Belgische professor geïnterviewd over mediwiet op VRT 1
25 juli 2019
Medicinale cannabis
Belgisch toxicoloog en professor aan de KU Leuven, Jan Tytgat, was te gast bij #Weetikveel op het Belgische Radio 1. Daar krijgt Tytgat ruimschoots de tijd om te praten over medicinale wiet. En dat is fijn, gezien de recente negativiteit.
Vorige maand distantieerde enkele artsen zich in VRT NWS – de Belgische publieke omroep – van de pijnstillende werking van wiet. Die zou onvoldoende zijn onderzocht en zelfs meer fout doen dan goed. De uitspraken waren zo stompzinnig en slecht onderbouwd, dat de Belgische wetenschapper en politiek filosoof Patrick Dewals in de pen klom om deze aanval van repliek te bedienen.
Dezelfde VRT geeft nu op Radio 1 toxicoloog en professor Jan Tytgat een podium om zijn kijk op medicinale wiet te geven. Een interessant gesprek volgt. En het gaat er een stuk positiever aan toe dan bij zijn collega’s een maand eerder.
Voorstander van mediwiet
Jan Tytgat is realistisch in zijn verhaal. Hij praat over de voordelen, maar benoemt ook de nadelen. Zoals de blijkbaar slechte kwaliteit wiet in België. “Wanneer cannabis als geneesmiddel gebruikt wordt ben ik absoluut voorstander. Een vorm van regulatie zou ook het aantal schadelijke stoffen kunnen reduceren. Want je weet niet wat je koopt”.
Volgens de toxicoloog zit wiet vol met pesticiden en zware metalen. Soms zelfs bolletjes glas die men toevoegt om het gewicht op te drijven. “Mensen moeten beseffen dat ze heel wat rommel mee oproken.” Sowieso adviseert hij om het niet te roken, maar te verdampen of een andere vorm te gebruiken. “Bij het verbrandingsproces van wiet komen, net als bij tabak, schadelijke stoffen vrij.”
“Het werkt tegen pijn”
In tegenstelling tot zijn medische collega’s die wiet vorige maand afkraakten als niet-effectief tegen pijn, gelooft Tytgat wél in de pijnstillende werking. Hij vindt dat zelf voldoende bewezen, net als een paar andere ziektes en symptomen, zoals spasmen bij MS.
Over kanker en epilepsie is hij minder stellig. “Daar is te weinig bewijswaarde voor”, vindt hij. Allicht, maar er is voldoende anekdotisch bewijs, wat in het gesprek helaas onbenoemd blijft.
Hoe dan ook is de rode draad van zijn verhaal heel reëel en goede reclame voor medicinale wiet voor Belgische patiënten én medici.
Het cannabis hyperemesis syndroom is een aandoening die kan voorkomen bij mensen die langdurig hoge doses (medicinale) wiet consumeren. Wat het is en of jij het kan krijgen, dat lees je hier.
Heb je last van chronische pijn en wil je dat verhelpen met cannabis? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ontdek hier hoe je mediwiet gebruikt bij chronische pijn.
In totaal lijden meer dan 2 miljoen Nederlanders aan een reumatische aandoeningen. Met een ontstekingsremmende en pijnstillende werking kan cannabis helpen.
Feiten zijn het enige dat telt en daarom geven we je in sneltreinvaart 30 interessante weetjes over medicinale cannabis en waar die zoals toe in staat is volgens wetenschappelijke bronnen.
Er zijn meer cannabinoïden dan THC en CBD alleen. CBDV bijvoorbeeld is een veelbelovende cannabinoïde tegen epilepsie, Rett-syndroom, misselijkheid en meer.
Door corona en vogelgriep staan virussen volop in de belangstelling. In dit artikel duiken we in de veelzijdige en effectieve werking van medicinale cannabis bij virale en bacteriële infecties.
Nu we steeds meer leren over de samenstelling van wiet, blijkt dat classificeren op basis van indica en sativa medicinaal gezien niet zoveel zegt. Ontdek waar je wél op moet letten.
Cannabis werkt pijnstillend, maar is niet zo krachtig (en verslavend) als zware pijnstillers. Daarom 7 tips om de pijnstillende werking van wiet te versterken.
Roken (ook van wiet) is niet goed voor de longen en verdampen - wat een stuk minder slecht is - gaat eveneens via de longen. Niet iedereen vindt dat prettig en daarom geven we je 5 gezonde(re) alternatieven!
Iedereen die medicinale wiet gaat gebruiken loopt tegen deze vraag aan: "Hoeveel moet ik nemen?". Lees in dit artikel hoe je erachter jouw ideale dosis komt.
Van veel conventionele medicijnen is over het algemeen wel bekend of het verslavend is. Maar hoe zit dat met mediwiet? Hier vind je een genuanceerd antwoord op deze lastige, maar belangrijke vraag.
Wietolie is zeer geneeskrachtig, maar diverse onderzoeken bewijzen ook dat het preventief verschillende ziekten en kwalen kan voorkomen. Ontdek hier welke voordelen cannabisolie bieden kan.
Niet alleen de cannabisplant zit boordevol gezonde stoffen, ook het niet-psychoactieve 'zusje' hennep kan er wat van. Met name hennepzaadolie en de hennepzaadjes zelf hebben onmiskenbare medicinale voordelen.
De veelzijdige medicinale werking van cannabis in het menselijk lichaam is volledig aan het endocannabinoïde systeem (ECS) toe te kennen. Een uitgebreide uitleg van dat systeem en de werking ervan!
Hormonen bepalen onze seksdrive, onze stemming en slaap en reguleren zelfs de lichaamstemperatuur. Cannabis beïnvloedt eveneens ons gemoed en slaap. Kennelijk is er dus een interactie tussen de plant en onze hormonen. Welke?
Voor elk wat wils... dat gezegde gaat eigenlijk ook op bij medicinale cannabis en welke mediwiet soort nu het beste bij je past. Wij geven je vast een tiental suggesties om je op weg te helpen!
Cannabis wordt al jaren succesvol ingezet tegen misselijkheid, onder meer veroorzaakt door chemotherapie. Ontdek hoe de heilzame wiet je van misselijkheid af helpt.
Het medicinale effect van cannabis behelst veel meer dan alleen de cannabinoïden THC en CBD. Wat te denken van terpenen, de aromatische stoffen die in wiet zitten en van bijzondere kwaliteiten zijn voorzien?
Cannabis staat erom bekend dat het pijn verlicht. Maar hoe werkt dat? En bij welke soorten pijn? In dit artikel kijken we naar de drie typen pijn en hoe wiet die kan verlichten.
Terpenen zijn de aromatische stoffen die in cannabis zitten en ook een rol spelen in de medicinale effecten van wiet. In dit artikel bespreken we de 10 meest voorkomende terpenen!
'Coronasomnia' noemen sommige artsen het verschijnsel dat ze veel meer slaapmiddelen moeten uitschrijven in deze turbulente tijden van o.a. corona. Maar wellicht zouden zij - en hun patiënten - beter eens het natuurlijke alternatief overwegen: cannabis!
Vandaag het tweede deel van ons artikel waarin we de laatste zes fundamentele studies tonen die van onschatbare waarde zijn voor de huidige positie van medicinale cannabis.
Ondanks het jarenlange cannabisverbod is er een aantal baanbrekende studies uitgevoerd dat van onschatbare waarde is voor de huidige positie van mediwiet. Hoog tijd om deze studies te eren, in 2 delen zelfs.