(advertenties)
(advertentie)

Belgisch toxicoloog en professor aan de KU Leuven, Jan Tytgat, was te gast bij #Weetikveel op het Belgische Radio 1. Daar krijgt Tytgat ruimschoots de tijd om te praten over medicinale wiet. En dat is fijn, gezien de recente negativiteit.

Vorige maand distantieerde enkele artsen zich in VRT NWS – de Belgische publieke omroep – van de pijnstillende werking van wiet. Die zou onvoldoende zijn onderzocht en zelfs meer fout doen dan goed. De uitspraken waren zo stompzinnig en slecht onderbouwd, dat de Belgische wetenschapper en politiek filosoof Patrick Dewals in de pen klom om deze aanval van repliek te bedienen.

Dezelfde VRT geeft nu op Radio 1 toxicoloog en professor Jan Tytgat een podium om zijn kijk op medicinale wiet te geven. Een interessant gesprek volgt. En het gaat er een stuk positiever aan toe dan bij zijn collega’s een maand eerder.

Voorstander van mediwiet

Jan Tytgat is realistisch in zijn verhaal. Hij praat over de voordelen, maar benoemt ook de nadelen. Zoals de blijkbaar slechte kwaliteit wiet in België. “Wanneer cannabis als geneesmiddel gebruikt wordt ben ik absoluut voorstander. Een vorm van regulatie zou ook het aantal schadelijke stoffen kunnen reduceren. Want je weet niet wat je koopt”.

Volgens de toxicoloog zit wiet vol met pesticiden en zware metalen. Soms zelfs bolletjes glas die men toevoegt om het gewicht op te drijven. “Mensen moeten beseffen dat ze heel wat rommel mee oproken.” Sowieso adviseert hij om het niet te roken, maar te verdampen of een andere vorm te gebruiken. “Bij het verbrandingsproces van wiet komen, net als bij tabak, schadelijke stoffen vrij.”

“Het werkt tegen pijn”

In tegenstelling tot zijn medische collega’s die wiet vorige maand afkraakten als niet-effectief tegen pijn, gelooft Tytgat wél in de pijnstillende werking. Hij vindt dat zelf voldoende bewezen, net als een paar andere ziektes en symptomen, zoals spasmen bij MS.

Over kanker en epilepsie is hij minder stellig. “Daar is te weinig bewijswaarde voor”, vindt hij. Allicht, maar er is voldoende anekdotisch bewijs, wat in het gesprek helaas onbenoemd blijft.

Hoe dan ook is de rode draad van zijn verhaal heel reëel en goede reclame voor medicinale wiet voor Belgische patiënten én medici.

[Openingsfoto: still uit Humo-reportage]