(advertenties)
(advertentie)

Er lijkt een domino-effect gaande in Nederland. De burgemeester van Terneuzen, Jan Lonink, spreekt zich uit voor het aanpassen van de wet zodat patiënten thuis medicinale wiet mogen kweken. En daarmee keert de zoveelste gemeente het landelijke beleid de rug toe.

Er gebeurt de afgelopen maanden een hoop in Nederland wat betreft medicinale wiet. Of beter gezegd: het thuis kweken van medicinale wiet. Steeds meer regionale politici kiezen namelijk de kant van patiënten die zelf mediwiet kweken. Een ontwikkeling die druk op Den Haag zet en hopelijk snel tot landelijke resultaten leidt.

Wat is er aan de hand?

Omdat het Nederlandse medicinale cannabisbeleid te wensen overlaat, kweken veel patiënten hun mediwiet het liefst zelf. De apotheek levert namelijk maar enkele wietsoorten die voor veel mensen onvoldoende werken. Door zelf te telen kan een patiënt een wietsoort kiezen die het beste resultaat geeft. Bovendien is zelf kweken vele malen goedkoper.

LEES OOK: Dit kost mediwiet • coffeeshop vs. zelf kweken vs. apotheek

Het recht op zelfbeschikkingen, zo vinden velen; werken aan je eigen gezondheid met iets dat goed werkt, op een zo goedkoop mogelijk manier. Dat moet toch niet strafbaar zijn?

De Nederlandse wet denkt daar helaas anders over. Dankzij het gedoogbeleid is het kweken van wiet tot vijf planten weliswaar niet strafbaar. Maar als de politie ze ontdekt, moet je er wel degelijk afstand van doen. Er is voor wiet kwekende patiënten dus altijd een risico dat de politie je medicijn in beslag neemt. Een criminaliserend proces, zo ondervond ook een echtpaar uit Hasselt. Bovendien zijn vijf planten voor veel patiënten niet voldoende.

Meer rechters en gemeentes tegen beleid

Burgemeester Jan Lonink: “De wetgeving is op dit moment schimmig”. [Foto: Omroep Zeeland}

Steeds meer rechters en gemeentes hebben hun buik vol van dit beleid. Twee recente voorbeelden: een rechter laat het thuis kweken van wiet toe voor een Katwijker met autisme en de gemeenste Schagen nam recent een motie aan die patiënten ontziet.

Ook burgemeester Jan Lonink van Terneuzen meldt zich nu. Zijn gemeente kwam in de schijnwerpers door Terneuzenaar Philippe Rotthier; een pijnpatiënt die in zijn woning 40 wietplanten kweekte. Deze situatie deed Lonink beseffen dat de gedoogde vijf planten in veel gevallen niet voldoende zijn. Bovendien is er altijd een risico dat ze in beslag worden genomen. Lonink pleit daarom voor aangepaste wetgeving.

“Ik wil met de gemeenteraad kijken hoe we dit op kunnen lossen”, vertelt hij aan Omroep Zeeland. “Maar het is voornamelijk een probleem dat op landelijk niveau moet worden aangepakt.” Lonink bevestigt dat hij geen fan is van de huidige, verouderde gedoogconstructie uit 1976. “De wetgeving is op dit moment schimmig. Burgemeesters kunnen hier slecht mee uit de voeten en de burger snapt er niets meer van.”

Ook roept hij patiëntenverenigingen op om naar de minister van Volksgezondheid te stappen en te pleiten voor het toestaan van thuis medicinale cannabis kweken. Hiermee schaart de PvDA-burgemeester zich achter het plan van D66-collega’s die de landelijke politiek al eerder opriepen tot legale medicinale wietkweek.

Amerikaans model

Het is waarschijnlijk nog te vroeg om te juichen voor significante verbeteringen. Problemen rond het thuis kweken van wiet spelen al veel langer. Maar positief zijn de ontwikkelingen zeker wel.

Want waar de landelijke politiek een zekere afstand heeft tot de normale burger, zitten gemeentes daar juist heel dicht op. Als het domino-effect doorzet en meer gemeentes weigeren zieke burgers te criminaliseren, loopt de druk op de landelijke politiek snel op.

In die zin zou het erop lijken dat Nederlandse gemeentes het Amerikaanse model volgen. Daar lappen steeds meer staten federale wetgeving aan hun laars door medicinale – en vaak ook recreatieve – wiet te legaliseren.

Wil jij jouw gemeente motiveren om in actie te komen? Schrijf je gemeente dan aan. Plantarium maakte daar een stappenplan voor, dat je hier vindt.

[Openingsfoto: Shutterstock/Steve Burch]