(advertenties)
(advertentie)

In Spanje is afgelopen weekeinde, geheel onverwacht, Nol van Schaik op 65-jarige leeftijd overleden. Nol stond bekend als bevlogen voorvechter van legale softdrugs en medicinale wiet.

De Nederlandse cannabisgemeenschap heeft geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van de Haarlemse wietpionier Nol van Schaik. Nol was coffeeshop-ondernemer en decennialang drijvende kracht bij allerlei initiatieven om wiet en hasj te legaliseren. Een man met een uitgesproken mening die ruw uit de hoek kon komen. Maar bovenal iemand die enorm geliefd was in de gemeenschap.

Zijn karakteristieke houding legde hem geen windeieren. De media vroegen hem regelmatig om zijn standpunten over het Nederlandse wietbeleid. Nol wist ook alle Haarlemse coffeeshops te verenigen in het Team Haarlemse Coffeeshops (THC). Hij was er enorm trots op toen alle coffeeshops, dankzij THC, een keurmerk ontvingen van de gemeente. Hiermee kreeg Haarlem de primeur met zo’n keurmerk, waarmee coffeeshophouders kunnen aantonen dat zij kiezen voor verantwoord en veilig ondernemerschap.

Medicinale wiet

Nol streed niet alleen voor het legaliseren van softdrugs. Hij zette zich ook in voor een goed medicinaal wietbeleid. Toen er nog nauwelijks coffeeshops waren, gaf hij mensen die wiet medicinaal wilden gebruiken hoge kortingen. En wie bij een van zijn coffeeshops een doktersverklaring toonde, kreeg ook korting.

In 2016 opende Nol Hemp Dispensary in Haarlem. Deze winkel fungeerde als informatie- en verkooppunt voor medicinale hennep- en wietolie. Begin dit jaar sloot hij de deuren, naar verluidt vanwege een geschil met de bank.

Nols harde werken voor de goede zaak bleef niet onopgemerkt bij het gerenommeerde, Amerikaanse cannabismagazine High Times. Tijdens de 25e High Times Cannabis Cup ontving Nol de ‘Dutch Masters Award’. Deze erkenning wordt toegekend aan mensen die een noemenswaardige, levenslange bijdrage hebben geleverd aan de cannabisgemeenschap.

Het team van Mediwietsite en CNNBS is in gedachten bij Nols familie en vrienden. Wij wensen hen veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.