(advertenties)
(advertentie)

De laatste tijd komen bijna wekelijks bizarre verhalen voorbij over Nederlandse medicinale wietkwekers die al dan niet worden gestraft voor hun activiteiten. ‘Het boek der totale willekeur’; zo noemt de redactie van Mediwietsite het inmiddels. Deze week voegt de gemeente Zwartewaterland een hoofdstuk toe. Daar staat de politie momenteel op het punt twee (2) wietplanten uit de tuin van een bejaard echtpaar te trekken.

Jan en Jannie van Raalte wonen in Hasselt, een plaatsje in Overijssel dat onder de gemeente Zwartewaterland valt. Jannie (67) heeft psoriasis. Wiet helpt haar de symptomen van deze chronische huidziekte te verzachten. Daarom kweken ze twee wietplanten in de achtertuin waar echtgenoot Jan (73) wietolie van maakt. Die dreigen nu te worden geruimd door politie.

Meld Misdaad Anoniem

Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid die vrijwel constant ontstekingen, schilfers, roodheid en jeuk veroorzaakt. De ziekte kan niet worden verholpen, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen verzachten. Eén daarvan is cannabis. Dat werkt zelfs bijzonder goed.

Ook Jannie ontdekte de kracht van wiet bij psoriasis. Zij kan al jaren geen rok of korte broek aan vanwege haar ziekte. Af en toe neemt ze wietolie wat een fijn effect geeft. “Kwijt raak ik het niet, maar het wordt rustiger, dat vind ik al heel fijn”, vertelt ze aan RTV Oost. “We hadden gehoord dat wietolie zou kunnen helpen”, vult Jan aan. Dus besloten ze om twee planten in de tuin te zetten om zelf wietolie te maken.

Helaas laat de letter van de wet het in ons ogenschijnlijk tolerante land niet toe om wiet te kweken. Vijf planten zijn weliswaar gedoogd, maar als die worden ontdekt mag de politie ze in beslag nemen. Omdat er een klacht was binnengekomen bij meldpunt Meld Misdaad Anoniem dreigt nu een inval en proces-verbaal.

Volgens Jannie kan het niet iemand uit de buurt zijn geweest. Het echtpaar ging voorafgaand aan hun kweek namelijk alle buren langs om hen te informeren. “Niemand had er moeite mee dat we die plantjes hebben”.

“Als we de plantjes niet zelf weghalen, dreigen ze met een proces-verbaal. Maar ik ben me echt van geen kwaad bewust.”

Jan: “De politie is hier nu een paar keer aan de deur geweest. Als we de plantjes niet zelf weghalen, dreigen ze met een proces-verbaal en krijgen we misschien een strafblad. Maar ik ben me echt van geen kwaad bewust, dus laat ik het er maar op aankomen. De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) heeft ons ook al steun aangeboden.”

Burgemeester houdt zich aan de wet

Dit is het zoveelste geval van totale willekeur. Zo blijkt ook uit het feit dat burgemeester Eddy Bilder van gemeente Zwartewaterland zich aan de letter van de wet wil houden. Het echtpaar Raalte zocht contact met hem. Jannie: “Hij leeft echt met ons mee, maar moet ook de wet volgen.”

De politie heeft het echtpaar gesommeerd de twee planten zelf te verwijderen. Doen zij dat niet, dan volgt een inval en neemt de politie ze in beslag. Als het zover komt, volgt mogelijk een boete en strafblad. Wie weet heeft het ook nog gevolgen voor hun woning.

[Edit: op maandag 19 augustus heeft de politie de planten geruimd. Lees hier meer]

Dat is een heftig vooruitzicht voor een ouder echtpaar dat slechts twee wietplanten in hun achtertuin heeft om een ziekte mee te behandelen. Vooral omdat andere gemeentes medicinale wietkwekers juist beschermen. Neem de gemeente Schagen. Daar ging de gemeenteraad onlangs akkoord met een motie die het gedoogbeleid voor medicinale wietkwekers versoepelt. Een model dat vergelijkbaar is met dat van Tilburg. Ook D66 in Terneuzen overweegt, naar aanleiding van recente gebeurtenissen, zo’n systeem. En Terneuzen is lang niet de enige.

Ondertussen houden sommige andere gemeentes hun poot stijf.  Zo ook de Zwartewaterland. Deze gemeente is zelfs bereid om een ouder echtpaar te criminaliseren voor twee medicinale planten. Of het zover komt is afwachten. We houden de zaak in de gaten en berichten zodra er nieuws is.

[Openingsfoto: Shutterstock/PKittiwongsakul]