoals Jan en Jannie, en dat is pure winst.” 

[Openingsbeeld: Shutterstock/Christine Glade, overig beeld uit video van RTV-Oost]