(advertenties)
(advertentie)
Psoriasis is een vervelende auto-immuunziekte die zich uit middels jeukende rode schilferplekken op de huid. Door de aanwezigheid van cannabinoïde-receptoren in de huid echter, kan het smeren van wietcrème op de aangetaste plekken al voldoende zijn om de klachten aanzienlijk te verminderen.

Psoriasis

Naar schatting hebben in Nederland zo’n kwart miljoen mensen last van psoriasis. Een aandoening die niet wordt geclassificeerd als een huidkwaal maar als auto-immuunziekte. Ondanks dat de ziekte zichtbaar tot uiting komt middels dikke rode schilferende plekken op de huid.

Deze plekken ontstaan door een versnelde celdeling en onvoldoende rijping van bepaalde huidcellen; waardoor het normale afschilferen van de huid verstoord raakt. De symptomen van psoriasis kunnen per patiënt licht verschillen. De meeste patiënten hebben echter last van jeuk, een brandend gevoel of pijn en een droge en kapotte huid op de aangetaste plekken.

Psoriasis kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. [Afbeelding: shutterstock/ BlueRingMedia]

Deze aanhoudende jeuk en rode schilferplekken zijn natuurlijk niet levensbedreigend, maar tasten de levenskwaliteit van de patiënt vaak wel aan. De klachten dragen mogelijk bij aan mentale stress, angst, depressie en een verlaagde zelfverzekerdheid.

Cannabis tegen psoriasis

Uit onderzoek blijkt dat het activeren van het lichaamseigen cannabinoïde-systeem (ECS) kan bijdragen aan de behandeling van auto-immuunaandoeningen. Zo bewees een experimentele studie dat een aantal cannabinoïden uit de wietplant de verstoorde celdeling in de opperhuid – waardoor de schilfers ontstaan – kan remmen.

‘Dit volledig biologisch zalfje heeft ervoor gezorgd dat de psoriasis nog amper zichtbaar is en ik er al helemaal geen last meer van ondervind’

Dat komt, zo blijkt uit een Hongaarse studie, omdat het ECS verantwoordelijk is voor een aantal belangrijke processen in het lichaam. Hieronder vallen ook de celdeling, het rijpen van cellen, celgroei en het activeren van de voorgeprogrammeerde celdood. Maar ook het aanmaken van hormonen en andere huidcellen zoals haarzakjes en talgklieren. Aan het ECS de taak deze vele elementen in balans te houden voor een gezond lichaam en dus gezonde huid. Een fenomeen dat bekend staat als homeostase.

Wietcrème tegen psoriasis

Receptoren van het ECS vind je door het hele lichaam en – in relatief hoge concentraties – in de huid. Psoriasis behandel je daarom het beste plaatselijk, door bijvoorbeeld cannabiscrème te smeren op de aangetaste plekken van de huid.

Door cannabinoïde-receptoren in de huid te stimuleren met plantaardige cannabinoïden, zou de verstoorde celgroei en -deling in de opperhuid verminderen. De werkzame stoffen uit wiet stoppen de versnelde groei van de opperhuidcellen overigens niet volledig, maar vertraagt deze alleen. Hierdoor kan de aangetaste huid zichzelf weer naar behoren herstellen en genezen.

Uit onderzoek blijken de cannabinoïden THC, CBD, CBN en CBG allen even effectief in het remmen van abnormaal groeiende opperhuidcellen. In feite zou je dus al genoeg hebben aan een potente CBD-creme om je psoriasis klachten mee te behandelen.

Thomas is overtuigd! Links: voor de wietzalf. Rechts: twee maanden na gebruik van de wietzalf is de psoriasis zichtbaar verminderd.

 

De Vlaamse Thomas zweert echter bij ‘illegale’ wietzalf met zowel CBD als THC om zijn psoriasis mee te behandelen. Na 18 jaar smeerlapperij van zijn artsen te hebben gekregen, is de man na enkele maanden cannabiscrème te smeren van zijn klachten af. ‘Dit volledig biologisch zalfje heeft ervoor gezorgd dat de psoriasis nog amper zichtbaar is; en ik er al helemaal geen last meer van ondervind’, meldt hij Mediwietsite.

Wietolie tegen psoriasis

Naast de aangetaste plekken op de huid in te smeren met wietcrème, is het aan te raden ook inwendig het verstoorde immuunsysteem te behandelen. Door dagelijks CBD-olie (of een full-spectrum wietolie) in te nemen wordt het immuunsysteem weer in balans gebracht. De kans op het ontstaan van nieuwe psoriasis-plekken of andere aan het immuunsysteem gelinkte klachten wordt hierbij aanzienlijk minder.

[Openingsfoto: shutterstock/Hriana]