(advertenties)
(advertentie)

Een nieuwe studie suggereert dat een op wiet gebaseerd medicijn – dat wordt gebruikt om multiple sclerose te behandelen – ook een effectieve behandeling kan zijn bij een cannabisverslaving. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Kort geleden schreven we een artikel waarin we zoeken naar een antwoord op de vraag of mediwiet verslavend is. We concluderen dat het risico op verslaving bij medicinaal cannabisgebruik laag is. Bij recreatief gebruik ligt het risico wat hoger. Dat komt vooral omdat men dan doorgaans meer van de werkzame stoffen consumeert. En dat kan in sommige gevallen leiden tot afhankelijkheid. Een nieuw onderzoek concludeert nu iets opvallends. Zij zeggen dat een wietspray waarschijnlijk kan helpen om een wietverslaving te overwinnen.

Wietspray tegen wietverslaving

Tijdens de studie werd het op cannabis gebaseerde middel nabiximols – een orale spray – toegediend bij een groep deelnemers die worstelden met een wietverslaving. Na 12 weken sprayen hadden de deelnemers hun cannabisgebruik aanzienlijk verminderd in vergelijking tot de placebogroep.

“De meerderheid van de mensen in de nabiximols-groep stopte ermee of verminderde het gebruik van wiet drastisch. Zij gebruikten het misschien nog twee, drie, vier dagen per maand, terwijl we in de placebo-groep ontdekten dat veel mensen bijna dagelijks bleven gebruiken; zo’n vier, vijf, zes dagen in de week”, aldus Nicholas Lintzeris, de hoofdauteur van de studie.

Patiënten krijgen geen terugval

Bij excessief gebruik kan iemand afhankelijk worden van wiet. Gek genoeg kan wiet ook helpen bij een wietverslaving [Shutterstock/Tala]

Die positieve resultaten lijken ook nog eens blijvend van aard. De onderzoekers namen twaalf weken na de studie contact op met de nabiximols-groep . En wat bleek? Het merendeel van de patiënten had geen behoefte om (meer) cannabis te gebruiken.

“Echt bemoedigend is dat we konden aantonen dat veel patiënten die de spray voor een korte periode gebruikten, in staat waren om veranderingen aan te brengen in hun leven. Hierdoor kwamen ze van de medicatie af en vielen ze niet terug. Dat was echt bemoedigend omdat ik denk dat dit betekent dat we een levensvatbaar behandelingsmodel hebben gevonden”, concludeert Lintzeris.

De behandeling is kostbaar

De behandeling is wel erg kostbaar en dat is een groot nadeel. Nabiximols is allesbehalve goedkoop. MS-patiënten betalen doorgaans zo’n 450 euro voor een behandeling van slechts zes tot acht weken.

Volgens Michael Farrell van het National Drug and Alcohol Research Center (niet direct bij het onderzoek betrokken) vormt het werk van Lintzeris toch een belangrijke bijdrage aan kennis over wietverslaving. Farrell gelooft dat onderzoekers kunnen voortbouwen op het werk van Lintzeris en een meer betaalbare behandeling voor cannabisverslaafden kunnen ontwikkelen.

Farrell: “Ik denk dat er meer onderzoek nodig is voordat we het naar de praktijk kunnen vertalen. Maar het betekent niet dat er geen andere – mogelijk meer betaalbare vorm – medicatie ontwikkeld kan worden.”

Medicinale cannabis wordt momenteel beschouwd als een effectieve behandeling bij andere soorten verslaving, namelijk alcoholisme en opioïdenverslaving. Deze nieuwe studie lijkt echter een van de eerste die aantoont dat mediwiet mensen met problematische cannabisgewoontes kan helpen.

Verslavingsdeskundigen voor legalisering mediwiet

Steeds meer verslavingsdeskundigen ontdekken overigens de voordelen van mediwiet. Dit werd onlangs bevestigd in een artikel van onze collega’s van Marijuana Moment. Dit bevestigt wat we allemaal al wel weten: cannabis is breed inzetbaar. Ook binnen de verslavingszorg.

Hoewel steeds meer professionals de medicinale waarde van cannabis (deels) ondersteunen, zien ze ook risico’s in het gebruik ervan. Tijdens een onderzoek werd duidelijk dat de meeste deskundigen het eens waren over het legaliseren van mediwiet en dat het gebruik ervan veilig is. Maar ze geloven ook dat cannabis op recreatief gebied vaak wordt misbruikt en dat dit onvoldoende is onderzocht.

In het algemeen zijn veel medische verslavingsdeskundigen van mening dat in de praktijk onthouding van recreatieve drugs de beste methode is. Een conclusie die haaks staat op het hierboven genoemde onderzoek. Daarbij moet wellicht nog veel meer worden benadrukt dat er een verschil is tussen medicinaal cannabisgebruik en het misbruiken van wiet. Bij medicinaal gebruik gaat het namelijk om het vinden van een zo laag mogelijke dosis met een zo groot mogelijk effect. Bij misbruik wordt juist zo veel mogelijk gebruikt.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Bij medicinale cannabis gaat het om zo veel mogelijk resultaat met zo min mogelijk wiet. [Foto: shutterstock/SageElyse]

Het besef gaat wel de goede kant op. Zo blijkt ook uit een vragenlijst die vorig jaar werd ingevuld. Tussen februari en mei 2018 vulden 966 verslavingsklinieken in Amerika een enquête in. Deze klinieken werden geïndexeerd door professionele certificatiebureaus in diverse Amerikaanse staten. Men werd ook gevraagd om persoonlijke details over cannabis te delen en of de deelnemers mensen kenden die medicinale cannabis gebruikt.

De uitkomsten waren als volgt:

  • 74% van de professionals gaf aan dat ze cannabis hadden gebruikt.
  • 73% dat ze een medicinale cannabispatiënt in de omgeving hadden.
  • 61% van de deelnemers kende iemand met verslavingsproblemen die cannabis had gebruikt bij het afkicken daarvan.
  • Bovendien vonden de meeste professionals dat cannabis voor medische doeleinden moet worden gelegaliseerd.
  • Ook was het merendeel het er over eens dat het gebruik ervan veilig is.

Dat gaat dus de goede kant op. Hopelijk waaien deze inzichten ook snel over naar de Nederlandse verslavingszorg.

[Openingsfoto: Shutterstock/StunningArt]