(advertenties)
(advertentie)

Peter de Kraker, raadslid voor D66 in Terneuzen, pleit in een brief aan het college van B en W voor legaal medicinale wiet kweken volgens Tilburgs model. Aanleiding is het terugdraaien van een woningsluiting. In die woning werden 40 wietplanten gevonden voor medicinaal gebruik. De burgemeester van Terneuzen wilde de woning op slot, maar een rechter hield dat tegen.

Op 23 juli 2019 deed een Middelburgse rechter een opvallende uitspraak. Hij oordeelde dat een voorgenomen woningsluiting vanwege 40 wietplanten niet door mocht gaan. Er was namelijk voldoende bewijs dat de bewoner wiet kweekte voor persoonlijke, medicinale doeleinden.

De uitspraak wakkert nu een discussie aan. Moet Terneuzen het kweken van medicinale wiet, net als Tilburg, vrijgeven?

LEES OOK: Woningsluiting medicinale wietkweker Terneuzen teruggedraaid

Terneuzen wil medicinale wiet

D66-raadslid Peter de Kraker grijpt de gebeurtenis aan om te pleiten voor betere bescherming van medicinale wietkwekers. In een brief aan het collega van B en W van Terneuzen stelt hij vragen en stuurt het raadslid aan op een beleid volgens Tilburg model. Daar gelden sinds 2016 duidelijke richtlijnen voor thuiskwekers van mediwiet. Met een doktersverklaring mogen patiënten wiet kweken. Zij moeten zich wel houden aan de vijf ‘V’-regels. Die staan voor vijf planten, veilig, verantwoord, verzekerd en verwittig de gemeente.

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen wil naar aanleiding van het vonnis en de daarop ontstane discussie het onderwerp landelijk aanzwengelen. Lonink geeft bovendien aan dat hij op zich geen moeite heeft met de thuiskweek van mediwiet, tot een maximum van vijf planten. Hij staat er positief in. Alleen ging 40 planten hem te ver.

Ook voormalig burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, wilde drie jaar geleden de discussie aanzwengelen, toen hij zijn model introduceerde. Zover kwam het toen niet. Maar wellicht is de tijd nu beter?

Overheid is aan zet

Steeds meer gemeentes neigen naar een model dat medicinale thuiskwekers meer bescherming biedt. Onlangs nam de gemeente Schagen zelfs een motie aan om het gedoogbeleid uit te breiden voor patiënten die thuis wiet kweken. Ook staan rechters vaker aan de kant van patiënten die zijn betrapt op het kweken van mediwiet. Steeds meer rechters zien in dat een beleid dat patiënten straft omdat ze een heilzame plant kweken die hen helpt, niet deugt.

LEES OOK: Schagen neemt motie voor thuiskweek medicinale wiet aan

Aan zet is de overheid. Het Nederlandse medicinale cannabisbeleid was ooit vooruitstrevend, maar dat is het allang niet meer. Experts en patiënten hekelen het monopolie van Bedrocan als enige leverancier van medicinale staatswiet. Bovendien is legale mediwiet al 15 jaar slecht en duur.

Toestemming om thuis medicinale wiet te kweken zou een goede update zijn. In bijna alle Amerikaanse staten met legale mediwiet is dat ook het geval. En in Canada kunnen medicinale gebruikers ontheffing aanvragen voor het aantal wietplanten dat zij idealiter nodig hebben. Heb je 40 planten nodig voor jouw aandoening? Dan mag je die daar kweken.

Vooralsnog lijkt de Nederlandse overheid nog niet tot dergelijke inzichten te komen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Sunshine Seeds]