(advertenties)
(advertentie)

Veel Nederlanders vragen zich regelmatig af waarom afgepakte wiet wordt vernietigd. Als we er wietolie van maken, hebben zieke mensen er tenminste nog profijt van. Dergelijke adviezen zijn hier helaas tegen dovemansoren gericht. In Thailand daarentegen…

Het is meer dan frustrerend dat we moeten toekijken hoe mooie wiet door de shredder gaat of in de verbrandingsoven eindigt. Hier de normaalste zaak van de wereld, als de politie in opdracht van onze regering weer eens een partijtje Nederwiet in beslag neemt.

Zonde van al het werk en bovendien volkomen zinloos. Je kan afgepakte wiet immers veel nuttiger van eigenaar laten wisselen. Duizenden Nederlanders hebben behoefte aan wietolie met THC bijvoorbeeld, een product dat nauwelijks legaal verkrijgbaar is. Bovendien is het het prijzig. In Thailand denken ze daar nu precies zo over.

Illegale wiet wordt legale mediwiet

Thailand legaliseerde onlangs medicinale wiet en kweekt er lustig op los. Alleen de overheid mag legaal wiet kweken, dus er wordt nog wel eens wat in beslag genomen. Daar hebben de militaire machthebbers iets op bedacht.  Ze gaan van in beslag genomen partijen illegale wiet medicinale cannabisolie maken voor patiënten.

Deze wereldwijd unieke move werd vorige week wereldkundig gemaakt naar aanleiding van een partij in beslag genomen wiet van maar liefst duizend kilo. Wiet die nu niet meer in handen is van een ‘criminele organisatie’ maar is overgedragen aan de Thaise ministeries van ‘Traditionele, Alternatieve Medicijnen’ en ‘Medicinale Wetenschap’.

Zij mogen de voorheen illegale wiet ‘witwassen’ naar legale, medicinale wietproducten. Men heeft overigens al besloten wat het wordt. Van de duizend kilo gaan ze 600.000 flesjes wietolie maken, bestemd voor Thaise patiënten. Ze houden vijf kilo achter voor ‘medische experimenten’, zo meldt de Engelstalige krant The Nation Thailand.

Nog maar een jaar legale mediwiet

Volgend jaar wil Thailand 1 miljoen flesjes wietolie produceren [Shutterstock/superoke]

Het is nog niets zo lang geleden dat alle wiet simpelweg verboden was in Thailand. De binnenkort aftredende militaire regering legaliseerde cannabis voor medisch gebruik in december 2018. Nabij hoofdstad Bangkok draait inmiddels een door de staat geëxploiteerde wietkwekerij en verwerkingsfaciliteit. De eerste legale wietplantjes gingen in mei bloeien en afgelopen week startte de distributie van de eerste 10.000 flesjes richting patiënten.

Zoals gezegd steken de meeste overheden met liefde partijen wiet in de fik, al dan niet met poserende agenten erbij voor de foto. In Thailand zijn ze er echter van overtuigd geraakt dat ‘de herkomst en kwaliteit’ van in beslag genomen wiet uitstekend is. Zonde om te vernietigen dus.

Dat is maar goed ook, want net als diverse Amerikaanse staten en Canada ervaart Thailand dat de vraag het aanbod overtreft. De overheid verwacht begin volgend jaar ongeveer 1 miljoen flesjes wietolie te produceren. In de tussentijd willen ze het tekort aanvullen met in beslag genomen partijen illegale wiet. Een goede zaak!

[Openingsfoto: in beslag genomen wiet in Thailand, door Love Silhouette via Shutterstock]