(advertenties)
(advertentie)

Het verhaal dat cannabis minnend Nederland al ruim een week in zijn greep houdt is dat over Jan en Jannie uit Hasselt. Afgelopen maandag trok de politie twee wietplanten uit hun achtertuin, die zij kweekten om Jannie’s psoriasis te behandelen. De storm aan media-aandacht en kritiek levert nu een klein lichtpuntje op: kamervragen aan de minister van Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid.

Jan en Jannie uit Hasselt zitten momenteel in een rollercoaster. Ze zijn enorm geschrokken van het hele voorval waarbij de politie twee medicinale wietplanten uit hun tuin trok. En dat terwijl ze niet thuis waren. Gelukkig worden ze ook bedolven onder steunbetuigingen en hulp.

Regionale en landelijke media besteden veel aandacht aan het verhaal en staan aan de kant van het echtpaar. Bovendien zijn er verschillende acties opgezet om Jannie van wietolie te voorzien. Het Verbond tot Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) schreef een open brief aan minister Grapperhaus. En ook Mediwietsite droeg een steentje bij met een voorbeeldbrief die mensen naar de gemeente Zwartewaterland kunnen sturen.

D66-Kamerlid Vera Bargkamp roept ministers op tot barmhartigheid.  [beeld: D66]

D66 stelt kamervragen

Alle aandacht heeft D66-Kamerlid Vera Bergkamp aangezet kamervragen te stellen aan de minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, en de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus. In een brief benadrukt Bergkamp dat zij moeten kijken naar proportionaliteit en ze roept op tot barmhartigheid van de ministers.

Het kamerlid noemt de actie disproportioneel en vraagt zich af of de ministers weten dat de huidige legale medicinale wietolie niet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is. Daarom pleit zij in haar brief voor het reguleren van wietteelt én een kweekontheffing voor patiënten die baat hebben bij medicinale wiet.

Ook hekelt zij de gang van zaken omtrent het ontdekken en verwijderen van de twee planten uit de tuin van Jan en Jannie in Hasselt. De planten moesten weg na een klacht via meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bergkamp: “Op welke wijze heeft de klokkenluider overlast ervaren van de twee cannabisplanten?”. Ze wil van de ministers exact weten hoe het kan dat de twee wietplanten van het bejaarde echtpaar uit hun tuin zijn gehaald.

Zoveelste opleving in langslepend verhaal

Kamervragen over de kwestie Jan en Jannie klinkt positief. Helaas leert het verleden dat patiënten op de korte termijn niet veel moeten verwachten. Sinds de invoering van het gedoogbeleid in 1976 staat wietteelt reguleren vrijwel constant op de politieke agenda. Niettemin schoof elke regering een mogelijke oplossing voor zich uit. Ook het huidige kabinet vat de koe niet niet bij de hoorns. De wietproef lijkt al mislukt voordat die goed en wel is begonnen. Het medicinale cannabisbeleid is al 15 “slecht en duur”.

Aan de andere kant is er ook een opleving merkbaar. Eentje die met wat verbeelding doet denken aan het verloop in de Verenigde Staten. Volgens federale wetgeving aldaar is wiet nog steeds een zware drug zonder medicinale eigenschappen. Steeds meer staten lappen deze overkoepelende wetgeving aan hun laars en legaliseren wiet voor medicinaal, en steeds vaker ook voor recreatief gebruik.

Gemeentes komen in opstand

Een paar wietplanten in de tuin voor persoonlijk gebruik is nu nog verboden. Hopelijk verandert dat snel. [Shutterstock/Steve Burch]

Het lijkt erop dat steeds meer Nederlandse gemeentes een vergelijkbare route volgen. Tilburg startte in 2016 een proef dat het kweken van wiet voor medicinaal gebruik toestaat. Recent nam de gemeente Schagen een motie aan om hetzelfde te doen. In Terneuzen wil de gemeente kijken naar een vergelijkbare oplossing, naar aanleiding van recente ontwikkelingen.

Deze gemeentes zijn lang niet de enige. Steeds meer hebben moeite met het criminaliseren van burgers die wietplanten kweken voor persoonlijke, medicinale doeleinden. Dat dit nu landelijk navolging krijgt, brengt de boel hopelijk in een stroomversnelling zodat Nederland eigenlijk in de voetsporen treedt van 33 Amerikaanse staten, Canada, Uruguay en Mexico.

[Openingsfoto: Rijksoverheid.nl]