(advertenties)
(advertentie)

Terwijl de Duitse overheid 1.000 kilo extra wiet uit Nederland importeert, werd een 20-jarige Duitser vervolgd omdat hij hetzelfde deed. Hij kocht in Nederland 71 gram wiet voor zijn doodzieke opa. De rechter geloofde zijn verhaal, maar de jongeman moet wel een geldboete betalen.

In oktober vorig jaar smokkelde een 20-jarige man uit het Duitse stadje Ochtrup, nabij Enschede, 71 gram wiet van Nederland naar Duitsland. Niet om het er met zijn vrienden eens flink van te nemen. Hij deed het voor zijn doodzieke grootvader met alvleesklierkanker. Die had in een reportage op televisie gezien dat wiet helpt bij pijn. Omdat hij geen morfine meer wilde gebruiken, stuurde hij zijn kleinzoon op pad om wiet te halen in een Nederlandse coffeeshop. Helaas werd de jongeman op de terugweg, net over de grens, aangehouden.

Wiettekort

Het verhaal is extra sneu omdat Duitsland de opgelopen jaren grote stappen zette om een medicinaal cannabisbeleid op te tuigen. Chronisch en terminaal zieke patiënten kunnen er inmiddels aanspraak maken op mediwiet. Daar gaat echter nog wel een langdurige aanvraagprocedure aan vooraf. En dan is het niet eens zeker of het gebruik wordt toegestaan. Bovendien kampt Duitsland sinds de invoering van het beleid met een groot wiettekort.

De grootvader kreeg in 2016 de diagnose alvleesklierkanker, met een levensverwachting van drie maanden. Hij leefde veel langer, maar kreeg wel veel morfine tegen de pijn. Dat wilde hij niet meer. Vanwege zijn terminale toestand besprak hij de mogelijkheden van medicinale wiet met zijn arts. Maar omdat het allemaal te lang duurde, besloot nam hij het heft in eigen hand.

Rechter gelooft kleinzoon, toch boete

Om snel aan wiet te komen, gaf hij zijn kleinzoon 400 euro met het verzoek om in Nederland naar een coffeeshop te gaan. Dat deed de jongeman. Hij kocht 71 gram wiet waarvan 10 gram CBD-olie. Op de terugweg dacht hij pas na over de mogelijke gevolgen van zijn actie, aldus zijn verklaring tegenover de rechtbank.

Nog maar net over de grens werd hij aangehouden. “Ik had geen verstand van drugs, daarom heb ik in een coffeeshop vlak over de grens gevraagd wat ik moest hebben”, zei de 20-jarige tijdens de zitting. Volgens de Duitse krant Westfälische Nachrichten geloofde de rechtbank in Rheine zijn verhaal wel. Toch moet de kleinzoon een boete van 750 euro betalen.

“Wij geloven uw motief”, lichtte de rechter toe. “Maar dit is en blijft een strafbaar feit. Ik heb begrip voor het dilemma waarin u zich bevond, maar een rechter moet de wet in acht te nemen.” Wet of niet, de situatie is extra wrang omdat de Duitse overheid hetzelfde doet. Namelijk wiet importeren uit Nederland voor Duitse patiënten.  Iets dat overigens ook slecht is uit te leggen aan Nederlandse patiënten die graag hun eigen mediwiet willen kweken.

Enfin, de 20-jarige kleinzoon is uiteindelijk nog wel gematst door hem volgens het jeugdstrafrecht te veroordelen. Zijn grootvader overleed twee maanden geleden.

[Openingsfoto: Shutterstock/Michael Moloney]